Новгородківський район
Надзвичайні події

Увага: лептоспіроз у Новгородківському районі!

Увага: лептоспіроз у Новгородківському районі!
Лептоспіроз – кишкова інфекція, хвороба брудної води. Упродовжі останніх 3-х років реєструється на території Новгородківського району щорічно.
Захворювання відзначається високою летальністю – 30% за період 2014-2016 роки. В середині червня 2016 року на території нашого району вже зареєстровано 1 випадок захворювання на лептоспіроз, а ще 2 літніх місяці попереду. Захворювання зв’язані з купанням у водоймах зі стоячою водою. Хворіють молоді активні чоловіки у віці до 35 років. Аномально жарка літня погода з раптовими грозовими дощами сприяє накопиченню збудників лептоспірозу у непроточних ставках, озерах, що утворились на місці відпрацьованих кар’єрів (піску, глини, щебня, бурого вугілля і т.д.).

Захворювання завжди починається раптово – хворі можуть навіть назвати час його початку – з лихоманки, підвищення температури тіла до 38,5С, різкої слабкості, болем у м’язах, особливо нижніх кінцівок, у гомілках і попереку, супроводжується інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем, геморагічним синдромом.

Раннє звертання за медичною допомогою, рання діагностика, як правило, забезпечують успіх лікування та видужання хворих. Оскільки основними носіями лептоспірозу є мишовидні гризуни та пацюки, необхідно проводити боротьбу з ними усіма доступними методами: механічним – використання капканів та давилок, хімічним – за допомогою приманок з отрутою.

Основні заходи профілактики: в житлах провести роботи по гризунонепроникності, захист від гризунів продуктів харчування та води, не пити сиру воду з незнайомих природних джерел, не купатись в незнайомих місцях. При роботі по догляду за тваринами (в домашньому господарстві та на фермах) дотримуватись правил особистої гігієни, не пити воду з кранів на фермі, не приймати їжу, не палити, після закінчення роботи ретельно мити руки з милом. На фермах працювати в спецодязі та взутті, ні в якому разі не брати спецодяг та взуття для прання додому.

Відпочивальникам, рибалкам, мисливцям при одержанні мікротравми кінцівок, інших частин тіла потрібно змастити їх розчином йоду, «зеленки», кутасепту, або залити ранки клеєм БФ-2, БФ-6, «Фенікс», «Суперцемент», «Момент» та іншими. При появі будь-яких симптомів захворювання (описані вище) негайно звертайтесь до лікаря. Пам’ятайте, що від цього залежить ваше здоров’я.

Боротьба з гризунами, тобто дератизація, це і є санітарно-протиепідемічні заходи боротьби з зооантропонозними інфекційними хворобами серед населення, такими як лептоспіроз. Відповідно до Закону про санітарно-епідеміологічне благополуччя населення дератизаційні роботи на епідемічно значимих об’єктах – це обов’язок як суб’єктів господарювання(підприємств всіх форм власності), так і місцевих сільських(селищних) рад. Консультації з питань заключення договорів для боротьби з гризунами та з питань профілактики лептоспірозу можна одержати в Новгородківському міжрайонному відділі Державної установи «Кіровоградський обласний лабораторний центр Державної санітарно-епідеміологічної служби України».

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF