Світловодський район
Надзвичайні події

Від 850 до 34000 гривень штрафу сплатили власники «наливайок» у Світловодську

Від 850 до 34000 гривень штрафу сплатили власники «наливайок» у Світловодську
За результатами грудневого рейду поліції по Світловодських "наливайках" кожен випадок протизаконних дій отримав свою справедливу оцінку.
Як вже раніше повідомлялося в ЗМІ, наприкінці грудня минулого року Світловодським відділом поліції за участю громадськості міста проведено рейд щодо перевірки торгівельних об’єктів, що за наявною інформацією, здійснювали торгівельну діяльність підакцизними товарами (алкогольними чи тютюновими виробами) без наявності на те відповідних ліцензій.

Результатом цього рейду стало виявлення та вилучення алкогольних та тютюнових виробів, у т.ч. і самогону та, як наслідок, складення адміністративних протоколів за вчинення правопорушень, передбачених відповідними статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Усього складено 5 протоколів, з яких 3 – за скоєння правопорушень, передбачених ст. 156 КУпАП (порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами), та 2 – за скоєння правопорушень, передбачених ст. ст. 176 КУпАП (виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його вироблення).

Складені протоколи про вчинення правопорушень, відповідальність за які передбачено ст. 156 КУпАП у відповідності до вимог Кодексу направлено до Світловодського міськрайонного суду.

При їх судовому розгляді виявилося, що при схожих обставинах всіх трьох виявлених правопорушень, лише у двох випадках відповідних правопорушників суд визнав винними та призначив покарання у вигляді штрафу в розмірі 850 гривень, в одному ж випадку суд закрив провадження відносно особи за відсутності в її діях складу адміністративного правопорушення за причин недоведеності вини достовірними доказами у встановленому законом порядку.

При цьому під час проведення перевірки матеріалів за цим фактом сам приватний підприємець повідомив, що реалізації алкогольних та тютюнових виробів у належному магазині він не здійснював, а вилучені тютюнові та горілчані вироби зберігалися у його магазині згідно укладеного з продавцем договору про зберігання тютюнових та алкогольних виробів без права продажу. На підтвердження своїх слів підприємець сам додав копію цього договору.

У відповідності до ст. 15 Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів повинно здійснюватися в місцях зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів, внесених до Єдиного реєстру. Ст. 17 даного Закону передбачена відповідальність за порушення його норм та визначено, що до суб'єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі зберігання спирту, або алкогольних напоїв, або тютюнових виробів у місцях зберігання, не внесених до Єдиного реєстру, – 100 відсотків вартості товару, який знаходиться в такому місці зберігання, але не менше 17000 гривень.

У зв’язку із цим Світловодським відділом поліції було прийняте рішення про направлення матеріалів щодо факту зберігання до Головного управління ДФС у Кіровоградській області, оскільки рішення про накладення відповідних фінансових санкцій відповідно до цього ж Закону приймаються органами доходів і зборів.

До матеріалів було долучено і копію рішення Світловодського міськрайонного суду про закриття адміністративної справи, у якому, до речі, суд з’ясував, що у відповідному торгівельному об’єкті здійснювалася роздрібна торгівля алкогольними напоями без наявності ліцензії.

У зв’язку із цим відділом податкового аудиту Світловодськогї ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області були прийняті податкові повідомлення- рішення відносно цього підприємця на загальну суму 34 000 грн (17 000 грн – за зберігання алкогольних напоїв, або тютюнових виробів у місцях зберігання, не внесених до Єдиного реєстру, факт якого підтвердив сам підприємець, та решта 17 000 грн. – за роздрібну торгівлю алкогольними напоями, факт якої був з’ясований згідно зазначеного рішення Світловодського міськрайонного суду).

На даний час відповідно до інформації Світловодської ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області вся нарахована сума сплачена до бюджету. Таким чином, кожен із виявлених випадків незаконної діяльності отримав своє покарання у вигляді штрафу від 850 до 34 000 гривень, – розповів заступник начальника Світловодського відділу поліції Роман Деречин.

"ВК" у PDF