Олександрівський район
Влада

На оперативній нараді в Олександрівській райдержадміністрації обговорили питання пенсійного забезпечення

На оперативній нараді в Олександрівській райдержадміністрації обговорили питання пенсійного забезпечення
12 грудня голова районної державної адміністрації Ольга Борота провела оперативну нараду з керівниками структурних підрозділів районної державної адміністрації, територіальних органів міністерств та відомств.
У нараді взяв участь голова районної ради Григорій Гончаренко.

На нараді начальник Управління Пенсійного фонду України в Олександрівському районі Надія Поцелуйко інформувала про реалізацію в районі державної політики у сфері соціального страхування та пенсійного забезпечення.

За її словами, Управління Пенсійного фонду України в районі працює над виконанням основних пріоритетів визначених Пенсійним фондом України та Урядом нашої держави. Зокрема, це забезпечення стабільного фінансування та своєчасної виплати пенсій, формування та виконання бюджету управління Пенсійного фонду України в районі, подальше реформування пенсійної системи, покращення якості обслуговування громадян, системи надання послуг, впровадження ефективних технологій, адміністрування пенсійної системи, зменшення адміністративних видатків, підвищення прозорості пенсійної системи.

На обліку в УПФУ в Олександрівському районі перебуває 9514 пенсіонерів. Середній розмір пенсії по районі станом на 1 грудня 2016 складає 1521,60 грн., що більше аналогічного періоду минулого року на 9,5%.

У зв’язку із змінами до Податкового кодексу змінювалося оподаткування пенсій, розмір яких перевищував три мінімальні заробітні плати. Загальна сума податку, перерахованого органам Державної фіскальної служби України за січень-листопад 2016 року складає 64,2 тис.грн.

У ході реформування пенсійної системи максимальний розмір пенсії обмежено сумою 10740 грн., введено особливий порядок виплати пенсій працюючим пенсіонерам. Призначення пенсій державним службовцям та прирівняним до них особам здійснювався за нормами одного закону, також змінено пільговий пенсійний вік. Поетапно змінюється загальний стаж роботи для призначення пенсій на пільгових умовах.

В районі забезпезпечено функціонування Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, яким визначається страхове право особи на соціальні виплати. При цьому, станом на 1 грудня статус застрахованої особи мають 5291 осіб. Кожна третя особа із загальної чисельності працездатного населення району не є застрахованою та втрачає право на майбутні соціальні виплати.

Забезпечено інформування громадян про набуті соціальні права та перспективи їх звуження внаслідок одержання “неофіційного” заробітку, зокрема, засобами веб-порталу інформаційних послуг Пенсійного фонду України.

Пенсійним фондом України разом з Державною фіскальною службою України, державною виконавчою службою, місцевими органами влади вживаються заходи щодо наповнення бюджету Пенсійного фонду України, зокрема шляхом погашення існуючої заборгованості з обов’язкових платежів, яка негативно впливає на фінансову стабільність Пенсійного фонду України.

Загальна сума заборгованості по страхових внесках до Фонду станом на 1 грудня становить 84,7 тис. грн., в т.ч. недоїмка – 73,6 тис. грн, фінансові санкції – 3,2 тис. грн., пеня – 7,9 тис. грн. По пільговій пенсії станом на 1 грудня рахується заборгованість в сумі 186,3 тис. грн.

Управлінням Пенсійного фонду України в межах компетенції вживаються усі заходи та проводиться робота щодо зменшення заборгованості по платежах. Постійно на засіданнях робочої групи розглядаються питання щодо виконання плану по надходженню платежів, стану виконання виконавчих документів на користь органів Пенсійного фонду, перспективи погашення заборгованості з єдиного внеску та організацію роботи з боржниками, заходи по зменшенню обсягів заборгованості платниками району до Пенсійного фонду та інші питання. Заборгованість із сплати єдиного внеску зменшилася на 54,0 %.

Одним із основних чинників, що стримує ріст фонду оплати праці є скорочення середньооблікової чисельності працівників. Відповідно облікових даних платників за січень-листопад 2016 року порівняно до січня-листопада 2015 року зменшення середньої чисельності відбулося лише по галузі “Бюджет”- на 55 осіб (97,8%), у зв’язку з оптимізацією ПОУ.

Відповідно облікових даних платників фонд оплати праці в січні-листопаді 2016 року порівняно до січня-листопада 2015 року зріс на 63630,2 тис. грн. і склав 149,6 %.

Середньомісячна заробітна плата по району за січень-листопад 2016 року має тенденцію до зростання і складає 4421,76 грн., що більше до періоду січня-листопада 2015 року на 1378,78 грн або 145,3 %.

Протягом січня-листопада поточного року спеціалістами управління проведено 39 зустрічей в трудових колективах підприємств, установ організацій району, 20 зустрічей за місцем проживання громадян, 9 зустрічей з ветеранськими та громадськими організаціями, проведено 11 Днів Пенсійного фонду України в районі, 27 виїзних прийомів, надруковано 11 статей в районній газеті “Вперед”, розповсюджено 2862 буклетів щодо переваг користування веб-порталом електронних послуг Пенсійного фонду України.

У ході проведених співбесід та роз’яснень з роботодавцями району щодо нарахування та сплати заробітної плати, внесків, у січні-листопаді 2016 року від легалізації осіб було залучено коштів до бюджету Пенсійного фонду в сумі 23,1 тис. грн. Станом на 1 грудня в результаті проведеної роз’яснювальної роботи щодо збільшення рівня заробітної плати в районі роботодавцями збільшено заробітну плату 230 працівникам, в результаті чого додатково надійшло коштів до бюджету Пенсійного фонду за 11 місяців 2016 року в сумі 141,8 тис. грн.

Також, у ході наради порушувалися питання стану криміногенної ситуації та надзвичайних подій у районі.

За результатами наради дано відповідні доручення.


"ВК" у PDF