Туристичні об’єкти / Сакральні

Собор Покрова Божої Матері

Собор Покрова Божої Матері
Розповідь про собор Покрова Божої Матері (скорочена назва — Свято-Покровський собор) неможлива без згадування про Олександра Коваленка, його засновника та нинішнього настоятеля храму. Він з дитинства відрізнявся творчою уявою, часто міркував над тим, що його оточувало: природою, поведінкою людей, життям взагалі. Усе, що починав, завжди доводив до завершення. Цей принцип — наріжний камінь його життя. Народжувалася нова індивідуальність на терені тогочасної «перебудови» з новими поглядами у майбутнє і з сумом за минулою чистою давниною.
Завдатки майбутнього духовного наставника з’явилися ще у молоді роки, коли чоловік працював на трьох роботах і у кожному колективі відрізнявся мудрими порадами, знаннями у питаннях розв’язання життєвих ситуацій та завжди мріяв зробити якийсь вклад на згадку нащадкам, зокрема, побудувати храм. І, нарешті, у 1995 році Олександра Коваленка було рукоположено у сан диякона церкви Архистратига Михайла. У 1996 — у сан ієрея, а згодом протоієрея і настоятеля Свято-Покровської церкви м. Світловодськ.

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА
На той час церква являла собою пристосоване приміщення колишнього дитячого садка з невеликою кількістю прихожан.
У 1998 давня мрія Олександра Коваленка почала втілюватися у життя: було закладено і освячено місце під будівництво храму. Це був складний період у житті священика — адже одного бажання замало — необхідні були умови реалізації. Випробовувалися віра і терпіння. Тернистим був шлях будівництва, але поступово, завдяки постійній палкій проповіді, активній участі у житті міста паства ширилася — і вже нетиповий храм не вміщав усіх охочих помолитися, особливо у святкові дні. Поступово знайшлися люди, яким було не байдуже до майбутнього наших нащадків — розпочалося будівництво Божого дому. З ростом стін святині зростала і кількість бажаючих допомогти. З ранку до вечора різного віку люди об’єднувалися трудом навколо храму, чимало імен, написаних на цеглинках, закладено у стіни.

Поступово вимальовувалася форма та стиль майбутньої церкви. Собор було збудовано у формі «корабля» у стилі українського бароко з елементами класицизму. Висота будівлі з хрестами сягає 28 метрів, а з дзвіниці видно значну частину прекрасного міста Світловодськ.
Вищим духовним керівництвом було відзначено заслуги отця Олександра і присвоєно звання благочинного Світловодського і Онуфріївського районів у сані митрофорного протоієрея.

І вже у 2005 році за три дні до свята Трійці було урочисто освячено новозбудований храм Покрова Пресвятої Богородиці з наданням статусу кафедрального собору. Сьогодні продовжується оздоблення храму, постійно вдосконалюються його внутрішні та зовнішні частини. Зокрема, розпис собору має ділення на духовні композиції, в деяких іконах можна побачити важливі вирази практичної складової релігійного досвіду. Відкриття храму — велике свято віри, надії, терпіння однієї людини, яка самопожертвою здоров’ям, життєвими силами, своїми роками довела, що немає нічого неможливого — головне мати силу волі, зробити перший крок назустріч втіленню своєї мрії — і тоді навколо об’єднається ціла громада.

СЬОГОДЕННЯ СОБОРУ
Але час не стоїть на місці, і на цьому розвиток просвітницької діяльності не закінчується.
Підтримка і розвиток творчості міста є теж важливою частиною роботи церкви, адже це прямий зв’язок з душею і її баченням світу. У 2012 році протоієрей Віталій Коваленко (керівник недільної школи та очільник просвітницького відділу Олександрійської єпархії) за допомогою ініціативних людей реалізував чергову ідею — виставку творчості «Гармонія душі». Два поверхи школи заповнилися роботами талановитих людей міста. У 2013 році було організовано ще один щорічний захід — «Жива мелодія душі», концерт духовної та народної пісні. У 2015 — утворено першу у Світловодську стаціонарну галерею живопису. У 2016 році організовано виставки живопису та прикладного ужиткового мистецтва, а також започатковано Клуб православної сім’ї та виховання.
Нині на території собору триває будівництво Свято-Миколаївського храму.

ЦІКАВІ ФАКТИ
Одним з перших і головних кроків роботи на приході стало відкриття недільної школи у будиночку біля приміщення нетипової церкви. Уроки вів особисто настоятель храму та викладач для дітей. Важливо зазначити, що з самого початку в храмі від духовенства вимагалося обов’язкове знання української мови та, відповідно, проповідь нею. Поступово народилася ще одна ідея — створення справжньої школи. І ще не встигли відкрити типову церкву, а стіни майбутнього просвітницького центру вже почали зводитися. Чимало часу було приділено для узгодження будівлі під стиль собору, і це вдалося. 2006-й рік став роком відкриття православно-просвітницького центру рівноапостольних Кирила та Мефодія.

З самого початку у школі викладалися «Закон Божий», «Вишивання», «Спів», згодом — «Краєзнавство». Організовувалися концертні програми, літні табори для приходських дітей, пізнавальні екскурсії. У 2011 році кожен викладач написав програму із свого предмету, котрі були відзначені у Києві на конкурсній основі, зокрема програма протоієрея Віталія посіла третє місце на Всеукраїнському конкурсі катехізаторських програм та увійшла до 12-ти інновацій року за своєю унікальністю у підході до просвітницької роботи.

ЧАСИ БОГОСЛУЖІНЬ
Собор відкритий щоденно з 8:00 до 17:00, у богослужбові дні до 19:00. Стаціонарні служби щосуботи о 15:00, у неділю рання та пізня о 7:00 та о 9:00 відповідно. Окрім святкових днів серед тижня регулярно звершуються богослужіння, а також водоосвячення.
Галерея працює щоденно з 9:00 до 12:00 окрім вівторка та п’ятниці. За попередньою домовленістю можуть проводитися екскурсія собором (тривалість — 2 години) та виставка «Єдність поколінь» (старовинні книги, хрести і таке інше)

[b]ЯК ДІСТАТИСЯ

Собор знаходиться у мікрорайоні Нове місто за адресою м. Світловодськ, вул. 8 Березня, 24. Дістатися до нього можна маршрутними таксі № 2а, 5, 7, 9, 11,12 до зупинок «Бульвар Молодіжний» або «Чайковського».

Контактний телефон: (067) 703 12 64
(протоієрей Віталій Коваленко)
Собор Покрова Божої Матері