Олександрівський район
Інтерв’ю

Надія Левченко: «Наше завдання — зробити все, щоб діти були здорові і їм було добре»

 Надія Левченко: «Наше завдання — зробити все,  щоб діти були здорові і їм було добре»
Енергійна і завзята, порядна, людяна і щира, чуйна і добра — саме так говорять колеги про сьогоднішню героїню нашої рубрики «Люди про людей» Надію Левченко — головного лікаря Староосотського дитячого обласного протитуберкульозного санаторію.
Вона працює керівником цього унікального закладу усього рік, з грудня 2015 року, але за цей невеликий проміжок часу дійсно змінився і зовнішній вигляд санаторію, і атмосфера в ньому. «Вона надихає нас на роботу своєю неймовірною енергією і ентузіазмом! З її приходом навіть енергетика в санаторії стала іншою,» — з захопленням говорять про свого керівника вчителі початкових класів Алла Махно та Ольга Дорошко, і від щирого серця додають: «Усі, які добрі слова є на світі — то всі про неї! Вона наш справжній Янгол-охоронець».

Сама ж Надія Борисівна (на фото) з захопленням розповідає про очолюваний нею заклад:

— Сама природа потурбувалася про наш санаторій. Це справжня перлина не лише області, але й України! Він розташований в екологічно чистому місці, на березі чудового ставка, в оточенні сосен та ялинок, на території колишнього володіння родини Терещенків. Погляньте, як тут гарно навіть зараз, взимку. А влітку це просто райський куточок на землі! Уся ця краса, кліматичні умови та фітонциди хвойних дерев сприяють оздоровленню діток.

— А крім кліматотерапії, що пропонує санаторій для оздоровлення дітей?

— У нас є фізіотерапевтичний кабінет, де діти отримують необхідні фізіопроцедури, кабінет лікувальної фізкультури та хореографії. Ми забезпечуємо дітям збалансоване чотириразове вітамінізоване харчування, насичене фруктами і білками. Сприяє оздоровленню дітей і правильний режим, який передбачає обов’язковий денний сон. Нещодавно ми облаштували сучасний фітобар, де дітки зможуть пити трав’яні чаї для профілактики і оздоровлення. Разом із музикотерапією, яку ми також плануємо підключити, це буде позитивно впливати на їх здоров’я і емоційний стан. Якщо нам вдасться, хотіли б підключити ще й кисневу терапію.

Взагалі, ми використовуємо всі доступні нам засоби і для оздоровлення дітей, і для їх розвитку. Приміром, після відкриття фітобару ми плануємо влітку проводити з дітками відповідні заняття — показувати їм лікарські рослини і пояснювати їх корисні властивості, а ще облаштувати приміщення для їх заготівлі.

— У Вашому санаторії діти і оздоровлюються, і навчаються?

— Так, при санаторії працює школа, яка діє за загальноосвітньою програмою, але оскільки дітки ослаблені, уроки тривають 35 хвилин. Ми робимо все, щоб діти росли здоровими й розумними, тому з 1 вересня посилили гурткову роботу, одним з напрямків якої є патріотичне виховання. Ми хочемо, щоб діти любили свою країну, свій рідний край, тому організовуємо екскурсії до найближчих історичних місць, як-то село Бірки, де була розташована резиденція Богдана Хмельницького (докладніше в «ВК» №1 від 5 січня 2017 року), Розумівка, де знаходиться усипальниця родини Раєвських, возимо дітей і на Черкащину. Під час святкування 70-річчя санаторію влітку 2016 року було дуже приємно чути від наших випускників добрі слова на адресу закладу, який вони вважають своїм рідним. Тож, в окремому приміщенні мріємо облаштувати кімнату історії нашого санаторію.

— Звідкіля до санаторію приїздять діти?

— У нас унікальний обласний санаторій протитуберкульозного напрямку, тож, діти до нас приїздять з усієї області, і, звісно, з Олександрівського району. Ми можемо одночасно прийняти 110 дітей віком від 3-х до 15-ти років. Це так звані «контактні» діти — батьки яких хворіють на туберкульоз. У нас немає хворих, адже ми виконуємо суто профілактичну і оздоровчу роль. Ми проводимо обстеження діток у власній лабораторії і рентген кабінеті, а в разі необхідності, направляємо їх до тубдиспансеру.

— Скільки часу вони знаходяться в санаторії?

— Термін їх перебування в санаторії залежить від медичних показань і коливається від одного до дев’яти місяців. Але часто діти повертаються до нас по кілька разів, адже їм тут подобається. А коли ми зробимо все, що запланували, їм тут буде ще краще!

— А що Ви ще плануєте зробити?

— Насправді у нас дуже багато планів. Ми хочемо зробити у приміщені початкової школи велике реабілітаційне відділення. Плануємо відкрити басейн, а поруч кабінети ароматерапії і бальнеотерапії. Звісно, треба зробити і ремонтні роботи, і поставити ванни, але, власне, приміщення — тепле і гарне, у нас вже є. У планах також відновити роботу сольової кімнати, адже спелеотерапія — це важливий компонент для профілактики і лікування захворювань дихальних шляхів.

— Вам допомагають у реалізації запланованого?

— Ми є закладом обласного значення, тож, маємо значну підтримку і Кіровоградської обласної ради, і облдержадміністрації, і Департаменту охорони здоров’я, якому ми безпосередньо підпорядковані. Допомагають нам і керівники місцевих підприємств. Вдячні ми і Борису Миколайовичу Кузику, і депутату обласної ради Сергію Володимировичу Савченку, які багато зробили для нашого закладу, і керівникам нашого району – голові райдержадміністрації Ользі Дмитрівні Бороті та голові районної ради Григорію Кіндратовичу Гончаренку. Ми дуже раді співпраці з народним депутатом України Олесем Станіславовичем Довгим і вдячні йому за допомогу. Буквально в перший місяць моєї роботи на цій посаді його представники привезли для дітей ляльковий театр і подарунки, організовували День іменинника і весною, і влітку, а напередодні цього Нового року подарували стіл для настільного тенісу. Він встановлений у приміщенні початкової школи, у кімнаті, відремонтованій нашими працівниками за власною ініціативою.

Звісно, ми раді будь-якій допомозі і запрошуємо спонсорів та меценатів, адже це наша загальна справа!

Я педіатр за фахом, і аналізуючи показники по Україні і, зокрема, по Кіровоградській області, я бачу, що вони просто жахливі! І в цьому плані санаторно-курортні заклади, як наш, мають особливе значення, адже ми виконуємо профілактичну роль і не допускаємо нових випадків цього страшного захворювання серед дітей. Але ми всі повинні співпрацювати для вирішення цього питання — і влада на місцях, і керівництво області, і народні депутати, і лікувальні заклади, адже всі ми знаємо, що здорові діти — це здорова нація!

"ВК" у PDF