Онуфріївський район
Влада / Суспільство

«Мрії» бути!

«Мрії» бути!
Одним з найвизначніших винаходів людства є кіно. Від простого чорно-білого та німого — до кольорового, широкоформатного та об’ємного виріс «Великий Німий». І якщо в містах кінофільм можна було подивитися майже щодня, на селі перегляд кінофільму переростав у справжнє свято.
Спочатку були мобільні кіноапарати на тягловій, а пізніше на механічній тязі. Пізніше почали встановлювати обладнання для демонстрації кінофільмів у сільських клубах, але часто фільми показували у пристосованих приміщеннях. Так у Лангівці кіно дивилися у приміщенні колишньої конюшні, а в Петрівці у великій кімнаті особистого будинку.

У другій половині минулого сторіччя в центрі Онуфріївки побудували кінотеатр, який отримав назву «Мрія». Будівля була побудована за типовим проектом, глядацький зал був обладнаний «широким» екраном. При кінотеатрі був створений відділ кінофікації, де був майстер, який обслуговував і ремонтував кіноапаратуру і автомобіль, який розвозив плівки по Онуфріївському району.

З появою відеомагнітофонів та розвитком телеіндустрії відпала потреба ходити на кіносеанси — новий фільм можна було подивитися вдома, і кінотеатр було закрито. Довгий час приміщення було без господаря, почала протікати покрівля, обсипатися штукатура, гнити підлога. Одна з релігійних організацій Онуфріївки навіть хотіла викупити приміщення для власних потреб, але з цим не погодилася громада селища, бо люди вірили, що прийдуть кращі часи, і це приміщення ще стане в нагоді.

Декілька років тому приміщення було передане на баланс Онуфріївській селищній раді, і розпочалися роботи по виготовленню документації для перетворення приміщення у спортивний комплекс. В частині підсобних приміщень розмістився «Благоустрій Онуфріївки». На сьогодні Світловодським товариством «Ефект-комплекс» розроблено два варіанти проектної документації, після консультацій з керівництвом селища та профільними спеціалістами обрали оптимальний. Тепер справа за фінансуванням.

Онуфріївський селищний голова Леонід Пивовар пояснив, що кошти потрібні немаленькі, і тому громада дуже надіється на державну допомогу, але навіть за її відсутності роботи все одно будуть проводитися за рахунок бюджету селища, щоправда часу на виконання потрібно набагато більше. Це буде найбільший спортивний зал у районі, його площа 350 квадратних метрів, заплановані зручні переодягальні, обладнані душем та внутрішнім туалетом, більярдний зал, кабінети дирекції, тренерів, та кімнати для зберігання спортивного інвентаря. На другому поверсі планується розмістити глядацький балкон, кабінет медичного працівника, конференцзал. «Дуже б хотілося, щоб наша спортивна «Мрія» збулася найближчим часом!» — додав Леонід Федорович.
«Мрії» бути!
«Мрії» бути!
«Мрії» бути!

"ВК" у PDF