Олександрівський район
Надзвичайні події

"Сланці України" заборгували Кіровоградщині мільйон гривень

"Сланці України" заборгували Кіровоградщині мільйон гривень
Олександрівський відділ Знам’янської місцевої прокуратури підготував та направив до господарського суду Кіровоградської області 23 позови про розірвання договорів оренди землі, стягнення з ТОВ "Сланці України" на користь місцевих бюджетів коштів на загальну суму понад 1,1 мільйона гривень та повернення земельних ділянок загальною площею понад 644 га у власність держави.
Про це кореспонденту Першої електронної газети повідомив начальник Олександрівського відділу Знам’янської місцевої прокуратури Микола Чабаненко.

З його слів, між Олександрівською РДА та ТОВ "Сланці України" протягом 2008 року укладено ряд договорів оренди земельних ділянок на території Ясинівської, Бовтиської, Староосотської, Голиківської та Івангородської сільських рад. Та, починаючи з серпня 2013 року, вказане підприємство, діючи всупереч Закону та умовам договорів, припинило сплачувати орендну плату. При цьому продовжувало отримувати прибуток від використання землі суборендарями.

У березні 2015 року прокурор Олександрівського району вже подавав вісім позовів про розірвання договорів з ТОВ «Сланці України» та сплату заборгованої оренди та пені. Тоді суд зобов’язав підприємство повернути земельні ділянки Головному управлінню Держземагентства у Кіровоградській області та виплатити в бюджет сільради 62 тис грн. Проте на цьому справа не закінчилася – наразі мова йде про 23 позови щодо розірвання договорів оренди землі та стягнення із ТОВ "Сланці України" на користь місцевих бюджетів відповідних сільських рад понад 1,1 млн грн.

"З метою усунення порушень і захисту економічних інтересів держави та місцевих громад, довелося звернутися до господарського суду. Наразі триває розгляд вказаних справ господарським судом", – зазначив Микола Чабаненко.

Довідка:

ТОВ "Сланці України" зареєстровані на компанію «Квартлекс імпорт корп» (Віргінські острови, Велика Британія), власником суттєвої частки якої вказана жителька Кіпру Марія Хрістодулу). З 26 лютого 2015 року директором є Загурська Ліна Вікторівна.

В 2006 році засновниками «Сланці України» були Вадим Ластоверко, Едуард Зозовський та Юрій Дідух. У 2008 році власником фірми стає ТОВ «Дортела Україна ЛТД», яка сьогодні належить «Компанія фрелло коммерс інк», зареєстрованій на Сейшелах.

З того часу ТОВ «Сланці України» ще декілька разів змінювали власників.

"ВК" у PDF