---
Надзвичайні події

Екологи попереджають: за шкоду первоцвітам - штраф від 510 до 3655 гривень

Екологи попереджають: за шкоду первоцвітам - штраф від 510 до 3655 гривень
Весна вже на порозі і перші квіти користуються величезним попитом.Всім нам добре відоміпроліски та підсніжники,незаконна торгівля якими ось-ось набере обертів. Первоцвітибезжалісно виривають і як наслідок вже в багатьох місцевостях, де колись первоцвітів було багато - вони зникли. Зокрема підсніжник вже потребує охорони, він занесений до Червоної книгиУкраїни.
З метою збереження рідкіснихта червонокнижних рослин щорічно проводитьсяоперація«Первоцвіт».

Державною екологічною інспекцією у Кіровоградській області розроблено план спільних дій з працівниками Національної поліції, лісової охорони по оперативному реагуванню щодо попередження та припинення правопорушень, пов’язаних з незаконним збиранням, перевезенням та реалізацією рідкісних ранньоквітучих, ендемічних та занесених до Червоної книги України об’єктів рослинного світу.

За порушення порядку використання та продажу первоцвітів передбачено адміністративне стягнення у вигляді штрафу та нараховуються збитки за завдану шкоду навколишньому середовищу, внаслідок знищення та самовільного використання об’єктів рослинного світу.

Виявленні первоцвіти, занесені до Червоної книги, а також ті, що зникають, вилучаються у правопорушників.

Державна екологічна інспекція у Кіровоградській області попереджає: торгівля первоцвітами заборонена!

Тільки штрафними санкціями неможливо зберегти первоцвіти та червонокнижні рослини тому Державна екологічна інспекція у Кіровоградській області звертається до жителів Кіровоградщини з проханням не купувати першоцвіти.

ЗакономУкраїни “Про рослинний світ”,“Про Червону книгу України”, охороняється переважна більшість первоцвітів та ранньоквітучих рослин.На території Кіровоградської області зустрічаються підсніжник білосніжний, брандушка різнокольорова, проліска дволиста, шафран сітчастий (крокус), цибуля ведмежа (черемша), тюльпан дібровний. Будь-які маніпуляції з такими ранньоквітучими рослинами – вилучення, продаж, торгівля ними, пересаджування заборонено та відповідно до ст. 88-1 Кодексу України “Про адміністративні правопорушення” тягне за собою накладення штрафів на суму від 510 до 3655 гривень.

"ВК" у PDF