Онуфріївський район
Надзвичайні події

В Онуфріївському районі введено карантин

В Онуфріївському районі введено карантин
13 серпня до Онуфріївської районної державної лікарні ветеринарної медицини звернулася жителька с. Дереївка, Онуфріївського району гр.К. з проханням провести розтин трупа свині. З метою встановлення причини загибелі тварини на місце виклику 13.08.2016 року виїхала комісія за участю представників Олександрійської міжрайонної державної лабораторії ветмедицини.
В присутності членів комісії та власника свині було проведено розтин трупа тварини директором Олександрійської міжрайонної державної лабораторії ветмедицини.При розтині виникла підозра на гостроінфекційну хворобу та африканську чуму свиней. Після розтину було відібрано проби для подальшого дослідження в Кіровоградській Регіональній лабораторії ветмедицини, з послідуючим направленням пат матеріалу в ДНДІЛДВСЕ м. Київ з метою лабораторного підтвердження діагнозу африканська чума свиней в господарстві гр..К, с. Дереївка.

Після проведення патологоанатомічної експертизи результат дослідження від 15.08.2016 року . за №005336 п.м/16, було підтверджено попередній діагноз - у тварини вірус африканської чуми. Після чого, управлінням Держпродспоживслужби було ініційовано проведення засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Онуфріївській РДА, яка затвердила план заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання АЧС в приватному секторі с.Дереївка.

Найпершою мірою запобігання розповсюдженню чуми по району було введення карантину радіусом в три кілометри в с.Дереївка та 20 км, прилягаючих територій взято під нагляд.

Для запобігання розповсюдження вірусу АЧС ліквідатори забезпечили рух транспорту, що виїжджає з неблагополучного пункту через дезбар'єри, а рух людей через дезкилимки. На території Дереївської сільської ради підготували яму для спалення всіх трупів свиней.

Слід відмітити, що особливість вірусу АЧС полягає в тому, що людина захворіти ним не може, але може запросто стати механічним носієм. Інфікована особа зазвичай переносить цю хворобу на одязі та на тілі. Вірус передається через побутові відходи. Наприклад, господиня наварила їсти. Сім’я поїла. Те що лишилось віддали свиням.

Все, пішов процес інфікації. Якщо тварина заражена, вона помирає – іншого виходу немає.При цьому слід зауважити, що загибель тварин при зараженні АЧС становить 100%. А підозрілі до захворювання тварини знищуються. Засобів профілактики та лікування хвороби не існує.

Вакцини відсутні. Ускладнюється ситуація тим, що постійно проходить мутація вірусу.

Таким чином, АЧС –це надзвичайно заразна вірусна хвороба свиней усіх вікових груп, що характеризується здебільшого гострим перебігом та роявляється лихоманкою, крововиливами, синюшністю та змертвінням шкіри, ураженням внутрішніх органів та високою смертністю, що призводить до значних економічних збитків.

Характерними для хвороби є наступні ознаки:
- раптова загибель тварини, за відсутністю клінічного прояву;
- підвищення температури тіла до 40,5 -42С;
- -зниження апетиту, в’ялість, хитка хода, посилена спрага тварини;
- ядуха, кашель, блювота, діарея(іноді з кров»ю) частіше запор, слизові виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок;
- червоно-фіолетові плями на череві, підгрудку, п’ятачку та кінцівках.

Якщо Ви помітили схожі ознаки негайно сповістіть ветслужбу! Не займайтесь самолікуванням!

Необхідно пам’ятати, що зараження свиней відбувається шляхом безпосереднього контакту (від свині- до свині);
- через грунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби, диких кабанів, бродячих тварин, птахів,мух, та обслуговуючий персонал;
- при згодовуванні харчових продуктів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.

Тож, вкотре нагадуємо, що з метою запобігання занесення вірусу АЧС в приватні господарства НЕОБХІДНО:
- утримувати свиней в закритих , надійно ізольованих приміщеннях. Не допускати вигулу свиней та їх контакту з іншими тваринами.

Проводити щоденний огляд тварини з метою виявлення можливого захворювання.;
- регулярно здійснювати очистку та дезінфекцію приміщень, у яких утримуються свині. Постійно вести боротьбу з гризунами;
- не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами;
- не купувати тварин чи м'ясо їх у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів;
- забій тварин проводити лише після перед забійного клінічного огляду спеціалістами ветеринарної медицини, реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно- санітарної експертизи;
- при виявленні клінічних ознак захворювання, або при виникненні підозри на захворювання чи загибелі свиней слід негайно звертатись до представників державної служби ветмедицини;
- трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки, непридатні для вживання людиною, утилізувати у спеціально визначених для цього місцях;
- не переробляйте трупи свиней або туші вимушено загиблих свиней;
У зв’язку з вищезазначеним звертаємо увагу усіх громадян, які утримують свиней в особистих приватних господарствах про:
- термінове повідомлення державної служби ветмедицини про випадки загибелі тварин чи підозри на захворювання ;
- недопущення згодовування тваринам підозрілих кормів;
- недопущення контакту власних тварин із дикими тваринами та сторонніми особами;
- негайно інформувати про усі випадки загибелі або раптові зміни клінічного стану домашніх свиней в особистих підсобних господарствах і кабанів в дикій природі за контактними телефонами:
управління Держпродспоживслужби в Онуфріївському районі – 20-763, Онуфріївську районну державну лікарню ветмедицини -20-246.

Крім того, доводимо до відому, що згідно Протоколу засідання районної державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Онуфріївській РДА за №5 від 15.08.2016 року на період карантину заборонена реалізація мяса, мясопродуктів, свиней в т.ч молодняку на ринках району..

В Онуфріївському районі введено карантин

ПАМЯТАЙТЕ ЛИШЕ СУВОРЕ ДОТРИМАННЯ ПРОФІЛАКТИЧНИХ ВИМОГ ДАСТЬ МОЖЛИВІСТЬ
УНИКНУТИ ВИНИКНЕННЯ ЗАХВОРВАННЯ ТА ВЕЛИЧЕЗНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ЗБИТКІВ.

"ВК" у PDF