Світловодський район
Надзвичайні події

Комісія встановила причини трагедії на КНС №3 у селищі Власівка

Комісія встановила причини трагедії на КНС №3 у селищі Власівка
Спливає другий місяць з дня трагедії (19 червня), яка сталася на каналізаційній насосній станції у селищі Власівка. Тож давно настав час пояснити читачам, до яких висновків дійшла комісія, хто винен у загибелі двох людей.
Ці запитання ми поставили заступнику начальника відділення – головному страховому експерту з охорони праці Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві Сергію Якименку.

Ось що він розповів: "28 липня комісія підписала акт, а 29 липня його затвердив Сергій Подорожній – начальник управління Держпраці у Кіровоградській області. Така затримка пояснюється тривалою експертизою, яка проводиться далеко за межами області.

Після обстеження місця, де стався нещасний випадок, ми опитали свідків, і встановили такі причини нещасного випадку. Основна причина – технічна – це незадовільний стан виробничого середовища (перевищення гранично допустимого рівня небезпечних та шкідливих виробничих факторів), а саме: відсутність системи примусової припливно-витяжної вентиляції в приміщенні приймального резервуару каналізаційної насосної станції №3 КВКП "Водограй", яка повинна забезпечувати не менш ніж 12-ти кратний обмін повітря за одну годину. Вміст небезпечних речовин, а саме сірководню, там становив 18.04 мг/м3, допустимо не більше 10 мг/м3.

Є ще й супутні причини – організаційні. Вони полягають у тому, що до виконання робіт були допущені працівники, які не пройшли навчання та перевірку знань Правил техніки безпеки при експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених місць.

Комісія вважає, що керівництво підприємства не створило на робочому місці умови праці відповідно до чинного законодавства; не забезпечило наявність припливно-витяжної системи вентиляції, не вживало заходів щодо припинення порушень безпеки праці на підприємстві, систематично не перевіряли на дільницях стан техніки безпеки, справність технологічного обладнання.

Акт передано правоохоронцям, які ведуть слідство. Остаточний висновок зробить суд."

"ВК" у PDF