Олександрівський район
Влада

В Олександрівській райдержадміністрації обговорили створення оптимальної освітньої мережі

В Олександрівській райдержадміністрації обговорили створення оптимальної освітньої мережі
28 листопада голова районної державної адміністрації Ольга Борота провела оперативну нараду з керівниками структурних підрозділів районної державної адміністрації, територіальних органів міністерств та відомств.
У нараді взяв участь голова районної ради Григорій Гончаренко. На нараді начальник відділу освіти райдержадміністрації Сергій Тимко поінформував про реалізацію заходів щодо створення оптимальної мережі навчальних закладів району.

В Олександрівській райдержадміністрації обговорили створення оптимальної освітньої мережі

За його словами, в районі функціонує 10 дошкільних навчальних закладів, 14 дошкільних підрозділів у загальноосвітніх навчальних закладах, які відвідує 798 дітей віком від 3-ох до 6-ти років. Охоплення дітей віком від 3-х до 6-ти років становить 90%.

Діє районна цільова програма розвитку дошкільної освіти на 2014-2017 роки, затверджена рішенням Олександрівської районної ради.

Під час підготовки до нового 2016-2017 навчального року практично всі дошкільні навчальні заклади провели значну роботу по покращенню матеріальної бази. Завдяки тісній співпраці завідуючих дошкільними навчальними закладами з головами сільських і селищних рад виконано ряд робіт.

На даний час мережа дошкільних навчальних закладів району відповідає потребам населення.

В області було проведено ряд заходів, спрямованих на забезпечення створення освітніх округів у складі навчально-виховних об’єднань. Зокрема, в області створено 18 опорних шкіл та 64 філії, а саме: у Голованівському, Вільшанському, Новоархангельському, Компанїївському, Петрівському, Олександрівському, Олександрійському районах. Прийнято рішення районними радами про створення ще 10-ти опорних шкіл у Гайворонському, Новгородківському та Маловисківському районах.

В Олександрівському районі функціонує 5 навчально-виховних об’єднань та 19 їх філій. Всі вони різні за кількістю філій, учнів та вчителів. В кожному НВО визначено опорний заклад.

В даних загальноосвітніх навчальних закладах навчається 2723 учні, що на 56 учнів більше в порівнянні з минулим, 2015-2016 навчальним роком. При цьому у 2016-2017 навчальному році зменшилася, у порівнянні із минулим навчальним роком, кількість класів, які мають неповну комплектацію (з 32 до 6).

Реформування освітньої галузі в районі спрямоване на підвищення якості освітніх послуг, в тому числі і за рахунок зменшення кількості малокомплектних шкіл, а також формування додаткових умов для здобуття дітьми загальної середньої освіти, впровадження допрофільної підготовки і профільного навчання, поглиблене вивчення окремих предметів, забезпечення наступності у навчанні та всебічному розвитку особистості.

У 2016/2017 навчальному році при відділі освіти районної державної адміністрації функціонує 2 позашкільних навчальних заклади, які відвідує 1783 дітей шкільного віку (65%). Крім того, 124 дитини розвивають творчі здібності у музичній школі.

Загалом усіма формами позашкільної освіти в районі охоплено 82% від загальної кількості учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

До початку реалізації заходів з оптимізації мережі ПТНЗ їх кількість на початок 2015 року складала 26 навчальних закладів. На теперішній час в області функціонує 24 ПТНЗ.

У 2016 році реорганізовано Кіровоградський професійний ліцей побутового обслуговування шляхом передачі Олександрівської філії ліцею у підпорядкування ПТУ № 16 м. Мала Виска у статусі структурного підрозділу.

Підсумовуючи вищевикладене, своєчасне та в повному обсязі виконання запланованих заходів з удосконалення мережі навчальних закладів значно поліпшить умови для здійснення навчально-виховного процесу у навчальних закладах району.

Тому, пропонується відділу освіти райдержадміністрації, рекомендувати сільським та селищним головам у 2016/2017 навчальному році вивчити та проаналізувати потребу в забезпеченні дітей місцями у дошкільних навчальних закладах, вжити заходи щодо забезпечення дітей місцями у дошкільних навчальних закладах шляхом відкриття додаткових дошкільних груп при діючих дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах, а також сприяти відкриттю приватних та корпоративних дошкільних навчальних закладів.

Потрібно продовжити роботу із підвищення наповнюваності класів, груп загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах, продовжити роботу із поновлення матеріально-технічної бази опорних навчальних закладів, шляхом концентрації вивільнених та залучених бюджетних коштів.

Також необхідно вжити заходи щодо збереження мережі позашкільних навчальних закладів, зокрема під час утворення об’єднаних територіальних громад.

Також, у ході наради порушувалися питання стану криміногенної ситуації та надзвичайних подій у районі.

За результатами наради дано відповідні доручення.

"ВК" у PDF