---
Надзвичайні події

Африканська чума свиней ще гуляє по Кіровоградщині

Африканська чума свиней ще гуляє по Кіровоградщині
На минулому тижні зафіксовано випадок захворювання свиней на африканську чуму в господарстві ТОВ “Чапаєва” в с.Рівне Новоукраїнського району. За даним випадком введено карантинні обмеження в зоні радіусом 20 км, що включає в себе частину населених пунктів Новоукраїнського та Компаніївського районів. Проводяться заходи щодо ліквідації та недопущення подальшого розповсюдження АЧС.
Нагадаємо, що в минулому році випадки захворювання на африканську чуму свиней в нашій області фіксувались в Олександрійському, Маловисківському, Новоархангельському та Онуфріївському (двічі) районах. Отже, враховуючи, що АЧС поки що не хоче залишати нашу область, Держпродспоживслужба повторно інформує про основні моменти, які потрібно знати про дане захворювання.

Чим викликається АЧС та як поширюється

Африканська чума свиней (АЧС) - небезпечна інфекційна хвороба свиней, яка характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, чисельними крововиливами та високою смертністю.

Збудником АЧС є ДНК-місткий вірус, стійкий до температури і різних показників рН середовища. У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м'ясі від хворих тварин - до 155 днів, в копченій ковбасі та шинці - до 5 місяців, більше 3 місяців - у гною, до 4-8 місяців в ґрунті. Він довгий час зберігає життєздатність у фекаліях, крові та інших предметах.

Основне джерело збудника — хворі та перехворілі тварини. В основному, зараження АЧС відбувається контактним шляхом через пошкоджені шкіру і слизові оболонки, а також аліментарним шляхом через м’ясопродукти, кров та внутрішні органи; вірус також може передаватися трансмісивно через шкірних паразитів та комах, які були в контакті з хворими свинями та трупами; велика імовірність передачі вірусу існує через предмети догляду за тваринами та обслуговуючий персонал. Значну небезпеку становить контакт домашніх свиней з дикими, якого не можна допускати, а також з іншими домашніми та дикими тваринами і птахами, які також можуть перенести інфекцію.

Для людини африканська чума свиней безпечна!

Які прояви АЧС

Починається захворювання гостро - лихоманкою (40–42 °С). Впродовж 48-ми годин температура спадає та з’являються ознаки слабкості (хитка хода, відмова від корму, ознаки спраги). Хворі тварини збиваються в гурти, у них з’являються ознаки серцевої недостатності: синюшність (ціаноз) шкіри та значні крововиливи на шкірі та внутрішніх органах. Поросні свиноматки, як правило абортують, незалежно від терміну вагітності на 5–8 добу після зараження чи на 1-3 день лихоманки.

Що робити при підозрі на АЧС

При підозрі на АЧС у тварини містянам необхідно негайно звернутись до лікаря ветеринарної медицини в Управління Держпродспоживслужби в м.Світловодську за адресою: вул.Комарова,115, тел.: 2-49-59 та унеможливити контакт з виділеннями хворої тварини.

Як запобігти захворюванню

Аби убезпечити своє господарство від АЧС, необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
1. Забезпечити наявність огорожі, проведення боротьби з гризунами, відлякування птахів та обмеження доступу на ділянку бродячих тварин. Забезпечити щеплення дворових тварин від сказу та обмежити їх перебування поза територією домоволодіння.
2. При догляді за тваринами користуватись спеціально виділеним одягом та взуттям. Не допускати до них сторонніх осіб без додаткового знезараження одягу та взуття.
3. Проводити знезраження гною, гноївки тощо (1,5% розчином формальдегіду, 5% розчином хлораміну, сухим хлорним вапном або його розчином, 3% розчином їдкого натру, 1,5% розчином біокліну).
4. Згодовувати свиням лише термічно оброблений корм.
5. Не купувати живих свиней і корми в зонах, неблагополучних щодо АЧС.
6. По можливості не відвідувати неблагополучні у відношенні АЧС регіони.

"ВК" у PDF