Знам’янський район
Інтерв’ю

Виступ керівника Знам’янської місцевої прокуратури старшого радника юстиції Станіслава Когатька

Виступ керівника Знам’янської місцевої прокуратури старшого радника юстиції Станіслава Когатька
Минув майже рік з того часу, коли на виконання вимог Закону України "Про прокуратуру" від 14 жовтня 2014 року в органах прокуратури утворено 178 місцевих прокуратур, які почали діяти з 15 грудня 2015 року, а наказом Генерального прокурора України за рекомендаціями конкурсних комісій призначено керівників місцевих прокуратур.
З огляду на майже рік функціонування очолюваної мною прокуратури після реформування можна стверджувати, що її становлення відбулося. Є достатньо позитивних напрацювань у всіх сферах прокурорської діяльності, вирішені питання щодо організації роботи Знам’янської місцевої прокуратури та підпорядкованих відділів, сформувався колектив, який працює як єдине ціле, виконуючи поставлені задачі. Юрисдикція Знам’янської місцевої прокуратури поширюється на територію міст Знам’янки та Світловодська, а також Знам’янського, Світловодського, Маловисківського, Новомиргородського та Олександрівського районів. Слід відмітити, що після утворення Знам'янської місцевої прокуратури загальна чисельність оперативних працівників зменшилась майже на 43%, що призвело до зростання навантаження на прокурорів при здійсненні нагляду у формі процесуального керівництва у кримінальних провадженнях та підтримання державного обвинувачення.

Наразі штат Знам’янської місцевої прокуратури разом з керівництвом складає 27 оперативних працівників, 2 посади прокурорів є вакантними. Недостатня штатна чисельність прокурорських працівників є проблемою функціонування реформованої прокуратури, яка ще більше загостриться після завершення реформування органів поліції та суду.

На території, на яку поширюється юрисдикція Знам’янської місцевої прокуратури, функціонує 5 місцевих судів (2 міськрайонні та 3 районних), у складі яких на сьогоднішній день фактично працюють 20 суддів. Водночас, штатна чисельність суддівського корпусу цих судів становить 33 посади, тобто при повному укомплектуванні штату суддів у прокуратурі не вистачатиме державних обвинувачів для забезпечення судового розгляду кримінальних проваджень. А судові слухання відбуваються щоденно, у складних справах інколи протягом цілого дня. Так само зросте навантаження на процесуальних керівників при повній комплектації штатів слідчих територіальних підрозділів Національної поліції України на території юрисдикції Знам’янської місцевої прокуратури, адже наразі досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснюється 32 слідчими територіальних підрозділів, яких за штатними розписами має бути 40. Крім цього, на прокурорів місцевої прокуратури, у тому числі начальників відділів, покладено повноваження щодо здійснення передбачених Законом України "Про прокуратуру" та галузевими наказами функцій (у середньому від 3 до 6 напрямів роботи).

Протидія злочинності є одним з основних завдань органів Національної поліції України. На цьому напрямку відмічаються негативні тенденції, зокрема збільшення кількості тяжких та особливо тяжких злочинів певних категорій при одночасному зниженні рівня їх розкриття. Так, збільшення кількості особливо тяжких злочинів спостерігається в Олександрівському районі та місті Світловодську.

В усіх районах, за виключенням м. Знам’янки, зросла кількість тяжких злочинів. Динаміка до зростання кількості злочинів середньої тяжкості спостерігається у містах Знам’янці та Світловодську, Маловисківському, Олександрівському районах. Найбільшу питому вагу у структурі злочинності становлять злочини проти власності – 75,5% від усієї кількості скоєних.

