Новгородківський район
Надзвичайні події

Небезпека при спалюванні стерні

Небезпека при спалюванні стерні
Після завершення збирання зернових культур, відмічені непоодинокі випадки спалювання стерні, що призводить до значного забруднення атмосферного повітря, погіршення якості земельних ресурсів, наносить велику шкоду довкіллю, загрожує виникненням лісових пожеж та загорянням житлових будинків.
Сільгосппідприємства, незважаючи на заборони, щороку спалюють на полях стерню або солому після збирання врожаю. І мало хто замислюється про те, що безконтрольне випалювання стерні може призвести до пожежі на сусідніх полях або в лісосмугах, вогонь може перекинутися на розташовані поруч житлові і господарські будівлі, сади. Випалювання стерні спричиняє велику кількість диму, який сприяє виникненню запальних захворювань органів дихання та зору, серцево-судинної системи. Це також негативно впливає на стан навколишнього природного середовища — знижує родючість ґрунтів, порушує їх структуру, зменшує протиерозійну стійкість, забруднює атмосферне повітря.

Резонансною є надзвичайна подія біля с. Шевченкове у Благовіщенському (Ульяновському) районі на автодорозі Київ – Одеса що трапилася 25 липня 2016 року, коли внаслідок зіткнення 9 транспортних засобів було спричинено пожежу автомобілів та в наслідок ДТП загинули люди. За даними свідків аварії, невідомі підпалили стерню на полі, після чого сталося задимлення та різко знизилась видимість на автодорозі.

У новій редакції кримінальної статті відповідальність за спалювання стерні значно збільшилася: штрафні санкції встановлені в розмірі від 5100 до 8500 гривень або позбавлення волі на строк від двох до п'яти років (частина 1 ст. 245 КК України). Якщо ж такі дії призвели до загибелі людей або масової загибелі тварин, або інших тяжких наслідків, то винним особам загрожує покарання на строк від п'яти до десяти років (ч. 2 ст. 245 КК України).

Управління агропромислового розвитку Новгородківської райдержадміністрації наголошує, для того, щоб запобігти пожежам від палаючої трави або стерні слід завчасно проводити роботи по створенню протипожежних смуг, постійно очищувати території від сухої трави і горючого сміття.

"ВК" у PDF