Світловодський район
Інтерв’ю

Галина Савченко: «Пишаюся своїми вихованцями — соловейками України»

Галина Савченко:  «Пишаюся своїми вихованцями — соловейками України»
Нещодавно на Полтавщині, у Миргороді, відбувся сьомий Всеукраїнський телевізійний дитячий пісенний фестиваль-конкурс «Соловейко України», який засновано Фондом Леоніда Кучми. Світловодщину на ньому представляли талановиті мешканці селища Власівка — Андрій Зубкін та Оля Пасько.
Кубок Президента України Леоніда Кучми та коштовний подарунок виборов Андрій Зубкін, а дует Андрія та Олі став Лауреатом Першої премії конкурсу «Соловейко України»!

Про цю визначну подію розповідає керівник гуртка сольного співу Власівського будинку культури, у якому переможці конкурсу змалечку займаються, Галина Савченко.

— Вітаємо, Галино Григорівно, з перемогою Ваших вихованців! Розкажіть про них, будь ласка.

— Дякую за привітання, пишаюся своїми вихованцями — Андрійком та Олечкою. Вони прийшли до мене у 2009 році. Паралельно навчалися й у музичній школі.

Хочу сказати, що Андрій Зубкін — надзвичайно скромна людина і він не прагнув до участі у цьгорічному фестивалі, бо вже був на двох попередніх. Гадаю, що він просто не зміг відмовити мені особисто, як педагогу. Дякую йому за це. Крім того, Андрій наразі навчається у Києві, у вокально-хоровій Студії при хорі імені Григорія Верьовки і паралельно з цим — дистанційно у 10 класі Власівської загально-освітньої школи — навантаження надзвичайне. На підготовку до конкурсу було дуже мало часу, але за півроку педагог з вокалу Василь Іванович Ватаманюк — народний артист України — зробив для Андрія так багато, що я не сумнівалася у перемозі. До Студії Андрій вступив у червні минулого року, зазвичай, 15-річних дітей не запрошують, але його помітили на цьому ж конкурсі у 2015 році, коли він отримав приз глядацьких симпатій і стипендію від Благодійного фонду Ярослава Бублика. У 2016 році Андрій посів 1 місце на цьому конкурсі, Оля — друге, тож досвід у них був.

Про Олю Пасько ще хочу додати кілька слів. Ця талановита вокалістка тривалий час віддавала перевагу джазовій музиці, тепер же повністю переорієнтувалася на народний спів, і їй це дуже личить. Ви б бачили, які вони були красиві у національному вбранні на Миргородській сцені!

— Кілька слів про сам фестиваль-конкурс, будь ласка.

— Фестиваль тривав з 22 по 24 березня і став чудовою можливістю показати свій талант, отримати визнання. З-поміж 276 дітей, які подали свої звукозаписи на конкурс, суворе журі на чолі з народним артистом України Мар’яном Гаденко, відібрало 70. Конкурсанти приїхали з різних куточків України, а також з Польщі, Болгарії, Грузії, В’єтнаму та Нідерландів. Надзвичайно корисними для дітей були репетиції та майстер-класи, екскурсії та знайомства, новий досвід, який вони отримали від професійних музикантів та співаків.

Гран-прі фестивалю вручили Ользі Мельничук-де-Йонг — 14-річній українці з Нідерландів. Кубок Президента України Леоніда Кучми та коштовний подарунок — фортепіано всесвітньовідомої фірми Steinway & Sons (інструмент буде прикрашати селищний будинок культури) отримав наш Андрій Зубкін.

Оля Пасько виступила і сольно, і в дуеті з Андрієм, і саме цей дует з піснею «Прощай село ріднесеньке» став Лауреатом Першої премії конкурсу «Соловейко України». Приємно, що мої вихованці не розгубилися серед інших талановитих дітей. Тепер у них є всі можливості брати участь у мистецьких заходах за кордоном, а завдяки їх таланту, про селище Власівка дізнаються не тільки у сусідній області, а й далеко за межами України.

Щиро дякуємо Благодійному фонду Ярослава Бублика — співзасновнику конкурсу та Костянтину Каспрову — депутату обласної ради за матеріальну допомогу.

"ВК" у PDF