Число скоєних злочинів цієї категорії зросло майже у всіх районах. Збільшилася кількість грабежів у містах Знам’янці та Світловодську, водночас їх значне зменшення спостерігається у Знам’янському, Маловисківському, Олександрівському, Світловодському районах, розбоїв – у м. Світловодську, шахрайств – у містах Знам’янці та Світловодську Знам’янському, Світловодському районах, крадіжок з квартир – у містах Знам’янці та Світловодську, Маловисківському районі. Зросла кількість незаконних заволодінь транспортними засобами у Знам’янському, Маловисківському, Новомиргородському, Олександрівському, Світловодському районах та м. Світловодську. Водночас, внаслідок вжитих координаційних заходів спостерігається тенденція до зменшення відсотку росту злочинності – на територіях міст Знам’янки, Світловодська, Маловисківського, Олександрівського районів загальний ріст злочинності становить від 2 до 5,7 відсотків. При цьому кількість зареєстрованих злочинів у Знам’янському, Новомиргородському, Світловодському районах значно зменшилася.

Всі ці проблеми нами ґрунтовно вивчаються та аналізуються. Планується проведення відповідної координаційної наради з розробленням необхідних заходів, спрямованих на посилення протидії злочинності у регіоні та активізацію діяльності щодо запобігання, припинення і розкриття кримінальних правопорушень. Важливою функцією органів прокуратури є здійснення нагляду за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва. При її забезпеченні прокурорами Знам’янської місцевої прокуратури проведено значний обсяг роботи.

Коротко зупинюсь на цифрах.

На сьогодні середнє навантаження на одного процесуального керівника становить від 140 проваджень у Новомиргородському відділі до 472 у Світловодському відділі, а в цілому по місцевій прокуратурі – складає 291 провадження на прокурора.

Упродовж 10 місяців поточного року у провадженні слідчих п’яти відділів та відділень поліції ГУНП в області перебувало 11185 кримінальних проваджень, з яких закінчено 3945, до суду направлено 724. При цьому з обвинувальним актом до суду направлено 679 проваджень, з них 74 – з угодами про визнання винуватості та примирення, 45 – клопотань про звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності та застосування примусових заходів медичного характеру. Закрито 3221 кримінальне провадження, досудове розслідування зупинено у 35 провадженнях (у всіх випадках – у зв’язку із розшуком підозрюваних), направлено за підслідністю – 145, об’єднано – 664, залишок на 20 листопада складає 6700 проваджень.

Прокурорами Знам’янської місцевої прокуратури забезпечено участь у розгляді судами першої інстанції у 820 кримінальних провадженнях, у тому числі щодо 14 неповнолітніх. За наслідками їх розгляду постановлено 489 обвинувальних вироків, у тому числі щодо 9 неповнолітніх, з них у 72 - з ухваленням вироку на підставі угод, у тому числі у 27 про визнання винуватості, у 45 – про примирення, у 3 провадженнях про застосування примусових заходів медичного характеру та 55 клопотань про направлення проваджень для закриття.

Завдяки належній організації діяльності з питань представництва інтересів держави та громадянина в суді упродовж поточного року Знам’янською місцевою прокуратурою заявлено 63 позови на загальну суму 13 млн. 511 тис. грн. та зобов’язання повернути у власність держави 950 га землі. З початку року судами задоволено 57 позовів на суму 10 млн. 742 тис. грн.

Зокрема, Олександрівським відділом в ході вивчення та аналізу стану законності у сфері земельних відносин на піднаглядній території виявлено факти порушення інтересів держави суб’єктом господарювання – ТОВ "Сланці України", що полягали в ухиленні від виконання істотних умов договорів оренди земельних ділянок державної форми власності в частині невнесення орендної плати, що призводить до недонадходження коштів та негативно впливає на формування дохідної частини відповідних місцевих бюджетів.

За результатами проведених перевірок підготовлено та скеровано до Господарського суду Кіровоградської області 36 позовних заяв про стягнення з ТОВ "Сланці України" заборгованості за договорами оренди землі на загальну суму понад 1млн. 300 тис. грн. та повернення у володіння держави 36 земельних ділянок загальною площею 728 га, вартість яких становить понад 4 млн. 800 грн.

На даний час господарським судом розглянуто та задоволено всі вказані позови місцевої прокуратури. Упродовж поточного року апаратом Знам’янської місцевої прокуратури заявлялися позови в інтересах держави в особі Знам’янської об’єднаної державної податкової інспекції про стягнення податкового боргу.

Так, до Кіровоградського окружного адміністративного суду заявлено позов про стягнення з ТОВ "Титан-Ойл" заборгованості зі сплати податку на додану вартість в сумі 716 тис.грн. Також заявлено позов про стягнення з ТОВ "ЮАР" заборгованості зі сплати акцизного податку в сумі 250 тис.грн. Вказані позови задоволені судами в повному обсязі та перебувають на примусовому виконанні. Реально виконано рішень судів за позовами Знам'янської місцевої прокуратури на 12 млн. 655 тис. грн., повернуто у власність держави 1137 га землі.

Варто вказати, що реальне відшкодування за прокурорськими позовами у рази більше за річний фонд заробітної плати місцевої прокуратури. Під час здійснення представницьких повноважень виявлено та зареєстровано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 17 кримінальних проваджень.

Як приклад, апаратом Знам’янської місцевої прокуратури за результатами моніторингу веб-сайту публічних закупівель www.prozorro.org розпочато кримінальне провадження за фактом зловживань при проведенні публічної закупівлі 150 тонн вугілля для Комунального закладу "Знам’янська міська лікарня імені А. В. Лисенка". Встановлено, що рішенням комітету з конкурсних торгів Комунального закладу "Знам’янська міська лікарня імені А.В.Лисенка" переможцем закупівлі визнано учасника з ціновою пропозицією у 516 тис. грн. за зазначений обсяг вугілля. У той час, як пропозицію учасника з ціною на понад 150 тис. грн. дешевшою від ціни переможця закупівлі відхилено з формальних підстав. Таким чином, в порушення вимог законодавства службові особи лікарні відхилили пропозицію з найбільш економічно вигідною ціною, чим завдали істотної шкоди законним інтересам держави. За даним фактом Знам’янською місцевою прокуратурою внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.364 КК України. Досудове розслідування триває, проводяться необхідні слідчі дії.

Світловодським відділом у ході здійснення представницької діяльності виявлено ряд кримінальних правопорушень у сфері захисту комунальної власності. Так, у ході досудового розслідування кримінального провадження за ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України встановлено, що службові особи виконавчого комітету Світловодської міської ради, зловживаючи службовим становищем, умисно, в інтересах третіх осіб, всупереч інтересам служби, у порушення вимог законів України "Про службу в органах місцевого самоврядування", "Про місцеве самоврядування в Україні", ст.ст. 181-182 ЦК України, наказу Міністерства Юстиції України №7/5 від 07.02.2002 Про затвердження Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно здійснили підготовку, погодження, прийняття та видачу рішень виконавчого комітету міської ради із завідомо неправдивими відомостями, згідно з якими безпідставно та необґрунтовано змінено право власності на будівлі та споруди 5 котелень, з колективної власності СП ТОВ "Світловодськпобут" з часткою територіальної громади м. Світловодська на приватну власність СП ТОВ "Світловодськпобут" без частки територіальної громади міста. Внаслідок вказаних протиправних дій будівлі та споруди зазначених п’яти котелень вибули із колективної власності та повністю перейшли у приватну власність СП ТОВ "Світловодськпобут", а територіальна громада м. Світловодська втратила частку в зазначених майнових комплексах, чим її охоронюваним законом інтересам спричинено тяжкі наслідки на суму близько 3 млн. грн. Досудове розслідування вказаного кримінального провадження доручено СВ Світловодського ВП ГУНП в області. На будівлі та споруди котелень за клопотанням прокуратури Світловодським міськрайонним судом накладено арешт. На даний час досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні триває, проводяться необхідні слідчі дії, експертним шляхом встановлюються розміри збитків, завданих територіальній громаді м. Світловодська. Вирішується питання про заявлення до суду адміністративного позову з вимогою про визнання протиправними та скасування зазначених дублікатів свідоцтв та свідоцтв про право власності на цілісні майнові комплекси котелень.

Світловодським відділом місцевої прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт відносно колишнього начальника відділу Держкомзему у Світловодському районі та її родича, колишнього лісничого Державного підприємства "Світловодське лісове господарство", які безоплатно передали у приватну власність 1,6 га земель лісового фонду вартістю понад 500 тис грн. Мова йде про земельні ділянки, розташовані на території Світловодського району в прибережній захисній смузі Кременчуцького водосховища ріки Дніпро. Слідством встановлено, що начальник відділу Держкомзему у Світловодському районі за попередньою змовою зі своїм тестем, працюючим на посаді керівника Золотарівського лісництва ДП "Світловодський лісгосп", за підробленими документами сприяли безоплатному набуттю у власність зазначених земельних ділянок 9 громадянами. Новими власниками ділянок на березі Дніпра при цьому виявились обвинувачені, а також їх близькі родичі та знайомі. Посадовці обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.28, ч.2 ст.364, ч.2 ст.366, ч.4 ст.358 КК України, тобто у зловживанні службовим становищем, службовому підробленні та використанні завідомо підроблених документів за попередньою змовою групою осіб.

Прокуратурою вживаються заходи щодо захисту інтересів дітей. Зокрема, у 2016 році Знам’янською місцевою прокуратурою заявлено 8 позовів на захист інтересів неповнолітніх або держави у сфері охорони дитинства. Для прикладу, упродовж липня-серпня поточного року Новомиргородським районним судом відкрито провадження у трьох справах за позовами прокурора на захист майнових прав неповнолітніх щодо визнання незаконними дій адміністрації школи-інтернату по виплаті дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, одноразової грошової допомоги. Кожному випускнику пільгової категорії за законом мало бути виплачено по 7 тис грн., проте фактично виплачували по 354 грн. Позови задоволені, на цей час кошти дітям перераховано в повному обсязі. На жаль, у зв’язку з останніми змінами у законодавстві, а саме набранням з 30 вересня 2016 року чинності Законом України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" прокуратура позбавлена права захищати інтереси громадян у суді, в тому числі, і такої вразливої категорії, як діти.

Крім того, на Світловодським відділом місцевої прокуратури на належному рівні забезпечено підтримання державного обвинувачення у кримінальному провадженні за обвинуваченням мачухи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 121 КК України, а саме в заподіянні умисного тяжкого тілесного ушкодження, що спричинило смерть її малолітньої падчерки, яке набуло суспільного резонансу та висвітлювалося в загальнонаціональних засобах масової інформації. Вказану громадянку засуджено за ч. 2 ст. 121 КК України до 8 років позбавлення волі.

Приділялася увага питанням нагляду за додержанням конституційних прав громадян при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру, за результатами розгляду внесених у 2016 році 25 актів реагування 20 осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Зважаючи на актуальність питання боротьби з корупцією, Знам’янською місцевою прокуратурою за поточний рік складено 8 протоколів про вчинення правопорушень, пов’язаних з корупцією. Наразі розглянуто 8 протоколів про вчинення адміністративних корупційних правопорушень, з яких 6 протоколів – задоволено, до адміністративної відповідальності притягнуто 6 осіб. За результатами розгляду вказаних протоколів до бюджету надійшло 10200 гривень.

Також у 2016 році Знам’янською місцевою прокуратурою внесено 24 подання в порядку частини 3 статті 65 Закону України "Про запобігання корупції", до дисциплінарної відповідальності притягнуто 20 осіб. На достатньому рівні забезпечено організацію розгляду звернень громадян. Станом на 11.11.16 до Знам’янської місцевої прокуратури та її територіальних відділів надійшло 863 звернення громадян, з яких 293 прийнято на особистому прийомі, 20 особисто керівником місцевої прокуратури. З додержанням вимог Закону України "Про звернення громадян" вирішено 516 звернень, 341 звернення направлено в інші відомства. З метою реалізації принципу гласності Знам’янською місцевою прокуратурою активно висвітлювались у засобах масової інформації результати прокурорської діяльності, які реально вплинули на поновлення прав громадян та захист інтересів держави.

У 2016 році здійснено 63 виступи в засобах масової інформації та направлено 3 інформації до органів влади та місцевого самоврядування щодо забезпечення стану законності на піднаглядній території, особисто керівником здійснено 2 виступи на пленарних засіданнях сесій відповідних рад, та 29 виступів у місцевих ЗМІ.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF