Світловодський район
Надзвичайні події

Перший «вилов» інспекторів у Світловодському районі в період нерестової заборони

Перший «вилов» інспекторів у Світловодському районі в період нерестової заборони
З 1 квітня 2016 року на Кіровоградщині стартувала весняно-літня заборона на вилов водних біоресурсів в період їх нересту. Не дивлячись на інформованість населення з даного приводу, та на багаточисельні попередження в засобах масової інформації, не всі поставились серйозно до даної заборони.
Проте цьогоріч, як і завжди, в період нерестової заборони, державні інспектори Кіровоградрибоохорони, Держекоінспекції, співробітники органу поліції та громадськість перейшли на посилений режим рибоохоронної роботи.

Так, завдяки спільним зусиллям, було виявлено та припинено факти вчинення браконьєрського вилову риби, а саме: 5 квітня 2016 року, в ході проведення спільного рибоохоронного рейду з виявлення фактів браконьєрства, який було проведено з головним державним інспектором Держекоінспекції у Кіровоградській області Рибачуком К.І., головним державним інспектором Кіровоградрибоохорони Котенком С.Ю. було виявлено факт вчинення протиправних дій порушником рибоохоронного законодавства, за наступних обставин:

Біля 21:50 години 05.04.2016 року, любитель забороненої риболовлі, знаходячись на водоймі — річка Дніпро Кременчуцьке водосховище Цибульницька затока біля Ревівської дамби в Світловодському районі Кіровоградської області, в період нерестової заборони, грубо порушив правила рибальства, а саме із застосуванням човна проводив вилов риби забороненими знаряддями лову — сіткою мисиновою довжиною 70 м висотою 1,5 м ячія 35х35 мм.

Внаслідок протиправних дій останній виловив рибу в кількості — карась — 52 шт, судак — 1 шт, плітка — 20 шт, плоскирка — 46 шт., окунь — 3 шт., синець — 1 шт., лящ — 1 шт., загальною вагою 13 кг чим спричинив істотних матеріальних збитків державі на загальну суму 4964 грн. (Розрахунок відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 року № 1209 "Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів".

6 квітня 2016 року, в ході проведення спільного рибоохоронного рейду з виявлення фактів браконьєрства, який було проведено з головним державним інспектором Держекоінспекції у Кіровоградській області Рибачуком К.І. та представниками громадськості, головним державним інспектором Кіровоградрибоохорони Барабашом Д.В. було виявлено факт вчинення протиправних дій групою порушників за наступних обставин:

Біля 02.20 години 06.04.2016 року, громадяни П. та Р., знаходячись на водоймі — річка Дніпро Кременчуцьке водосховище Цибульницька затока біля с. Золотарівка в Світловодському районі Кіровоградської області, в період нерестової заборони, грубо порушили правила рибальства, а саме із застосуванням човна проводили вилов риби забороненими знаряддями лову — сітками мисиновими в кількості 2-х штук довжиною 70 м висотою 2,5 м ячія 36х36 мм.

Внаслідок протиправних дій останні виловили рибу в кількості — плоскирка — 13 шт., плітка — 57 шт., синець — 1 шт., окунь — 3 шт., загальною вагою 7 кг чим спричинили істотних матеріальних збитків державі на загальну суму 5423 грн. (Розрахунок відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 року № 1209 "Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів".

В обох випадках в діях правопорушників вбачаються ознаки злочину, передбаченого ст. 249 ч.1 КК України — незаконне зайняття рибним добувним промислом, яке заподіяло істотну шкоду.

Враховуючи, що за одне діяння може бути застосований лише один вид відповідальності (або кримінальна, або адміністративна), та той факт, що дане правопорушення було задокументовано співробітниками Світловодського відділу поліції ГУ НП в Кіровоградській області, матеріали будуть направлені для долучення до матеріалів ЄРДР до територіального органу поліції для прийняття обґрунтованого рішення.

Закликаємо громадськість не бути байдужими в разі виявлення ними випадків вчинення браконьєрського лову риби, та повідомляти про це на "гарячу лінію" Кіровоградрибоохорони за номером телефону: 22-77-42 — у будні дні; в неробочі години, вихідні та святкові дні звертайтеся за номером: 098-700-54-43.

"ВК" у PDF