Новгородківський район
Надзвичайні події

50% питної води з громадських колодязів області не відповідають нормам

50% питної води з громадських колодязів області не відповідають нормам
Фахівцями Державної установи «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» продовжується лабораторний контроль за якістю питної води нецентралізованих джерел водопостачання.
За даними результатів лабораторних досліджень, що були проведені протягом 3 кварталу 2016 року встановлено, що 50% питної води з громадських колодязів області не відповідали вимогам ДСанПіН «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за вмістом нітратів (за аналогічний період 2015 року – 55%). Найвищі показники невідповідності питної води з громадських колодязів по вмісту нітратів відмічаються на території Добровеличківського — 100%, Гайворонського — 83%, Новомиргородського — 80%, Кіровоградсько, Олександрійського районів та по м.Олександрія – 67%.

З 316 проб води відібраних із індивідуальних колодязів перевищення вмісту нітратів виявлено в 227 пробах, що становить 72% при 67,3% за аналогічний період 2015 року. Перевищення вмісту нітратів у питній воді з індивідуальних колодязів на території Новгородківського, Бобринецького, Компаніївського, Устиновського та Долинського районів було виявлено у 100% досліджених проб. В Ульяновському – 91%, Добровеличківському – 83%, Маловисківському і Новоукраїнському районах – 75%, Кіровоградському районі – 71%, Гайворонському районі – 69%.

Нагадуємо, що вживання води з наднормативним вмістом нітратів безпосередньо пов’язано з таким захворюванням, як водно-нітратна метгемоглобінемія, яке може закінчуватися летально.

Групи підвищеного ризику складають саме діти до 3-х років, а особливо немовлята віком до 1 року, які знаходяться на штучному вигодовуванні сумішами, приготованими на воді з перевищеним вмістом нітратів.

Шановні мешканці області, власники та балансоутримувачі криниць ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» запрошує перевірити якість води в них, щоб запобігти можливим негативним наслідкам пов’язаним з водою.

"ВК" у PDF