Олександрівський район
Інтерв’ю

«Солом’яна творчість» Івана Уманця

«Солом’яна творчість» Івана Уманця
Цьогоріч Олександрівський районний краєзнавчий музей відзначає своє 30-річчя. З-поміж його 10 тисяч експонатів зберігаються у фондах музею і виконані соломкою роботи місцевого майстра, читача нашої газети, Івана Михайловича Уманця.
Це і зображення старовинної дерев’яної Красносільської церкви, і Олександрівського православного храму (на фото), і оригінальний стенд, на якому зображено електрифікацію села Красносілка Олександрівскього району. Вибір тематики останньої з перелічених робіт автора невипадковий, адже працюючі в Красносілці електриком, Іван Уманець особисто брав участь в реалізації цього масштабного проекту в 1959 році.

«Родом я з села Красносілка Олександрівського району. За своє трудове життя мені довелося виконувати всю, що існує, рядову роботу на селі. Потім працював на радіовузлі, куди мене запросили, а згодом, після закінчення курсів підвищення кваліфікації, працював електриком. Саме працюючи на цій посаді мені довелося взяти участь в масштабному проекті — електрифікації Красносілки в 1959 році, — розповідає про своє життя Іван Михайлович. — На той час це було велике село, розтягнуте на 10 кілометрів. Електрифікація його здійснювалася силами сільських спеціалістів, але керували роботою фахівці з обласного центру. Я тоді був наймолодшим спеціалістом з-поміж усіх учасників проекту, але мені довелося працювати з дуже хорошими людьми. Справжніми спеціалістами свої справи. Я хочу сьогодні згадати їх імена, хоча їх уже немає в живих, це: Вілен Афанасійович Тягнирядно, Василь Іванович Тихоненко, Михайло Маркович Мітленко, Сава Григорович Мудрицький, Іван Васильович Чепіга, Іван Григорович Ковченко.

У 1969 році я переїхав до Олександрівки, де живу й понині. Свою кар’єру закінчив на посаді механіка «Райбпобуткомбінату».

— А коли Ви почали займатися «солом’яною творчістю»?

— Займатися соломкою я розпочав років п’ятнадцять чи навіть двадцять років тому. І першою моєю роботою була шкатулка. Щоправда, я вирішив спробувати виготовити її спочатку не з соломки, а з обкладинок з цукерок. Але ж воно виявилося негарно, тож, почав працювати саме з соломкою. Згодом виготовив ще одну шкатулку з зображенням бойових дій, яку присвятив своєму батькові. Виготовляв я з соломки і різні картини. Наступним моїм виробом було зображення дерев’яної старовинної церкви, яка раніше була в Красносілці. Я виготовив його за фотографією. Наразі ця робота зберігається в музеї. Демонструвалися мої роботи і на різних виставках, як в районному центрі так і в Красносілці.

Згодом я замислився: як передати масштабні роботи з електрифікації Красносілки в 1959 році, в яких я брав участь? І вирішив спробувати зробити це також за допомогою соломки: вирізав окремі елементи з соломки і наклеював їх на дерев’яну основу. У своїй роботі я використовував лише невеличку фотографію електромонтера, який підіймається на стовп та фото самої електростанції. Усе інше — результат моєї уяви та спогадів.

— А хто Вас навчав працювати з соломкою?

— Чесно кажучи, я сам опановував цю творчість. Колись, у молоді роки, трошки бачив, як працювали з цим матеріалом, але спеціально мене ніхто не навчав.

— А іншими видами творчості доводилося займатися?

— Я займався фотографією. Почав фотографувати ще з шістнадцяти років. Спочатку — навіть не своїм фотоапаратом: «Любителем», потім «Зміною», а насамкінець «Зенітом». Найбільше мене цікавила природа, тож, багато є фотографій з пейзажами. Мої фотороботи навіть виставлялися в приміщенні райдержадміністрації. Потрошку і малював. Але знову ж таки, займався самостійно.

— А якісь гуртки відвідували?


— Та які ж гуртки у тих роках! Я сам 1938 року народження, тож, у моєму дитинстві, після війни, ніяких гуртків у Красносілці не було. Тоді навіть фотографів у нашому селі не було…

— А зараз займаєтеся своєю «солом’яною творчістю»?

— На жаль, зараз я вже не можу цього робити. Але, сподіваюся, мої роботи ще цікаві глядачам!

Дійсно, як запевнив нас директор Олександрівського районного краєзнавчого музею Василь Білошапка, роботи Івана Уманця й зараз демонструються в експозиціях цього музейного закладу, розповідаючи відвідувачам про події далеких років.
«Солом’яна творчість» Івана Уманця
«Солом’яна творчість» Івана Уманця
«Солом’яна творчість» Івана Уманця
«Солом’яна творчість» Івана Уманця
«Солом’яна творчість» Івана Уманця
«Солом’яна творчість» Івана Уманця
«Солом’яна творчість» Івана Уманця

"ВК" у PDF