Світловодський район
Інтерв’ю

Іван Середа: «Такого врожаю Кіровоградщина ще не бачила!»

Іван Середа: «Такого врожаю Кіровоградщина ще не бачила!»
Минулої неділі, 20 листопада, українські аграрії відзначили своє професійне свято —День працівників сільського господарства.
З нагоди свята ми поспілкувалися зі справжнім аксакалом сільськогосподарської галузі Світловодщини, головою ради сільгоспвиробників, почесним громадянином Світловодського району, володарем багатьох державних нагород, у тому числі медалі «За працю і звитягу», Заслуженим працівником сільського господарства, директором сільськогосподарського товариства «Мас-Агро» Іваном Яковичем Середою.

— З якими досягненнями Ваше підприємство підійшло до професійного свята?

— Чесно кажучи, до свята працівників сільського господарства ми підійшли з хорошими показниками. У цьому році, окрім кукурудзи, на якій спеціалізується наше господарство, наше підприємство вирощувало цукровий буряк, про який у нашому районі вже й забули. Ми засіяли цукровим буряком 400 га і отримали 700 центнерів з гектару. Скажу відверто, такого врожаю Кіровоградщина ще не бачила! Хороший врожай отримали і кукурудзи, якою у нас засіяно 2600 га — 110 центнерів з гектару. Можливо, буде й кращий показник, адже роботи зі збору кукурудзи тривають.

— Що стало запорукою таких гарних результатів?

— Усе це завдяки новим високим технологіям, які ми впроваджуємо, сучасній техніці, гарному, якісному насінню та збагаченню грунту усім, що необхідно рослині. Усе це, звісно, дало свої результати. Але найголовніше — це люди, які працювали на полях, вирощували і збирали врожай.

— Розкажіть, будь ласка, докладніше про Ваше підприємство.

— Наше сільськогосподарське господарство — правонаступник колгоспу «Дружба» і працює вже понад 30 років. За цей час воно пережило багато перебудов і змін. Але ми зберегли основну його спеціалізацію і базу — усе, чим займалося господарство впродовж десятиріч нам вдалося зберегти і примножити. Нині на ТОВ «Мас-Агро» працює 100 працівників. Окрім рослинництва, ми займаємося і тваринництвом. Наразі утримуємо 300 голів великої рогатої худоби, у тому числі молодняка, 200 дійних корів, 200 свиней, маємо поголів’я овець, тримаємо бджіл…

— І ось уже 25 років Ви працюєте його керівником.

— Так, я працюю керівником цього господарства з 1991 року, а мій загальний трудовий стаж сягає 57 років. Працював я і головою профспілкового комітету, і головою сільської ради…

— А який Ви керівник? Якими принципами користуєтеся в роботі?


— Як я можу говорити за себе? Нехай люди про мене говорять! А що стосується моїх принципів роботи на посаді керівника, то я вважаю, що головне — це платити людям гарну заробітну плату і створити гідні умови праці. Щоб людям жилося добре! Тоді вони будуть гарно працювати, відповідально ставитися до своєї праці, і врожай буде гарний.

— Наскільки мені відомо, Ви займаєтеся і благодійною діяльністю.

— Так, наше господарство надає кошти на облаштування села. Зокрема, ми надали суттєву допомогу на реставрацію старовинної церкви Різдва Пресвятої Богородиці (див. «Вісник Кіровоградщини» №2 від 24 березня 2016 року — прим. автора), а в цьому році, у співпраці з сільською радою, відремонтували сільський ФАП. Тепер там прекрасне приміщення, де необхідну медичну допомогу отримують всі жителі Іванівки, працює профілакторій нашого підприємства. Сільський клуб також знаходиться на балансі «Мас-Агро». Багато років маємо і свій хор — народний хор «Калина».

— І Ви також співаєте у цьому хорі.

— Так, я соліст нашого хору. А співаю я все життя, з самої молодості. До речі, минулої суботи ми відсвяткували День Іванівки, тож, до свята підготували також гарну концертну програму.

— Я дякую Вам за розмову і вітаю зі святом!

— Дякую, і щиро бажаю всім трудівникам села щастя, здоров’я, успіхів, сімейного благополуччя і всього самого найкращого в їхньому житті!

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF