Світловодський район
Надзвичайні події

Операція «Первоцвіт» в Світловодську

Операція «Первоцвіт» в Світловодську
Більш ніж 20 видів ранньоквітучих рослин може у найближчі роки зникнути в Україні, якщо не припиниться масове знищення на День Святого Валентина і 8 березня підсніжників, білоцвітів, шафранів, сон-трави.
Щорічно за лютий-березень в Україні знищується до 20 млн. першоцвітів. 60 % припадає на підсніжники, 30 % — на шафрани, 5 % — на білоцвіт, 5 % — на сон-траву, цикламен Кузнєцова.

Щороку в період з 23 лютого по 31 травня проводиться загальнодержавна операція “Первоцвіт-2016”.

Завдання природоохоронної операції “Первоцвіт” – привернути увагу громадськості до проблеми охорони ранньоквітучих лісових рослин і спрямувати зусилля учнів, молоді, пересічних громадян на практичні дії щодо захисту первоцвітів. Первоцвіти – безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів! Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, повністю нівечаться рослини.

Згідно законодавства України, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх рештками, громадяни порушують закони України „Про рослинний світ „Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про Червону Книгу України”, та відповідно Кодексу України про адміністративні правопорушення караються штрафами. Ця операція проводиться в Україні щороку, але, тим не менш, торгівля пролісками не припиняється. Бажання людей збагатитися не знає меж. Тому усіх небайдужих мешканців району закликаємо не залишати без уваги жодного факту торгівлі первоцвітами та дбати про своє майбутнє, майбутнє своїх близьких і рідних та любити природу рідного краю!

"ВК" у PDF