---
Надзвичайні події

У МВС розповіли, де і які машини крадуть найчастіше

У МВС розповіли, де і які машини крадуть найчастіше
Кількість крадіжок автомобілів торік зросла, а розкривання викрадень дуже низьке, розповів прес-секретар МВС Артем Шевченко.
"Органи Національної поліції зареєстрували торік 11 324 незаконних заволодінь автотранспортом (без урахування Криму), що на 5,2% менше, ніж у 2014-му (11 943)", - повідомив він в інтерв'ю "Фактам".

За словами Шевченка, у цілому кількість крадіжок авто збільшилася, за винятком підконтрольних Києву частин Донецької і Луганської областей.

"Лідирує тут Київ, де було зареєстровано 1957 автовикрадень. У п'ятірку найбільш потенційно небезпечних місць із погляду розкрадання автотранспорту також входять Дніпропетровська область (1138 таких злочинів), Одеська (1122), Донецька (842) і Київська (827)", - повідомив він.

Значно, на 20-128%, збільшилося число крадіжок авто у Вінницькій, Волинській, Житомирській, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Одеській, Ровенській, Сумській, Херсонській, Хмельницькій, Чернігівській областях і в Києві.

"Рідше за все викрадають транспорт у Закарпатській, Запорізькій, Тернопільської і Чернівецької областях", - сказав Шевченко.

За його словами, "найчастіше викрадаються ВАЗи – впродовж 2015 року було викрадено понад 2,8 тисячі таких машин".

"Кожен п'ятий викрадений автомобіль – іномарка, серед яких особливим попитом у вітчизняних крадіїв користуються: Toyota (724 викрадені машини), Mercedes (362), BMW (229), Mitsubishi (222), Honda (213), Lexus (203) і Audi (93 автомобілі)", - зазначив речник МВС.

Цікавлять злочинців і моделі преміум-сегменту. За рік викрали: 169 Lexus, 104 Range-Rover, 58 BMW Х5 і Х6, 22 Acura, 18 Mercedes і 8 Porsсhe. Найбільше цих престижних іномарок викрадено в Києві: Lexus – 90 авто, Range-Rover – 62, BMW Х5 їх6 – 39, Acura – 20, Mercedes – 11, Porsсhe – 5 авто.

ВАЗи крадуть переважно для розукомплектації, продажу на запчастини й здачі залишків у пункти прийому металобрухту. Престижні ж автомобілі викрадають, в основному, під замовлення – для перепродажу чи вивезення за кордон, сказав Шевченко.

"Зокрема, чимало дорогих машин "іде" у Росію, Молдову й Крим", - зазначив він.

"Останнім часом стало популярним і розкрадання іномарок для їх повернення за винагороду. За нашою інформацією, у Києві в такий спосіб було повернуто понад 80 престижних машин, а в Одеській області – понад 45", - констатував Шевченко.

Рівень розкриття ж викрадень дуже низький.

Так, у Києві повертають власникам лише 9,9% викрадених машин. В Одеській області не знаходять 77,8% викрадених авто, у Київській – 75,8%, Дніпропетровській – 71,7%, Сумській – 69,6% і Полтавській – 69,5%.

У Миколаївській області закривають справи майже по кожному 4-му зверненні про крадіжку, а в Закарпатській, Дніпропетровській, Хмельницькій, Кіровоградській, Черкаській, Ровенській і Херсонській областях – по кожному 5-му.

"ВК" у PDF