Світловодський район
Інтерв’ю

Надія Невкрита: Я мрію, щоб Григорівка цвіла

Надія Невкрита: Я мрію, щоб Григорівка цвіла
Гарна, активна, працелюбна, щира, усміхнена, відкрита і невгамовна жінка, справжня господиня і патріотка рідної землі – так можна охарактеризувати нашу сьогоднішню героїню – голову Григорівської сільської ради Надію Миколаївну Невкриту.
З Надією Миколаївною ми познайомилися лише тиждень тому, але з перших хвилин спілкування склалося враження, що ми знайомі все життя, настільки легкою, відкритою і невимушеною була наша розмова.

Щиро і відверто розповідала пані Надія про своє життя. І про безмежне кохання, яке її батьки пронесли крізь усе життя, і про ту щиру любов до рідної землі, рідної домівки і сім'ї, яку батьки виховували у своїх п'яти доньок. І про те, як шістнадцятирічною дівчиною, разом з родиною, через чотири роки після аварії на Чорнобильській АЕС, вона була змушена залишити рідну Житомирську область і переїхати до Світловодського району. Розповідала пані Надія і про те, як згодом ця земля стала для неї рідною: «Мені дуже приємно, що я змогла прижитися у Григорівці і стати своєю. Тут я вийшла заміж, тут народила двох доньок, і зрозуміла: я повинна зробити все, що в моїх силах, аби моїм дітям не довелося віддалятися від рідної землі».

Дійсно, Надія Миколаївна полюбила Григорівку всім серцем – це відчувається в кожному її слові: «Ви тільки подивіться, яка тут красива природа, яка тут різна місцина! – наша співрозмовниця захоплено демонструє зроблені нею фотографії. – Є тут і рівнина, і навіть гори, немов Карпати! Тут дуже гарно! А ще тут дуже роботящі люди».
Про кожного з керівників місцевих установ, з якими вона щоденно працює, Надія Миколаївна знайшла приємні слова, про кожного сказала добре слово.

З місцевими мешканцями пані Надія змогла не лише потоваришувати, але й завоювати великий авторитет, підтвердженням чому стало її обрання на посаду голови сільської ради, причому, на другий термін поспіль.

Кожного дня вона підтверджує цю довіру – конкретними, щоденними справами: «Я така людина, що я просто не можу сидіти без діла. Я постійно працюю і намагаюся зробити нашу сільську раду кращою. Я хочу, щоб «Григорівська сільська рада» – це звучало гордо. Я мрію, щоб про Григорівку знали, і щоб це було нашим людям на користь. Приміром, у 2015 році Григорівка здобула титул «Краще СПОРТИВНЕ село Світловодського району» і виборола право представляти район на обласних змаганнях. Представляла район наша сільська громада, разом з колективами Світловодщини, і на Покровському ярмарку, де ми вибороли І місце у конкурсі на кращу кулінарну страву. Призові місця на обласному рівні отримує і наш дитячий садочок «Ромашка». Наразі ми зробили ремонт у бібліотеці, плануємо завершити у Будинку культури, розпочали заміну систему опалення у будівлі Григорівської школи», – з захопленням розповідає Надія Миколаївна.


Хоча розпочиналася її робота на новій посаді дуже непросто... «Коли у 2012 році мене обрали головою, над Григорівкою пронісся ураган З градом, – згадує наша співрозмовниця. – Його наслідки були страшними: дахи на будинках розкриті, пам'ятник героям Великої Вітчизняної війни повалився, треба було його ремонтувати, а просто посеред зими без опалення залишилася адміністративна будівля сільської ради, в якій знаходяться бібліотека, АТС, пошта і ветлікарня. Виникли проблеми і у Яремівському Будинку культури…І все це потрібно було терміново вирішувати!».

Подолати усі ці випробування голові допомогли її вірні помічники – місцеві фермери і підприємці: Айкарам Рашидович Тартикян (підприємство «Земля і люди»), Вадим Васильович Дмитрієв (філія ПП «Ніколь»), Валерій Михайлович Гавриленко (фермерське господарство «Оптима»), Валентин Валентинович Козярчук (ПП «ВКіК») та багато інших небайдужих місцевих меценатів. «Усі наші фермери – найкращі! Я всім їм дуже вдячна! Ми все робимо разом, спільно. Плідно співпрацюємо ми і з нашим народним депутатом Олесем Станіславовичем Довгим. Першим прикладом нашої співпраці було обнесення парканом місцевого дитячого садочку. Тоді Олесь Довгий, як і пообіцяв, встановив секції з одного боку паркану, підприємці села – решту. На шкільні автобуси він подарував зимові шини, і взимку, завдяки Олесю Станіславовичу, наші діти їздили до школи безпечно. Багато книжок він подарував нашій бібліотеці, а дізнавшись, що Григорівка стала найкращим спортивним селом — подарував стіл для настільного тенісу з усіма атрибутами для гри. Перемогли ми і в конкурсі, започаткованому народним депутатом на встановлення дитячого майданчика. На День молоді він особисто приїхав до Григорівки, аби привітати нас зі святом і перерізати стрічку на відкритті майданчика. Він спілкувався особисто з кожним, чим висловив велику повагу до людей. Мешканці Григорівки ще довго залишалися під приємним враженням від спілкування з ним. Ще одним кроком нашої співпраці став ремонт покрівлі Григорівського Будинку культури. Народний депутат допоміг нам замінити шифер та встановити коньки на покрівлю, а сільська рада, на зекономлені кошти, змогла придбати музичне обладнання для культурного закладу. До оздоблення БК, знову ж таки, долучилися місцеві фермери: зробили освітлення сцени, а тепер ще й ремонт концертної зали розпочали. Свій вклад у благоустрій внесли і члени «Клубу пенсіонерів» – розбили клумбу біля Будинку культури».

