Знам’янський район
Інтерв’ю

«Українці мають знати свою країну!»

«Українці мають знати свою країну!»
Світлана Яківна Біла — жінка дійсно унікальна. У свої 77 років вона має не лише прекрасну пам’ять, ясний допитливий розум та чудове почуття гумору, але й незвичайне хобі — вона складає кросворди.
Причому, її кросворди — це не просто набір не пов’язаних між собою випадкових слів, а цікава захоплююча подорож містами й селами України, адже в них зашифровані назви населених пунктів різних регіонів країни.

Ідея створити такий незвичайний кросворд виникла у неї, за словами нашої героїні, під час спілкування з онуком Сергієм, коли той пішов у перший клас. Дуже вже хотілося бабусі, аби її онук знав усі населені пункти рідної Знам’янщини! Але як зацікавити хлопчика вивчити назви всіх сіл і селищ? Ось і придумала Світлана Яківна зашифрувати їх у незвичайний кросворд. А згодом вирішила поділитися своїм надбанням з читачами своєї улюбленої газети — «Вісника Кіровоградщини», яку з захопленням читає з самих перших її номерів. Світлана Біла впевнена, таким чином можна привернути увагу українців до вивчення географії рідної держави. А почати подорож картою України жінка вирішила з Кіровоградської області, адже Кіровоградщина є рідним краєм нашої героїні, пращури якої мешкали у селі Володимирівка Знам’янського району.

«Тут жили мої батьки, бабусі, дідусі — розповідає Світлана Яківна. — Сюди ми приїхали з мамою і татом після війни з евакуації, тут я ходила до школи, яку закінчила зі срібною медаллю, тут працювала разом з батьком на Цукровому заводі мотористкою в електроцеху. У 1957 році, після закінчення школи, я вирішила вступити до Одеського інституту на фармацевтичне відділення, але одразу зрозуміла, що це не моє, тож, повернулася у рідне село, пропрацювала майже два роки на заводі, а в 1959 році вступила до Київського політехнічного інституту на радіофакультет за спеціальністю електротехніка, а згодом перейшла на факультет промислової електроніки».

— Незвичайний вибір для дівчинки. Вам подобалася фізика?

— Ви знаєте, мені в школі все було цікаво! Не було якогось одного улюбленого шкільного предмета, всі мені подобалися, і всі давалися легко. Я запам’ятовувала весь матеріал одразу на уроках, навіть не доводилося перечитувати. Але фізику наш класний керівник викладав так, що ми йшли на його уроки, як на свято! Напевне, це і вплинуло на мій вибір.

— І Ви працювали за обраною спеціальністю?

— Так, я 30 років пропрацювала у Молдові, в місті Бєльці, у Науково-дослідницькому інституті при Виробничому об’єднанні, де виготовлялася продукція для оборонної промисловості. Спочатку інженером, згодом — провідним інженером.

— Подобалася Вам Ваша робота?


— Чесно кажучи, не дуже… Не лежала в мене до душа цієї роботи! Але працювала старанно і відповідально, і була на гарному рахунку, адже інакше я не можу.

— А як потрапили з України до Молдови?

— Разом з моїм чоловіком, Петром Івановичем Білим, з яким ми одружилися наступного дня після мого останнього іспиту в інституті. Він навчався у тому ж інституті, де і я. Там ми і познайомилися. А Бєльці були єдиним нашим спільним місцем роботи за направленням по закінченні навчання. Так ми і потрапили до Молдови.

У Бєльцях Світлана Яківна та Петро Іванович прожили більше 40 років. Тут же, в Бєльцях, у подружжя народилося двоє дітей — донька Тетяна (1964 року народження) та син Сергій (1971 року народження).

У 2007 році родина повернулася на Батьківщину Світлани Яківни, у село Володимирівка Знам’янського району. І ось уже 10 років наша героїня мешкає на своїй малій Батьківщині, щоправда, останні три роки, після смерті брата та чоловіка, жінка живе одна.

Сьогодні нашу героїню тішать семеро її улюблених котиків та численні книжки і періодичні видання. «Я з дитинства люблю читати. Цю любов до книг я наслідувала від свого батька, який постійно тримав книгу в руках. Більше книжок, аніж у нього, не було записано в жодному абонементі сільської бібліотеки, де він брав книжки, — говорить Світлана Яківна. — Я і зараз виписую дуже багато різної літератури, дуже люблю читати і розв’язувати кросворди. А з недавнього часу полюбила ще й складати їх. Сподіваюся, читачі «Вісника Кіровоградщини» зможуть їх розв’язати!».

Ми також сподіваємося на ерудицію наших читачів, тож, у "Віснику Кіровоградщини" №8 від 23 лютого розмістили перший ексклюзивний авторський кросворд від Світлани Білої.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF