---
Надзвичайні події

Шановні автомобілісти! Правоохоронці Кіровоградщини радять підготувати свій автомобіль до зими

Шановні автомобілісти! Правоохоронці Кіровоградщини радять підготувати свій автомобіль до зими
Зима для багатьох автомобілістів – це не тільки погіршення погодних умов, але й необхідність підготовки свого автомобіля до періоду холодів і ожеледі. Те, наскільки впевнено автомобіль буде вести себе на зимовій дорозі, в більшості випадків залежить від гуми.
Можна, звичайно, обійтися і без заміни покришок на зимові, продовжуючи їздити на літніх, але при цьому ви ризикуєте своїм автомобілем і здоров’ям, а заодно й безпекою оточуючих.

Правоохоронці Кіровоградщини нагадують, що сигнал до заміни шин – погода і температура, а не наявність або відсутність снігу на дорозі. Спеціалісти радять замінювати гуму вже при середньодобовій температурі +7°С, тому що експлуатація літніх шин в зимовий період може призвести до збільшення гальмівного шляху, погіршення керованості, а як наслідок – до створення аварійних ситуацій. Гумова суміш зимових шин спеціально розроблена для використання при низьких температурах, вона має кращі зчіпні і гальмівні якості на зимовій дорозі, чого не можна сказати про літні шини, які працюють максимально під час теплого періоду року.

У той же час необхідно знати, що різні моделі зимових шин ведуть себе на дорозі по-різному. Виявляється, зупинитися на якомусь конкретному комплекті шин досить складно. Дуже часто, щоб зрозуміти, що краще, доводиться робити висновки на підставі багаторічного досвіду і купувати продукцію фірм, які зарекомендували себе на ринку. Також вибір буде залежати від погодних умов, які переважають у вашому регіоні. Тому однозначно стверджувати, що ці шини погані, а ці хороші – не можна, але загальні рекомендації з вибору зимової гуми для авто сформулювати можна.

Шиповані зимові шини

При наявності ожеледі або накатаного снігу за допомогою шипів досягається більший коефіцієнт зчеплення коліс з дорогою.

Нешиповані зимові шини

На багатьох наших дорогах більшу частину зими сніг мокрий або його немає зовсім. Це привід задуматися про придбання нешипованих зимових шин. На їхню користь свідчить те, що шиповані будуть малоефективні на асфальті при розгоні і гальмуванні, так як за рахунок шипів зменшується коефіцієнт зчеплення з дорогою, що, загалом, позначається на керованості. Також під час руху авто по асфальту шипована гума створює істотний шум. Радимо власникам транспортних засобів, які встановили шиповану гуму, позначити відповідним знаком вітрове скло задля безпеки інших автомобілістів.

Розміри зимових шин

Розмір зимових (втім, як і літніх) шин необхідно вибирати, орієнтуючись на рекомендації виробника автомобіля. Не слід брати шини набагато більше по ширині.

Експлуатація зимових шин

Багато автолюбителів міняють шини на зимові, тільки коли випаде сніг або з’явиться перша ожеледь. Це часто стає причиною аварій на початку зимового сезону. Взагалі рекомендується здійснювати заміну гуми на зимову вже при температурі +7°С.

Причому зимові шини як з шипами, так і без, вимагають обережної експлуатації протягом перших кількох сотень кілометрів. Плавна обкатка (виключаються різкі гальмування, різке підвищення швидкості і входження у поворот) рекомендується, щоб протектори зберегли свою ефективність надовго, особливо це стосується часу «життя» шипів.

Загальні рекомендації з вибору

Зимові шини можуть прослужити вам 2-4 сезони. Коли вони зносилися (глибина протектора стане менше 4 мм), їх необхідно буде замінити.

Склад гуми для зимових шин підбирається з урахуванням того, що колесо має ніби «прилипати» до слизького покриття дороги. Тому при пересуванні по засніженій місцевості або в ожеледь краще використовувати шини м’якше. На дотик цей параметр визначити важко, але дещо може підказати фахівець.

Правоохоронці Кіровоградщини закликають водіїв не бути легковажними та замінити літню резину на зимову, хто ще не зробив цього, при цьому бути максимально уважними та обережними під час руху на слизьких ділянках доріг, неухильно дотримуватися швидкісного режиму, безпечної дистанції та правил маневрування.

"ВК" у PDF