Туристичні об’єкти / Сакральні

Храм Успіння Пресвятої Богородиці

Храм Успіння Пресвятої Богородиці
Серед 12 найбільш шанованих свят церковного календаря, які йдуть після Воскресіння Господнього, є свято Успіння Пресвятої Богородиці, яке відзначається 28 серпня. Це свято є храмовим для церкви у селі Павлівка.
ІСТОРИЧНА ДОВІДКА
Збирати історію сучасного села Павлівка, як і більшості міст та сіл нашої країни, краєзнавцям доводилося крок за кроком. Поряд з іншими писемними згадками у цій справі впевнено стоять церковні записи. Згадку про поселення на цих землях — село Свинарку — вказав 1742 року миргородський полковник Василь Капніст, коли клопотав перед царицею Романовою поновити сотенне правління у Крилівській слободі. Поруч із Свинаркою через річку розташувалося село Павлівка. За переказами, назву поселення отримало від прізвища кріпосника Павлова.

Свинарка як сільце («деревня» — рос.) більшу частину своєї історії церкви не мала. Спочатку її жителі належали до приходу Покровської церкви с.Крюково (Крилівської христової намістії), про що є дані на 1748 рік. А пізніше до приходу церкви Святого Духа (с.Браїлівка, Онуфріївський район) належало і село Павлівка, що було розташоване по сусідству (у трьох верстах) з Браїлівкою, — про це свідчить аналіз записів метричних книг браїлівської церкви, починаючи з 1881 року. А вже 1906-1919 роками датуються дві метричні книги «Дані із Херсонської духовної консисторії Успенської церкви села Свинарка Олександрійського повіту», які зберігаються в Державному архіві Кіровоградської області. У серпні-жовтні 1906 року зроблено перші записи про народження й хрещення дітей у сім’ях Плахотних, Хорольських, Литвиних, Німців у Свинарці й Павлівці. Втім церква могла бути заснована раніше. Адже 1901 року в селі вже діяла церковно-приходська школа.

Відомо, що у 1930-1935 роках у церкві був клуб, 1936 року дерев’яне приміщення почали розбирати і розбирали ще у воєнні роки. А з роками на території колишньої церкви збудували нову школу, яка діє нині.

СЬОГОДЕННЯ ХРАМУ
Ініціатором відновлення храму на території сільської ради була громада, яка звернулася з відповідним клопотанням до єпископа. І приміщення було знайдене. Ним стало приміщення... школи. Це була будівля початкової школи, яку було збудовано у 1957-1958 роках. Ось такі дивні метаморфози: свого часу на території старовинного храму облаштували школу, а для відновлення сучасної церкви виділили приміщення недіючої школи.

Храм відкритий у 1994 році. Був виданий антимінс — посвячена хустина із зашитою частинкою мощів святих на престолі, без якого не можна служити літургію. (Антимінси з’явилися тоді, коли стало потрібно правити літургію поза храмом, у похідних умовах, а престол доводилося заміняти переносним столиком або просто дошками. Освячений антимінс з мощами у такому разі заміняв собою престол). Тоді це ще було приміщення, де церква ділила дах з бібліотекою. Згодом будівля повністю стала належати церкві, а у тій частині, де була бібліотека, розмістилася трапезна. Провели перебудову: зламали перегородки класів, підсилили стелю, відремонтували покрівлю.

З 2011 року настоятелем храму є ієрей Олександр Храпко, родом із смт Нове м.Кропивницький, котрий розпочав своє служіння у павлівському храмі саме на свято Успіння Пресвятої Богородиці.

Церква має один купол. Дзвони зроблені з балонів (та звучать вони чисто і голосно), під час служби на них дзвонить жінка-дзвонар Лідія Булаєнко.

Зараз церковна громада працює над початком будівництва нового типового храму: уже отримане право власності на земельну ділянку, готовий проект. Нова будівля розміститься поряд з існуючою нині. Вона матиме 30 м заввишки, буде споруджено дзвіницю.
Та поки нового храму немає, ієрей Олександр не полишає упорядкування діючого: біля храму нещодавно встановлено поклонний хрест, зараз ведеться облаштування колодязя. Ці роботи Олександр Храпко проводить власноруч, адже у минулому він будівельник, а також разом з ним працюють прихожани.

У планах відродити діючі колись заняття недільної школи на постійній основі.

ЦІКАВІ ФАКТИ
У церкві знаходиться старовинна храмова ікона Успіння Пресвятої Богородиці, список з ікони з Києво-Печерської лаври, яку принесли в дар, коли приходу виповнилося два роки. Вона допомогла багатьом людям отримати благодать і зцілитися. Допомогла вона у зціленні і дитині настоятеля Олександра Храпка. А ще є ікона Покрова Пресвятої Богородиці, яка кровоточила і мироточила декілька років тому. Постійно мироточить ікона Блаженної Мотрони Московської.
Біля церкви росте молодий дуб, листя якого неймовірних розмірів — майже з долоню. Настоятель храму говорить, що його живить Божа благодать.

ЧАСИ БОГОСЛУЖІНЬ
Щосуботи і перед великими святами: вечірня з 14:30 до 17:30; щонеділі: служба, літургія, молебень, причащання з 08:00 до 11:00. Щосереди о 9:00 молебень.

ЯК ДІСТАТИСЯ
Церква знаходиться у центрі села на вул.Центральна, 116. Дістатися сюди можна авто чи пасажирським автобусом Світловодськ — Павлівка.

Контактний телефон: (068) 250 42 40
(ієрей Олександр Храпко).

Тетяна Юганова
Дякуємо за надану інформацію
настоятелю храму Олександру Храпку,
жительці Павлівки Зінаїді Чернієнко,
у матеріалі також використана інформація
з Вікіпедії та з книги Сергія Шевченка
«Павлівка. Село в історії Наддніпрянщини».
Храм Успіння Пресвятої Богородиці
Храм Успіння Пресвятої Богородиці
Храм Успіння Пресвятої Богородиці
Храм Успіння Пресвятої Богородиці
Храм Успіння Пресвятої Богородиці
Храм Успіння Пресвятої Богородиці
Храм Успіння Пресвятої Богородиці
Храм Успіння Пресвятої Богородиці
Храм Успіння Пресвятої Богородиці
Храм Успіння Пресвятої Богородиці
Храм Успіння Пресвятої Богородиці
Храм Успіння Пресвятої Богородиці
Храм Успіння Пресвятої Богородиці
Храм Успіння Пресвятої Богородиці
Храм Успіння Пресвятої Богородиці

Фото: Богдан Дроздов