---
Влада

«Довгий не міг не підписати рішення сесії Київради», — Генпрокурор Луценко

«Довгий не міг не підписати рішення сесії Київради», — Генпрокурор Луценко
Юрій Луценко під час свого виступу у Верховній Раді підкреслив, що зібрані докази не дають жодних підстав для затримання Олеся Довгого.
Генеральний Прокурор Юрій Луценко визнав, що нардеп Олесь Довгий на посаді секретаря Київради був зобов’язаний підписувати всі рішення, за які проголосували депутати. Про це Луценко заявив у Верховній Раді під час голосування за поданнями ГПУ на зняття недоторканності, затримання і арешт нардепа Михайла Добкіна.

За словами Луценка, подання на Олеся Довгого і Михайла Добкіна будь-яким чином не можна порівнювати, оскільки вони займали різні посади у місцевому самоврядуванні і мали різні повноваження.

«Слідчі та процесуальні керівники оцінили по-різному кваліфікацію дій міського голови та секретаря міської ради. У зв’язку з цим і різна кваліфікація... Звертаю увагу на неоднакову кваліфікацію дій у згаданих народних депутатів і на неоднакові обставини дій, які мають ознаки кримінального правопорушення. Якщо йде мова про пана Довгого, то він був секретарем міської ради, а не головою, і не мав можливості не підписати рішення сесії. Голова може не підписати, а секретар такої можливості позбавлений», — заявив Генпрокурор.
Луценко підкреслив, що зібрані докази не дають жодних підстав для затримання Олеся Довгого.

«Не встановлені факти знайомства Довгого з тими, хто організував кооперативи, а щодо Добкіна такі факти встановлені. Тому слідчий, а потім процесуальний керівник кваліфікували дії різних за статусом посадових осіб, відповідно, Київської і Харківської міськрад, за різними статтями на підставі отриманих фактів. Ми керуємося не бажанням тих чи інших політиків, а виключно отриманими в законному порядку фактами. І вони сьогодні дають нам можливість пред’являти пану Добкіну статтю сприяння шахрайству, а по пану Довгому такої можливості в силу різних обставин немає», — підкреслив Юрій Луценко.

Як повідомлялося, 11 липня, Олесь Довгий звернувся до колег по Парламенту підтримати зняття з нього недоторканності, виконавши свою передвиборчу обіцянку. Під час голосування нардеп заявив, що не порушував закон і попросив депутатів підтримати подання ГПУ, щоб мати можливість довести свою невинність у суді і поставити крапку у питаннях 10-річної давності.

«Оскільки регламент не є законом, то порушення регламенту не може бути порушенням законодавства. Говорячи іншими словами: порушив регламент, але закон не переступав. І маючи мужність і відповідальність перед вами і перед українським народом, як послідовний політик я прошу вас підтримати це з юридичного погляду нікчемне уявлення для того, щоб дати мені можливість виконати свою передвиборчу обіцянку, і для того, щоб мати можливість довести свою правоту, як кожен громадянин України в суді», —заявив Довгий, звертаючись до колег у Парламенті.

segodnya.ua

"ВК" у PDF