---
Інтерв’ю

«Верховна Рада не мала права йти на канікули!», — Олесь Довгий

«Верховна Рада не мала права йти на канікули!», — Олесь Довгий
Нещодавно у стінах Верховної Ради України ми спостерігали за роботою депутатів, допоки минулої п’ятниці спікер Андрій Парубій не оголосив новину — Рада не буде працювати аж до 9 вересня. Ми вирішили поцікавитись, що думає з цього приводу наш депутат від 102-го округу Олесь Довгий.
— Олесю Станіславовичу, як наразі працює законодавчий орган країни, після оголошення канікул?

— Цими днями у комітетах Верховної Ради України гнітюча малолюдність – чимало моїх колег по законотворчій роботі, не чекаючи на закінчення останнього тижня роботи, вже роз’їхались працювати на "закордонних округах", хто — на Мальдіви, хто — на Канари… Жарти-жартами, але відпочинок для законодавців вважаю невчасним нераціональним і нечемним по відношенню до тих, хто нам довірив мандати народних обранців. А для воюючої країни — це ще й блюзнірство!

— Як, на Вашу думку, мали діяти ваші колеги депутати?

— У нинішніх умовах, переконаний, члени вищого законодавчого органу мають забути не те, що про канікули — навіть, про вихідні і працювати 24 години на добу. А що ми могли спостерігати протягом останнього пленарного тижня? Вже на минулому тижні ми мали вкрай занизьку інтенсивність прийняття законів — всього 10-15 протягом 4-х пленарних днів. Залишається "вагон і маленький візок" вже зареєстрованих законопроектів, які вкрай необхідні і країні, і людям. Марнування часу призведе до того, що ці законопроекти все одно треба буде розглядати після канікул восени — але вже у умовах, наближених до форс-мажору. Адже, мало того, що закон треба ще прийняти — для того, щоб він набув своєї чинності, він має бути підписаний і оприлюднений на шпальтах парламентської газети. А це — час! Бавитись із ним в умовах економічного колапсу, тим більш, напередодні осіннє-зимового періоду є неприпустимою розкішшю.

— Скажіть, пане Олесю, які питання Ви вважаєте найбільш актуальними і не мають часу на зволікання?

— Сьогодні на часі залишаються питання обороноздатності країни, питання соціального, бюджетного та інших важливих напрямків. Чого лиш вартий такий подразник для суспільства, як нестримне і карколомне зростання комунальних тарифів!? Адже це призведе до ще більшого зубожіння населення, лиш 10% якого реально зможуть їх сплачувати без застосування субсидіарної підтримки держави. А з іншого боку: з початком нового опалювального періоду ця підтримка поглине 97 мільярдів гривень з державного бюджету. Тобто — 10% ВВП країни! Чи здатна витримати економіка таке колосальне навантаження — питання риторичне. Натомість мої і моїх колег систематичні звернення до Апарату ВР щодо створення парламентської Тимчасової слідчої комісії з питань прозорості тарифної політики і системи нарахування субсидій все ще залишаються без розгляду керівництва Ради. Бо вважаю, тут задіяно чимало "тіньових" схем і маніпуляцій, зокрема, залишених нам у "спадщину" Урядом Яценюка. А адміністративно-територіальна реформа, здійснення якої заплановано до кінця 2016 року? А пакет законів по децентралізації, антикорупційної боротьби, забезпечення прозорості і безпеки енергоринку і тому подібне?.. Запитань, шановні, тут набагато більше, ніж відповідей. Відтак вважаю, що пустити все це на самоплив, відпочиваючи і розважаючись на заморських курортах — неприпустимо!

— Що ж ми можемо вдіяти, коли вже оголошено, що Рада працювати до осені не буде?

— У нас ще є одна можливість — зібрати позачергову сесію. І про це зараз вже ведуться консультації і переговори. Сподіваюсь, ми зможемо знайти достатньо колег-однодумців, які розуміють, що зараз треба працювати, а не ніжитись на сонці за кордоном.

— Скажіть, які особисто у Вас плани на літні місяці?

— Сказати відверто, окрім роботи у Раді і в комітетах, справ у мене і моїх помічників вистачає на окрузі. Сьогодні вже виділяються на районні бюджети кошти, які були спрямовані мною із Державного бюджету на реконструкцію і ремонт важливих соціальних об’єктів округу. Це дитячі садки, школи, амбулаторії, житлові будинки, дороги, всього їх — більше 20-ти. І моя задача тепер як нардепа — контроль якості виконання робіт і не допущення, скажімо так, "розмиття" цих коштів на місцях. Далі — активно готуємо відкриття громадської приймальні у місті Знам’янка. Це вже четверта приймальня на окрузі, але поки що перша у Знам’янському районі. Активно готуємось до Дня міста Знам’янки, яке відбудеться у першу неділю серпня. До речі, тут плануються масштабні заходи для жителів і гостей міста, але поки що це — сюрприз, чекайте на анонс програми святкувань трохи згодом!

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF