Знам’янський район
Надзвичайні події

Хвилини розмови – величезні рахунки, або як дурять знам’янчан?

Хвилини розмови – величезні рахунки, або як дурять знам’янчан?
До редакції газети «Наша Зам’янщина» звернулася пані Людмила. Літня жінка зі сльозами на очах благала, щоб про її історію розповіли іншим. Під час розрахунків за послуги стаціонарного телефону вона дізналася, що має сплатити понад 300 грн.
Аналізуючи свої телефонні розмови, пані Людмила пригадала, що на прохання сусідки дозволяла їй телефонувати зі свого стаціонарного телефону щодо питань влаштування на роботу. На жаль, нечемна сусідка, взнавши про такий рахунок, не повернула пенсіонерці гроші, звинувативши її у наклепі. Тому наша читачка вирішила написати до газети.

Де приховуються пастки?

Одна хвилина розмови -100 грн., п’ятнадцять – 1500 тис. Найстрашніше, що натрапити на такий номер можна просто за оголошенням про працевлаштування. Ви не помітите, як із вашої кишені витікатимуть сотні, а то й тисячі гривень, а довести ви нічого не зможете.
Звертаємось до найближчого відділення «Укртелекому» – отримуємо відповідь, що вперше про такі «розводи» у Знам’янці чують.

Та це і не відповідальність цього підриємства, адже воно є надавачем послуг зв’язку, а не контролером телефонних дзвінків абонентів.

Починаємо шукати далі, в мережі інтернет знаходимо термін «номери з особливою тарифікацією». Аналізуємо їх, виявляється є такі, що мають «особливу тарифікацію», і самі їх власники цього не приховують. Тільки взнаєте ви про це, коли телефонуєте – на початку розмови дуже швидким незрозумілим голосом, який пробубонить про те, що послуга телефонного дзвінка платна. Цей же голос може сказати і вартість розмови, втім, дуже незрозуміло.

Досвід інших

Погортавши сторінки у мережі інтернет, ми натрапили ще на сотні скарг людей. Всі вони відбуваються за однаковим сценарієм: Вас спитають детально про оголошення, за яким ви звертаєтесь, скажуть, що Вас погано чують і можуть просто після якогось миготіння покласти слухавку. Якщо ви завзяті і зателефонуєте знову – відповідь буде такою ж.

Платні номери за оголошеннями обслуговуються не лише «Укртелекомом», а й всіма мобільними операторами.
Якщо номер, за яким Вам пропонують зателефонувати, має тільки 4-5 цифр, найбільш вірогідно, що він платний. Найчастіше це номери для інформаційно-довідкових, розважальних та ігрових послуг.

Що робити, як потрапили на гачок?

Єдиний шлях, який Вас може повести після отримання рахунку за телефон – заява до правоохоронних органів і позов до суду. Звичайно, є великі сумніви щодо того, що вам той процес правосуддя вдасться виграти, адже з пенсією у 1200 грн. літня людина не в змозі доводити правду, як, власне, і оплачувати такі рахунки за телефони.

Історія з пенсіонеркою

На жаль, пані Людмила, яка звернулася до редакції, теж не змогла довести ні сусідці, ні кому іншому, що вона не винна у таких розрахунках. Жінка за кілька разів заплатила за послугу зв’язку самостійно. Втім, дуже просила через редакцію газети нагадати всім літнім людям – не будьте такими довірливими, навіть до знайомих, адже інколи це вкрай витратно!

"ВК" у PDF