---
Влада / Суспільство

Соціальні гарантії для осіб з обмеженими фізичними можливостями обговорювали в Кропивницькому

Соціальні гарантії для осіб з обмеженими фізичними можливостями обговорювали в Кропивницькому
Під керівництвом заступника голови – керівника апарату обласної державної адміністрації Світлани Лобанової відбулося засідання круглого столу на тему "Соціальні гарантії для осіб з обмеженими фізичними можливостями".
У ньому взяли участь посадовці департаментів та управлінь, до сфери повноважень яких належить соціальна, освітня, медична підтримка таких осіб, та представники громадських організацій, що опікуються людьми з особливими потребами. Це, зокрема, Сергій Подорожний та Ельміра Небесна (обласна організація ВОІ "Союз організацій інвалідів України"), Людмила Шукрута, Олена Василенко, Марина Дяченко (обласна організація матерів дітей-інвалідів та інвалідів "Серце матері"), Марина Майстренко, Наталія Шалигіна (обласна організація УТОГ), Ірина Казанцева (обласна організація УТОС), Лілія Місюня (Центр реабілітації дітей-інвалідів Кіровської районної у місті Кропивницькому ради) та інші.

Соціальні гарантії для осіб з обмеженими фізичними можливостями обговорювали в Кропивницькому

На початку засідання заступник голови ОДА подякувала громадським активістам та всім іншим, хто допомагає людям з особливими потребами. Ця робота, за її словами, вимагає багато милосердя і доброти. А всі разом ми маємо створити умови для того, щоб такі люди почували себе у суспільстві впевнено і комфортно, на рівних з усіма іншими громадянами. Щоб якнайскоріше вирішувались ті побутові, транспортні проблеми, які сьогодні, на жаль, ще є.

Але, не менш важливим, за словами Світлани Лобанової, є досягнення взаєморозуміння, стирання у психології здорових людей різниці між ними та громадянами, які мають певні проблеми зі здоров’ям.

Соціальні гарантії для осіб з обмеженими фізичними можливостями обговорювали в Кропивницькому

Винесені на засідання круглого столу питання, а це – інклюзивна освіта дітей-інвалідів, перевезення громадян з обмеженими фізичними можливостями міським та приміським транспортом, у тому числі службами таксі, забезпечення їх лікарськими та іншими спеціальними засобами, реабілітаційними послугами, були сформовані на основі пропозицій громадських організацій. Про те, що проблеми у цих сферах є, засвідчило активне обговорення громадськими активістами озвученої посадовцями інформації, зауваження та дискутування з певних позицій, що грунтувались, у тому числі, на основі власного досвіду, який мають матері дітей-інвалідів – і присутні на засіданні, і ті, що передали свої побажання.

Про інклюзивне навчання в області, що передбачає створення умов для розвитку хворих дітей серед здорового середовища однолітків, формування толерантного ставлення до них з боку як ровесників, так і дорослих, досягнення цими дітьми повної освітньої інтеграції, розповіла начальник відділу дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти та виховної роботи управління освіти, науки, молоді та спорту Світлана Янкул. Вона зазначила, що впровадження інклюзивної освіти на Кіровоградщині розпочалося із 2011 року.

Розпорядженням голови обласної державної адміністрації у всіх районах та містах визначено, з цією метою, базові дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади. Число дітей, які інклюзивно здобувають шкільну освіту, зростає: у 2014-2015 навчальному році їх було 65, у 2015-2016-му – 110, у 2016-2017 навчальному році – 193. У 2011 році в Новоукраїнському районі придбано спеціальний шкільний автобус, в якому обладнано місця для дітей з обмеженими фізичними можливостями. Поки що такий автобус в області лише один.
Йшлося також і про доступність закладів освіти для дітей-інвалідів на візках. Пандусами, зокрема, оснащено 617 закладів, з них відповідають вимогам ДБН – 496. 270 навчальних закладів мають вільний доступ, 673 – обладнано кнопками виклику.

Разом з тим, проблеми з інклюзивною формою навчання є, у тому числі і небажання частини батьків, аби їхні діти навчалися спільно з дітьми, котрі мають певні вади здоров’я. Тому, як зазначила Світлана Лобанова, треба проводити велику просвітницьку роботу серед дорослих, аби унеможливлювати подібні факти.

У місті Кропивницькому управлінням освіти опрацьовується нині питання щодо створення безбар’єрного ЗНЗ. У разі прийняття позитивного рішення депутатами міської ради та забезпечення фінансування заходів, пов’язаних зі створенням такого закладу, він розпочне функціонувати з 1 вересня 2017 року. Приміщення школи буде забезпечено зовнішніми та внутрішніми пандусами, що відповідають нормам ДБН, відповідними фахівцями, що сьогодні теж є досить гострою проблемою.

Як вирішується питання щодо перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями міським та приміським транспортом, проінформував заступник директора департаменту інфраструктури та промисловості Володимир Дмитренко. Про забезпечення таких громадян лікарськими та іншими спеціальними засобами, профілактику захворювання дітей на гемофілію, надання реабілітаційних послуг та санаторно-курортного лікування дітям-інвалідам розповіла начальник відділу охорони материнства та дитинства департаменту охорони здоров’я Антоніна Кодрул. Вона, зокрема, подякувала народному депутату Володимиру Яринічу, який на рівні Верховної Ради допоміг вирішити проблему щодо безкоштовного забезпечення (за рахунок бюджетного фінансування) дітей-інвалідів потрібними для них спеціальними засобами.

На засіданні круглого столу представниками громадських організацій внесено чимало пропозицій та побажань. Цілий перелік таких пропозицій, серед яких – консолідувати зусилля влади, бізнесу та громадськості щодо соціалізації вразливих категорій населення та розробити єдину концепцію обласної комплексної програми інтеграції громадян з особливими потребами у суспільство, озвучила Людмила Шукрута.

Як зазначив директор департаменту соціального захисту населення Олександр Догаров, всі пропозиції будуть взяті до уваги, підготовлені відповідні протокольні доручення та рекомендації.

Але, як наголосила заступник голови ОДА Світлана Лобанова, набагато результативнішим для вирішення проблем, у тому числі поточних, є особисте спілкування громадських активістів та посадовців, тим більше, що подібна співпраця уже є. Дуже важливо, щоб такою ж ефективною вона лишалася й надалі.

За матеріалами оіційного сайту Кіровоградської ОДА

"ВК" у PDF