Місто Знам’янка, Кіровоградська область
Путівник Кіровоградщини / Де зупинитися / Санаторії, бази відпочинку

Обласна Знам’янська бальнеологічна здравниця

Обласна Знам’янська бальнеологічна здравниця
КП «Знам’янська обласна бальнеологічна лікарня» — заклад дійсно унікальний. Він не має аналогів не лише в області, але й за межами Кіровоградщини.
Місто Знам’янка, Кіровоградська область, м. Знам’янка, вулиця Героїв Чорнобиля, 6.
(05233) 7-11-08, (05233) 7-11-04, (067) 52 04 606.
http://zobl.in
Завдяки цілющим властивостям радонових джерел, якими багата знам’янська земля, тут успішно лікують різні захворювання і травми опорно-рухового апарату, а також інші хвороби. До того ж сама лікарня, розташована в гарному, екологічно чистому місці, далеко від промислових об’єктів, вже давно стала однією з головних туристичних візитівок Знам’янщини.

ЛЕГЕНДА ПРО ЦІЛЮЩЕ ДЖЕРЕЛО:

З сивої давнини дійшла до наших часів легенда про плем’я, люди якого не знали ніколи хвороб, і жили у доброму здоров’ї до двохсот років. Мешкали вони якраз на місці сьогоднішньої Знам’янщини — у верхів’ях межиріччя Інгульця та Тясмину, на берегах річки Скельової.

Говорять, що міцне здоров’я і сили ці світлочолі велетні черпали з чудодійного джерела, кришталево-прозора вода якого не замерзала в найлютіші морози і не втрачала своєї сили найспекотнішого літа. Жителі плем’я називали це джерело священним, тож купалися в ньому самі і обов’язково купали своїх немовлят, загартовуючи їх від самого народження.

Відтоді спливло чимало років і навіть століть, а про життєдайне джерело у цих місцях згадують і донині. Говорять, саме на його водах і була збудована Знам’янська бальнеологічна лікарня.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО РАДОН:

Радон — радіоактивний хімічний елемент, що належить до групи інертних газів і вважається одним із рідкісних елементів. Він утворюється в результаті процесу розпаду радію, з сильним альфа-випромінюванням, яке, в помірних дозах, і використовується для оздоровлення людини.

Природні радонові води утворюються внаслідок проходження води крізь пласти порід з підвищеною концентрацією урану та радію. Ще у 1548 році дослідник мінеральних джерел Каспар Брушиус, описуючи Фіхтельгебірг — місцевість у Німеччині з високим вмістом радону, зазначав: «Тут люди живуть до глибокої старості, і якщо хворіють — видужують швидко».

Але тривалий час ані медики, ані хіміки не могли науково обґрунтувати цілющі властивості деяких мінеральних вод, і тільки з відкриттям у 1896 році явища радіоактивності, стало можливим наукове пояснення терапевтичних ефектів різних мінеральних джерел світу.

Помірні дози радіації, а отже і радонові процедури, стимулюють імунну систему, зокрема роботу клітин-кілерів, знищуючих ракові клітини, які постійно утворюються в організмі. Саме до таких висновків прийшла медицина на початку ХХ століття. Цей ефект отримав назву «радіаційного гормезису».

Було встановлено, що радон легко проникає в кров, завдяки чому посилюється її рух, відбувається стимулювання роботи імунної системи і здатність організму протистояти вірусам та інфекційним захворюванням.

Як виявилося, радонова мінеральна вода покращує вуглеводний та мінеральний обмін, регулює водно-сольовий баланс в організмі людини, сприяє виведенню шкідливих речовин, нормалізує функцію щитовидної залози, артеріальний тиск, поліпшує роботу серця і знижує больові відчуття, благотворно впливає на уражені ділянки шкіри, усуває запальні явища, сприяє процесам загоєння.

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА:

Перший «офіційний» радоновий курорт у світі був збудований у 1906 році у невеличкому чеському місті Яхімов.

У Знам’янці джерела лікувальної мінеральної води буди відкриті на південно-східній околиці міста у 1953 році. Згідно з висновками Українського інституту курортології, ця вода має багатий хімічний склад і відноситься до води з середнім вмістом радону і містить також вуглекислоту, сірководень, розчинений кисень, сульфати, гідрокарбонати та з’єднання кремнієвої кислоти, залізо, йод, бром, мідь та марганець.

27 травня 1968 року відбулося урочисте відкриття Знам’янської бальнеологічної лікарні. Тоді ж були прийняті її 10 перших хворих. Та вже через рік, після завершення будівництва спального корпусу, лікарня могла приймати до 200 осіб.

11 листопада 2003 року Кірово-градською обласною радою було прийняте рішення «Про визнання природної території Знам’янського родовища мінеральних радонових вод (Петрівська дільниця) та території обласної бальнеологічної лікарні м. Знам’янка курортною територією місцевого значення».

СЬОГОДЕННЯ ЛІКАРНІ:

Сьогодні Знам’янська бальнеологічна лікарня — це багатопрофільний лікува-льний реабілітаційний заклад, який за бальнеологічними та кліматичними факторами, а також методами комплексної терапії не поступається відомим світовим курортам.

Обласна Знам’янська бальнеологічна здравниця

Тут забезпечується високоефективне лікування захворювань і травм опорно-рухового апарату, серцево-судинної та нервової систем, гінекологічних захворювань, захворювань шлунково-кишкового тракту, шкіри, ендокринної системи та захворювань, викликаних порушеннями обміну речовин.

До послуг хворих — радонові, перлинні, хвойні, морські, двокамерні контрастні та чотирикамерні гальванічні ванни, ванни з підводним ручним душем-масажем, підводне витягування хребта, кишкові та гінекологічні зрошення, різноманітні лікувальні душі, механотерапія та механомасаж, інгаляції з використанням різноманітних ліків та бальзамів.

Обласна Знам’янська бальнеологічна здравниця

Лікувальний комплекс включає в себе також лікувальну фізкультуру, раціональне харчування і психоемоційну корекцію, а чисте, насичене фітонцидами та ефірними сполуками повітря посилює лікувальний ефект та забезпечує чудовий відпочинок і гарний настрій.

Обласна Знам’янська бальнеологічна здравниця

Наразі Знам’янська бальнеологічна лікарня може прийняти одночасно 220 осіб.

У комплекс її будівель входять:

- корпус з однокімнатними і двокімнатними номерами для розміщення в номері однієї або двох осіб;

- лікувально-діагностичний корпус;

- їдальня;

Обласна Знам’янська бальнеологічна здравниця

- Клуб з бібліотекою, танцювальним і кінозалами.

За матеріалами з відкритих джерел
підготувала Олена Єрунова.