Світловодський район
Інтерв’ю

Василь Андрущенко: «Моя найкраща картина ще попереду»

Василь Андрущенко: «Моя найкраща картина ще попереду»
Кажуть, що життя завжди дає те, що хочеш. Головне знати, що саме ти хочеш від життя. Ці слова якнайкраще характеризують нашого співрозмовника, художника Василя Андрущенка із села Григорівка Світловодського району.
Василь Олексійович народився у Кременчуці, де батьки будували нафтопереробний завод. До Світловодського району повернулися 1969 року. Після закінчення школи хлопець працював на Світловодському радіозаводі, а після служби в армії вступив до Дніпропетровського сільгоспінституту за спеціальністю учений-агроном. З 1988 по 2000 рік працював головним агрономом. У 2002 та 2006 роках році громада села Григорівки висловила свою довіру та двічі обрала Василя Андрущенка сільським головою. З 2013 року він працює головним спеціалістом Державної фітосанітарної інспекції Кіровоградської області.

— Василю Олексійовичу, де в такій трудовій біографії зовсім не художніх професій знайшлося місце творчості?

— Насправді і трудова книжка зафіксувала мою причетність до малювання. Так трапилося у моєму житті, що з 2000 по 2002 рік я працював у школі вчителем малювання та вів гуртки малювання.

— А саме захоплення як виникло? Малював хтось у родині?

— У роду ніхто не малював. Моє бажання прокинулося само собою, коли у сім років я попросив маму купити мені фарби. Десь у дев’ять років на суботньому ринку я познайомився з літнім художником-самоучкою з Чигирина, який напівлегально продавав свої картини та деяке художнє приладдя. Йому було приємна така зацікавленість малого, тому він залюбки запросив мене до себе на перші мої уроки художньої майстерності. І я декілька разів їздив з мамою до Чигирина, де мене навчили, як самому зробити полотно, як його ґрунтувати, натягувати на рамку. Під керівництвом наставника я вперше намалював небо.

Найбільший сплеск творчості відбувся після армії, коли я навчався в інституті. Напевне, з’явився новий життєвий досвід, який хотілося передати улюбленим для мене способом. А кульмінацією стало панно на розмір сходової клітки, яке я створив для інституту.

— У якому жанрі працюєте?

— Моя стихія — природа, пейзажі, інколи — натюрморти. А ось портрети ніколи не писав.

— Рахували свої картини?

— Близько ста полотен. Причому підприємець з мене ніякий. За усе життя продав 2-3 картини. Інші дарував. До речі, деякі з них прикрашають стіни у Германії, Норвегії, куди вони вирушили у якості пам’ятного подарунку з України. Хоча було й таке, коли картину хотіли купити, але я не погоджувався, бо вона для мене надзвичайно цінна.

— Коли встигаєте поєднувати роботу і творчість?

— Так, для хобі потрібен час. Тому творю в основному взимку, коли його найбільше. Але натхнення не запитує, зручно тобі чи ні. І при наявності лише самого вільного часу картина не з’явиться. А з роками все частіше і частіше з’являється думка, що навіть за кількості ста полотен моя найкраща картина ще попереду. Хочу створити шедевр.

— Чи вдосконалюєте свою майстерність?

— Так, адже це те, що мені цікаво. Зокрема, я продовжую вчитися за відео-уроками Ігоря Сахарова та Боба Росса, які викладені у мережі Інтернет. Рік тому сам освоїв мастихін (спеціальний інструмент для нанесення густої фарби на полотно — ред.).

— Де берете те саме натхнення?

— У природи. Люблю ліс, збирати гриби, розглядувати листочки. Люблю полювання, риболовлю. Люблю собак. У мене вдома живуть лабрадори і лайки. Сам посадив великий сад, обладнав його крапельним зрошенням. Дуже люблю, коли мій сад цвіте. Ще набираюся вражень у мандрівках. Під час служби в армії я відвідав 51 місто в Киргизії, Польщі, Германії, Казахстані, Росії, Прибалтиці, Білорусі. Зараз подорожую не часто. Хочу в Карпати, де ще не був. Мені приємно, що моя молодша донька має здібності у малюванні, і радує онук, який просить, щоб я з ним позаймався.

— Звісно, художнику потрібні глядачі. Чи маєте змогу виставлятися?


— Так, мої роботи досить часто беруть участь у регіональних виставках образотворчого мистецтва, а 2006 року були виставлені у Кіровоградському обласному художньому музеї. Також мої твори увійшли до альбому «Дивосвіт Кіровоградщини», що вийшов 2011 року.
Так що визнання є, увага є, настрій є, тож буду творити!

А нам залишається побажати, щоб так і було.

"ВК" у PDF