Світловодський район
Інтерв’ю

Подружжя Маліїв. Піввіку разом

Подружжя Маліїв. Піввіку разом
Ця жінка просто згусток невгамовної енергії та невтомного оптимізму. Євдокія Андріївна Малій розповідає про себе, про чоловіка, про онуків. Зараз доводиться це робити одній, бо чоловік, Іван Григорович, нездужає. Та, сподіваємося, віра в життя переможе, і вони будуть разом зустрічати свій черговий ювілей подружнього життя. Бо минулого року відсвяткували золоте, піввікове весілля.
Народилися обоє на Сумщині. Сама назва рідного села: «Сумська область, Роменський район, село Сміле, куток Бондарівка», — звучить із вуст Євдокії Андріївни як музика. Село мало свої традиції, якими жила місцева молодь, серед них і бойова дівчина. Удень поралася біля биків, жала у полі, молотила ціпом, а ввечері всі збиралися у найбільшій хаті, де були сміх, жарти та пісні.

Одного разу, як це зазвичай і буває, доля зробила так, що молодий солдат прийшов у відпустку і з першого погляду закохався у гарну дівчину. Оскільки служба у далекій Киргизії продовжувалася, розпочався роман у листах. Жінка й зараз напам’ять знає довгу адресу військової частини, яку писала безліч разів, а у відповідь отримувала незмінне: «Завжди твій Іван». Повернувшись додому, він запропонував руку і серце, привів молоду дружину у своє подвір’я, де жили мама Ганна Федорівна та старший брат із сім’єю. Будували свою сім’ю. Чесно і віддано працювали у колгоспі «Прогрес»: Іван Григорович — водієм, Євдокія Андріївна — у рільничій бригаді, де сапала ланку, проривала буряки — 22 сотки в день, гектар за п’ять днів. «Неодноразово на мою честь піднімали прапор трудової слави», — розповідає жінка соромлячись. Та її руки говорять про це промовистіше…

У любові народилися донька Тетяна і син Григорій.

А у квітні 1981 року сім’я вирішила перебратися до своєї рідні у село Павлівка Світловодського району, яке стало для них рідним. Чоловік працював на Світловодському заводі твердих сплавів і тугоплавких металів, а дружина — кухарем у шкільній їдальні. На той час у Павлівській школі навчалося більше трьохсот учнів, тож трьом працівницям випадало і їздити на заготівлю продуктів, і квасити, і пекти. Відкритість, доброзичливість і гостинність сім’ї Маліїв магнітом притягнула до себе друзів і гарних сусідів. Завжди допомагали односельчанам і ділилися тим, що мали. (Знову ж таки, найкраще про це свідчить і те, що павлівчани залюбки показували нам дорогу до їхнього будинку, відгукуючись про цю сім’ю виключно з повагою. А за час нашого спілкування з різними питаннями на подвір’я завітало двоє сусідів — авт.).

Щасливе подружжя дочекалося онучок, Юлію та Анастасію, та радіє вже трьом правнукам: Владиславі, Зоряні та Дем’яну.

Євдокія Андріївна має дзвінкий сильний голос. З дитинства співала на вечорницях. Знає багато обрядів та пісень. У її власному рукописному каталозі 132 пісні, тексти яких теж записані з різного роду примітками та коментарями. Це справжній скарб для етнографічної експедиції (на яку жінка по-справжньому чекає, аби передати свої знання). Зараз же до неї кожного року приїздять на фольклорну практику студенти, і приходять зі шкільними завданнями учні Павлівської школи. Їх вона вчить і вишивці, якою майстерно володіє. Має власні великі та надзвичайно акуратні роботи у техніці хрестик, гладь, мережка білим по білому, килимова вишивка та плетиво гачком. У справжній печі господиня випікає паски, пироги та короваї, які замовляють односельці. 2015 року жінку визнано кращою коровайницею району, про що свідчить грамота, якою Євдокія Андріївна пишається. А на всіх підвіконнях будинку буяють королівські орхідеї та бальзаміни.

Іван Григорович — затятий рибалка. Навіть після нічної зміни сідав на велосипед та долав багато кілометрів до Світловодська, щоб дістатися власного рибного місця. А коли дружина захворіла, повністю перебрав усі хатні клопоти на себе і скрізь встигав. А ще він на вулиці — «недипломований перукар», підстриже всіх, хто забажає: чи то польку, чи канадку, чи бокс зробить. Ніколи не був байдужим ні до своїх рідних, ні до чужих. Батько завжди говорить: «Живіть на світі, діти, несіть людям добро, світло і щастя. Крокуйте по життю так, ніби йдете з веселою піснею на вустах», — розповідає донька Тетяна.

Сім’я Маліїв не просто зберігає сімейні традиції, вона ними живе. Вінчальні ікони, вишита сорочка свекрухи, дбайливо записані пісні — усе це знаходить продовження у стосунках та у спілкуванні.

— Євдокіє Андріївно, у чому секрет міцного і тривалого шлюбу?

— Секрет у тому, що у сім’ї я була головна (сміється). А якщо серйозно, то він полягає у тому, що ми весь час були і друзями, і любили один одного, і відповідально ставилися до будь-якої справи, якою займалися.

Бажаємо цій чудовій сімейній парі міцного здоров’я та щасливих років життя!

"ВК" у PDF