Туристичні об’єкти / Природні

«Діамантові» джерела села Павлівка

«Діамантові» джерела села Павлівка
Якщо ви обмежені в часі або у фінансах для далеких подорожей, але хочете отримати нові враження та незабутньо провести день – вирушайте до Павлівки. Це село поблизу Світловодська Кіровоградської області.
До речі, урізноманітнити подорож ви можете вже при виборі транспорту для мандрівки. Про авто говорити не будемо. А от про те, що до населеного пункту можна добратися аж 2 видами громадського транспорту – розповімо. Від залізничної станції Світловодськ до Павлівки можна добратися приміським поїздом Світловодськ – Бурти. Вже сама подорож залізницею налаштовує на мандрівний настрій, хоча і триває вона не більше 10 хвилин. Також зі Світловодська курсує приміський автобус Світловодськ – Павлівка.

Головною перлиною Павлівки є джерела, які пружно б’ють ще з давніх часів на в’їзді до села з боку Онуфріївського району. Вони напували ще козаків та чумаків, а тепер з радістю діляться своєю водою з усіма, хто до них завітає. Люди їх назвали Діамантовими, оскільки вода в них надзвичайно чиста, прозора, при зберіганні не має осаду та накипу. Свого часу був проведений її хімічний аналіз, який підтвердив, що у воді повністю відсутні шкідливі речовини. Вода дуже смачна! А ще місцеві говорять про її лікувальні властивості, які позитивно впливають на організм людини та лікують від багатьох хвороб. З дитинства нам відомо, що вода – одне з найцінніших багатств на Землі. Я б сказала, ще й найзагадковіших див. Про це замислюєшся біля Павлівських джерел. Адже ці струмочки пробиваються крізь сотні метрів на поверхню і несуть з собою життя. У цьому, мабуть, і є секрет смаку та користі цієї води. Біля самого джерела надзвичайно гарно, спокійно та затишно.

Здавна такі місця люди вважали святими. Ось і тут місцеві православні жителі позначили святе місце, поставивши хрест біля впорядкованого ними одного із джерел. У дні великих християнських свят тут проходять богослужіння.

Проте сила води настільки норовлива, що постійно підмиває та замулює місцину, тому місцеві жителі Михайло та Роман Гекали, батько та син, взялися за допомогою каменю облаштувати зручне місце для підходу до води. І у 2012 році у Павлівці з’явилася своя незвичайна пам’ятка та окраса. З кам’яної стіни б’ють сім струменів, кожен з яких має свою назву : Здоров’я, Щастя, Кохання, Краса, Успіх, Розум та Надія. Хочеться подякувати людським рукам, які вклали в свою роботу усе своє вміння і любов до рідної землі – дуже гарно вийшло, адже зроблено з душею, це відчувається.

Та це ще не все, що можна побачити у Павлівці. Краєм села з боку Світловодська тягнеться гілка недіючої на даний час залізниці. Свого часу вона слугувала для промислових потреб, а зараз це дуже гарне і таємниче місце серед зарості старих скрипучих дерев. Звісно, це не відоме диво України – як-то Тунель Кохання на Рівненщині, проте і у цього місця є своя принада і таємниця.

Любителі літнього активного відпочинку вже давно обрали своїм улюбленцем Голубе озеро, яке у 50-і роки ХХ століття було вугільним кар’єром, а зараз приваблює своєю дійсно блакитною водою, яку в свою чергу робить такою блакитна глина на березі. Потрапити до озера можна трохи звернувши вбік з дороги Світловодськ – Павлівка.

Нагадаємо, що родом з Павлівки космонавт Юрій Маленченко, який відомий тим, що здійснив 6 польотів та виходів у відкритий космос, а також став першою людиною, яка одружилася в космосі. Зараз його рідна вулиця носить його ім’я, а у селі й зараз живе його мати, Ніна Маленченко.

А ще ви отримаєте задоволення просто гуляючи вулицями села, яке дуже охайне і чисте. Заблукати тут неможливо, усі будинки мають нові гарні таблички з назвою вулиці. А головне, привітні люди залюбки покажуть дорогу і дадуть купу корисних порад, які зроблять вашу мандрівку Палівкою теплою та приємною.

Тетяна Юганова