Туристичні об’єкти / Сакральні

Будівництво храму Успіння Пресвятої Богородиці

Будівництво храму Успіння Пресвятої Богородиці
На початку серпня у будівництві храму Успіння Пресвятої Богородиці української греко-католицької церкви, що у місті Знам’янка, відбулася знакова подія — підняття купола та встановлення хреста.
Таке свято для всіх парафіян дуже довгоочікуване, адже саме будівництво триває вже майже шість років. Настоятель храму о. Іван розповів, з чого все починалось, і які наміри далі у будівництві.

Багатьох цікавить, у чому різниця між греко-католицькою церквою і будь-
якою іншою православною церквою?

— Українська ГКЦ є церквою не тільки в Україні, а й у світі та безпосередньо у нашому місті. І я не хотів би різнити церкви, бо всі ми походимо від одного Володимирового хрещення (988р.), але історично склалося так, що маємо різне підпорядкування... Наприклад, наша церква належить до Київської архієпархії в лоні Апостольської Столиці (Риму). Наступними аспектами різниці служать наші звичаї, традиції, календар та мова (українська); у наших парафіях служаться всі богослужіння виключно рідною мовою.
Найголовніші завдання у житті церкви: зберігати заповіді, сповідатися, причащатися у храмі, катехизація дітей, літні табори тощо.
Мені, як настоятелю храму, важливою є кількість людей, що живуть з Богом... І навіть якщо їх незначна кількість, ми, як священики, мусимо служити всім, незалежно від кількості прихожан. Так, у нашої парафії небагато прихильників, але це люди, які потребують духовної опіки, і мені приємно служити тим людям, які є і будуть у нашій парафії м.Знам’янка.

— Хто разом з Вами прикладає зусилля, щоб храм був добудований?

— Щоб збудувати наш храм у м. Знам’янка, найперше ми стараємося будувати його через молитву: за парафіян, жертводавців та інших.
Найбільшою матеріальною опорою є наш єпископ, владика Михаїл Бубній, екзарх Одеський (єпархія, до якої належить наша Кіровоградщина), наступними нашими добродіями у будівництві є ми самі: парафіяни — жителі міста та навколишніх сіл. Також хочу згадати прізвища людей, які пожертвували кошти для виготовлення купола та його встановлення — Ю.В. Гребенюк, О.В. Гребенюк, І.В. Шайдюк, І.О. Матвєєв, Л.Л. Красиловський. Особливу подяку ми з парафіянами висловлюємо Ю.В. Гребенюку за надання крана, маніпулятора та спецавтокрана, за допомогою яких було встановлено купол та хрест (на фото). Неможливо сьогодні всіх перерахувати, адже багато людей доброї волі, які долучаються до будівництва нашого храму. Користуючись нагодою, дякуємо всім за підтримку. І я впевненний — цей храм буде духовною святинею для знам’янчан на многії покоління та роки життя.

Наступним кроком будівництва храму є тинкувальні роботи, встановлення вікон (які ми вже маємо — жертводавець Святослав Олійник, м.Львів) та накриття даху. Роботи немало, але працювати мусимо.

— 28 серпня у вас храмове свято. Як і коли відбудеться богослужіння цього року?

— Так, цього року ми святкуватимемо дев’яту річницю парафії. 28 серпня о 12:00 відбудеться богослужіння храмового свята: відбудеться свята літургія та чин, освячення води. Також запрошені священики з інших парафій Кіровоградщини. Тому щиро запрошуємо всіх на богослужіння, і не тільки на храмове свято, а й кожне свято, кожну неділю, у кожну хвилину...

Користуючись нагодою, просимо щиро усіх людей доброї волі не бути байдужими у розвитку духовності та будівництві нашого храму у м.Знам’янка. Якщо хтось проявить жертовність, то просимо заздалегідь зв’язатись за тел.: (097) 866 31 70 (о.Іван). Я, як відповідальний за парафію та будівництво храму, зобов’язуюсь надати жертводавцям звіт за пожертвування на всі використані кошти.
Будівництво храму Успіння Пресвятої Богородиці
Будівництво храму Успіння Пресвятої Богородиці