Новгородківський район
Влада / Суспільство

Нескорений борець за волю України

Нескорений борець за волю України
Є в історії світової культури особистості, чия велич визначається не тільки їхньою літературною спадщиною, а й всією сукупністю творчої та суспільної діяльності, самою символічністю їхнього буття. Таким був Тарас Григорович Шевченко – велика і невмируща слава українського народу.
У цей день минає 203 роки від дня народження національного пророка, невмирущого генія слова, народного поета, художника. Ми називаємо його ще апостолом правди і свободи, нескореним борцем за волю України. Великий Кобзар пов’язав своє недовге життя з долею України, яка постала перед ним поневоленою і сплюндрованою. Він виступив із пристрасним, закличним словом на її захист, спонукав народ до боротьби за волю, залишив своїм "живим і ненародженим землякам" пророчі життєві дороговкази.

9 березня в селищі Новгородка біля пам’ятника Тарасу Шевченку відбулись урочистості з нагоди 203-ї річниці від дня народження Великого Кобзаря "Він той поет, чиїм ім'ям народ утверджений і сущий, поки світу".

Нескорений борець за волю України

Нескорений борець за волю України

Захід відбувся за участі голови райдержадміністрації Андрія Кочерги, голови районної ради Олександра Горбенка, першого заступника голови райдержадміністрації Сергія Краснюка, заступника голови райради Віктора Криворучка, селищного голови Олександра Сириці, помічника народного депутата Олеся Довгого Ніни Грязнової, керівників громадських організацій, депутатів селищної ради, учнів Новгородківської ЗОШ №3, Новгородківського НВК та громадськості селища.

Зі словами поваги та вдячності великому українському поетові, письменнику та громадському діячеві виступив голова райдержадміністрації Андрій Кочерга. "На початку весняної пори ми вшановуємо Великого Кобзаря, світоча українського народу Тараса Шевченка. 9 березня минає 203-я річниця від його дня народження, а 10 березня – 156-і роковини смерті. Ці дві дати – світла і трагічна – в уяві кожного українця переплітаються у вінок щемливої синівської любові до нашого духовного батька, людини-велета, котра все життя поклала на вівтар служіння своєму народові, його захисту й возвеличення. Майдан, Революція Гідності у черговий раз пробудили в наших душах незламний Шевченківський дух до становлення й розбудови Української незалежної держави, її утвердження в європейській спільноті. Сповнені любов'ю до рідної землі, прагненням зробити життя українців гідним і достойним з натхненням звучать слова Тараса і сьогодні, коли Україна розбудовуючись, змушена захищати власний дім - незалежну, демократичну, суверенну державу. Переконаний, що вони є і будуть важливим орієнтиром та дороговказом на подальшому шляху державотворення і демократизації суспільства. Будуймо всією громадою свій дім – у злагоді, мирі та любові, щоб діти наші і внуки отримали у спадок державу, яку заповідав нам Великий Кобзар",- звертаючись до учасників мітингу, зазначив Андрій Леонідович.

Учні Новгородківської ЗОШ №3 та Новгородківського НВК урочисто декламували безсмертні твори Великого Кобзаря, свої авторські вірші, присвячені Тарасу Шевченку прочитали Іван Орел, голова районної організації ветеранів України та депутат селищної ради Василь Ященко.

Працівники центральної районної бібліотеки та бібліотеки для дітей підготували та роздали учасникам мітингу тематичну друковану продукцію "Кобзар єднає Україну". Присутні поклали квіти до пам'ятника Т.Шевченку та вшанували пам'ять хвилиною мовчання. Також учасники мітингу поклали квіти до братської могили, вшанувавши пам'ять воїнів Другої світової війни, які віддали життя за визволення нашого селища.

Нескорений борець за волю України

"ВК" у PDF