Чимало зроблено, за словами Надії Миколаївни, у медичної галузі – придбано медичне обладнання для Григорівської медичної амбулаторії, відремонтовано покрівлю будівлі, встановлено паркан, зроблено ремонт і в Яремівському ФАПі.

Багато вдалося зробити спільними зусиллями і в освітній галузі: встановлено металопластикові вікна на першому поверсі школи, зроблено сучасний ремонт в туалетних кімнатах, придбано холодильники, електроплити, спортивну форму для шкільної команди. Рішенням Григорівської сільської ради виділено кошти на харчування всіх учнів школи – з першого по одинадцятий клас, аби жодна дитина не відчувала соціальної несправедливості.

А зараз у будівлі Григорівської школи повним ходом триває заміна системи опалення, на що з державного бюджету виділено близько 700 тис. гривень. «Ми отримали ці кошти лише завдяки нашому народному депутату. Аби не він, навіть не знаю, що б ми і робили... Коли демонтували тепломережу, виявилося, що вона повністю згнила. Цю зиму ми просто б не змогли пережити. Олесь Станіславович вивчив нашу проблему і залучив з держбюджету таке необхідне фінансування. Взагалі, до Світловодського району, завдяки йому, виділено дуже багато коштів!».

Юрист за освітою, впродовж двох років Надія Миколаївна добивалася передачі будівлі сільської ради у власність громади Григорівки. І таки добилася! «Я не нова людина у сільській раді. До цієї посади я 8 років працювала землевпорядником, тож, знаю цю землю. І ці знання допомагають мені в роботі». Завдяки зусиллям голови виготовлено проектно-кошторисну документацію і на Будинок для молодих спеціалістів. Сьогодні це також власність громади. Надія Миколаївна сподівається на фінансування робіт з його реконструкції, адже впевнена, що житлове питання – найголовніше для залучення молодих фахівців у село.

«Звісно, хочеться зробити більше, приміром, на всій території сільської ради встановити вуличне освітлення, відремонтувати автошляхи, зробити велосипедні доріжки... Багато чого хочеться зробити для людей! Хоча і зараз ми робимо, що можемо. Намагаємося зробити наше село красивим і комфортним – робимо ремонти приміщень, насаджуємо на вулицях квіти, встановлюємо лавочки, приміром, зупинку автобусну розфарбували і лавки встановили, аби очікувати автобус було веселіше і зручніше». І таких прикладів у Григорівці – безліч. Ось так, разом, дружно, гуртом, григорівці облаштовують рідне село, дбають про його красу і благоустрій.

З гордістю і задоволенням показувала нам Надія Миколаївна своє рідне село знайомила з людьми, милувалася разом із нами квітами і говорила: «Я хочу, щоб Григорівка цвіла! І дуже хочу, щоб ті зміни, які зараз відбуваються в країні були для наших людей лише на краще».
Ми впевнені, з таким керівником — так і буде.

Довідка: до складу Григорівської сільської ради Світловодського району входять села: Григорівка, Кобзарівка, Оврагове, Перехрестівка, Яремівка. Площа земель сягає 7 тис. 455,60 га. Населення становить 1062 осіб.
Надія Невкрита: Я мрію, щоб Григорівка цвіла
Надія Невкрита: Я мрію, щоб Григорівка цвіла
Надія Невкрита: Я мрію, щоб Григорівка цвіла
Надія Невкрита: Я мрію, щоб Григорівка цвіла
Надія Невкрита: Я мрію, щоб Григорівка цвіла
Надія Невкрита: Я мрію, щоб Григорівка цвіла
Надія Невкрита: Я мрію, щоб Григорівка цвіла
Надія Невкрита: Я мрію, щоб Григорівка цвіла
Надія Невкрита: Я мрію, щоб Григорівка цвіла
Надія Невкрита: Я мрію, щоб Григорівка цвіла
Надія Невкрита: Я мрію, щоб Григорівка цвіла

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF