Знам’янський район
Інтерв’ю

Школа гарних традицій та високих здобутків

Школа гарних традицій та високих здобутків
21 вересня Знам’янська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №6 відзначила свій 60-річний ювілей. З нагоди свята, напередодні ювілею, ми завітали до цього навчального закладу, розташованого в селищі Знам’янка Друга, та зустрілися з його директором, Дмитром Петровичем Полежаєм, який з радістю розповів нам про історію школи, її здобутки та сьогодення.
— Наша школа має свої традиції і своє коріння. Сучасний її корпус був збудований у 1956 році. Варто зазначити, що до цього часу на цій території працювала церковно-парафіяльна школа, а згодом, школа-восьмирічка, та лише в 1956 році вона отримала статус середньої, тож її історія ведеться саме з цього часу.

Першим директором нашої школи був Леонід Андріянович Римар — відмінник народної освіти, кавалер 18 бойових нагород. Його пам’ять увіковічена пам’ятною дошкою, встановленою на фасаді школи після його смерті. Саме він заклав потужний педагогічний фундамент нашої школи, запросивши викладачів Одеського державного університету. Отже, з самого початку були встановлені дуже високі стандарти.

— Чи вдається їх сьогодні втримувати?

— Так, наша школа завжди славилася високим рівнем викладання, і сьогодні ми намагаємося його підтримувати. Наш колектив, як-то кажуть — сплав досвіду та молодості. 60 відсотків вчителів мають вищу категорію, троє вчителів-методистів. Вони всі дуже вимогливі! Я вважаю, що в мене дуже гарний, толерантний, досвідчений і інтелігентний колектив.

А результатом нашої спільної роботи є результати наших учнів. Так, уже другий рік поспіль саме наша школа посідає І місце за результатами ЗНО, хоча в місті працюють і гімназія, і ліцей. Наші випускники навчаються у вищих навчальних закладах, більшість з них – на бюджетній основі. За останні п’ять років ми маємо призерів обласних та учасників республіканських предметних олімпіад.

— Ми звернули увагу на пам’ятні знаки на подвір’ї школи. Кому вони присвячені?

— Дійсно, на подвір’ї нашої школи поховані чотири розвідники, які першими ввійшли у селище під час звільнення Знам’янки Другої від німецько-фашистських загарбників і загинули в бою. Поруч із цим похованням встановлений пам’ятний знак нашому випускнику, Валерію Козіну, воїну-афганцю, який загинув від кулі снайпера.

Пишається школа і своїми випускниками минулих років, серед яких колишній голова Донецької та Одеської залізниці Микола Рогов, колишні начальники відділу освіти Володимир Сиромятнов та Микола Семенков, до речі Микола Васильович працював і директором нашої школи, і директором знаменитої Павлиської школи імені Василя Сухомлинського. Закінчив нашу школу і нинішній мер Знам’янки Сергій Філіпенко.

— Ви також випускник цієї школи?

— Ні, я народився не в селищі, а в місті Знам’янка, де навчався у третій школі. По її закінченні поступив до Кіровоградського педагогічного державного університету імені Володимира Винниченка, а отримавши освіту вчителя фізики і математики, у 1998 році повернувся до рідної школи. Там я пропрацював три роки — спочатку викладав фізику, а згодом інформатику. А у 2002 році, коли попередній директор школи №6 став начальником відділу освіти, мені запропонували посаду директора шостої школи. Чесно кажучи, так співпало, що якраз через місяць я планував одружитися, тож замислився, чи погоджуватися. Але таки вирішив прийняти пропозицію, і з 27 травня 2002 року я працюю директором ЗОШ №6. Викладаю також фізику, маю вищу категорію, старший вчитель.

— Які ноу-хау Ви використовуєте у Вашій роботі?

— У нас в школі є система моніторингу навчальних досягнень. Вона дозволяє проаналізувати по яких предметах той чи інший учень, той чи інший клас повинен більше попрацювати. Також впроваджується так звана Аналема успіху учня, яка допомагає школяру наочно побачити різницю між його сподіваннями та реальними досягненнями у навчанні.

Щорічно, вже більше 10 років, серед учнів 5-11 класів ми проводимо рейтинг «Розумники та розумниці», у якому обираємо «Розумника» чи «Розумницю» року на підставі не лише досягнень у навчанні, але й творчих, і спортивних здобутків. А для учнів молодшої школи є номінація «Я не чарівник, я тільки вчуся».

Обираємо ми наприкінці навчального року, за різними показниками, і «Найкращий клас року». Його переможець отримує грамоту, перехідний кубок і запис у спеціальній Книзі школи. Подібний конкурс проводиться і в молодшій школі, переможці якого отримують Сову.
Все це, як на мій погляд, стимулює учнів до нових здобутків та кращих результатів у навчанні та позашкільній діяльності.

Впроваджуються в школі і педагогічні ідеї Василя Сухомлинського — особисто зорієнтоване навчання та виховання, уроки мислення, адже школа є опорною з впровадження його педагогічних надбань.

— Я знаю, що Ваша школа відома і спортивними здобутками.

— Так, у нас надзвичайно сильна командна з настільного тенісу. Вона завжди виборює І місце на міських змаганнях. За всі 14 років, які я працюю директором, наша команда лише один раз завоювала срібло. У нас постійно стоять в холі тенісні столи і діти проводять всі перерви, граючи в настільний теніс. Завдяки допомозі селищної влади та батьків облаштували ми і майданчик для баскетболу. Тож, сподіваємося, буде результат і з цього виду спорту. Є в нас і спортивні традиції: кожного року 9 травня збірні футбольні команди шкіл грають на футбольному полі нашої школи. На ці футбольні баталії збирається все селище.

— Чи використовуються у школі можливості сучасних технологій?

— Так, ми намагаємося йти в ногу з часом. Я дуже багато зусиль докладаю для того, щоб школа була комп’ютеризована. На даний момент у школі повністю обладнано два комп’ютерних класи, працює Wi-Fi.

А надзвичайно гарним дарунком для школи стала інтерактивна дошка, яку ми отримали 1 вересня від народного депутата України Олеся Довгого. Завдяки цій дошці діти зможуть навчитися працювати з сучасними технологіями, а вчителі зможуть підкріпити свої слова наочними матеріалами — відеороликами, презентаціями, що особливо важливо у світлі застарілої технічної бази з фізики і хімії, адже останній прилад для дослідів з фізики датований 1963 роком.

Безпосередньо цим питанням займалася вчитель фізики і математики Валентина Ціпенко, яка і звернулася до Олеся Станіславовича. Чесно кажучи, ми не очікували такої швидкої відповіді на наше прохання, і були приємно здивовані позитивним результатом нашого звернення. Тож, вдячні народному депутатові за такий прекрасний подарунок для нашої школи.

— Що ж, ми вітаємо Вашу школу з ювілеєм та бажаємо нових успіхів і здобутків!


Розмову вела Світлана Тиха
Школа гарних традицій та високих здобутків
Школа гарних традицій та високих здобутків
Школа гарних традицій та високих здобутків
Школа гарних традицій та високих здобутків
Школа гарних традицій та високих здобутків

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF