Онуфріївський район
Надзвичайні події

Остерігайтеся фальсифікованого алкоголю!

Остерігайтеся фальсифікованого алкоголю!
За останніми оперативними даними Держпродспоживслужби в Харківській, Донецькій, Луганській, Миколаївській, Запорізькій та Житомирській областях в Україні зареєстровано 132 випадки отруєнь фальсифікованим небезпечним алкоголем, 55 з яких завершились летально. За висновками судмедекспертизи смерть настала від отруєння сурогатами алкоголю з вмістом метанолу.
Що таке метанол або метиловий спирт? Метанол – це отрута. Отруєння метиловим спиртом вважається для людини найнебезпечнішим із усіх можливих видів отруєнь хімічними речовинами. Метиловий спирт широко використовується в промисловості.

Вживання 30 мл метилового спирту може призвести до смерті людини. А в залежності від індивідуальних особливостей організму смертельною може бути і менша доза.

Метанол дуже швидко всмоктується у шлунку та перетворюється в мурашину кислоту і формальдегід. Ці сполуки дуже токсичні навіть у невеликій кількості та уражують всі органи людини, а також можуть блокувати роботу всіх клітин організму.

При гострому отруєнні метанолом першими симптомами можуть бути: нудота, сильна блювота, головний біль, біль у животі, порушення центральної нервової системи та зору аж до повної сліпоти. Людина може знепритомніти. Латентний період (від моменту споживання до виникнення симптомів інтоксикації) становить 8-72 години. Отруєння метиловим спиртом найчастіше закінчується летальними випадками або ж інвалідизацією.

Чи можна відрізнити етиловий спирт від метилового? Етиловий спирт відноситься до медичних та харчових рідин. Метиловий є виключно технічним спиртом. Його додають до розчинників, бензину, використовують для обробки шкіри та деревини. Отже, його не можна використовувати для пиття. На жаль, за зовнішнім виглядом або запахом відрізнити метиловий спирт від етилового неможливо.

Випадкове отруєння метиловим спиртом можливе при підміні метанолом етилового спирту в фальсифікованих алкогольних напоях. Антидотом при підозрі на отруєння метанолом є етанол або етиловий спирт.

Профілактичні заходи включають, зокрема, перевірку якості алкогольних напоїв і заборону реалізації сурогатів.

Держпродспоживслужба звертається до населення купувати спиртні напої виключно в офіційній торговельній мережі, при наявності акцизних марок, супровідних документів, етикеток та відповідного маркування.

Не експериментуйте над собою. Цінуйте своє життя і здоров'я!

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF