---
Влада

Сергій Коваленко: Опалювальний сезон на Кіровоградщині має розпочатися вже сьогодні

Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко провів засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Ключове питання, що розглянула комісія стосується різкого погіршення погодних умов, а відтак недопущення виникнення надзвичайних ситуацій в області.
Вже цими вихідними синоптики прогнозують зниження температури до 1 – 6 градусів тепла вночі, і до 3 – 8 градусів тепла вдень, а з 15-го жовтня очікуються і перші заморозки. Це означає що і дати на календарі, і сама погода спонукають розпочати опалювальний сезон. Зранку, під час урядового селектора, відповідне доручення прозвучало від Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, про що повідомила директор департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Ольга Довжук: "Опалювальний сезон повинен розпочатися вже сьогодні. Максимум за 5 днів, незважаючи на вихідні, всі об’єкти соціальної сфери повинні бути з теплом".

Аналогічне доручення дав і голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко. Як зауважив Сергій Коваленко, в області 75% закладів соціальної сфери станом на сьогоднішній ранок, 13 жовтня, уже опалюються. Працюють і всі автономні котельні, окрім шкіл, де оголошено канікули.

Усі території і керівники теплопостачальних підприємств мають розпочати відповідну роботу стосовно запуску систем опалення, аби з теплом були і житлові будинки – наголошує перший заступник голови ОДА.

Комісія також розглянула низку інших безпекових питань, врегулювання яких покликане унеможливити або попередити виникнення надзвичайних ситуацій. Зокрема йшлося про оснащення потенційно небезпечних об’єктів автоматизованими системами оповіщення. Наразі в області підлягають обладнанню такими системами 219 об’єктів, і лише на 25 із них встановлено системи оповіщення.

Управління ДСНС в області проінспектувало стан утримання джерел протипожежного водопостачання до яких належать пожежні водоймища і гідранти, водонапірні вежі, пожежні пірси. Викликає занепокоєння стан вуличних пожежних гідрантів. З 2099 із них – майже третина несправні, а відповідають за них комунальні водопровідні служби.

Як відомо, повноцінні пожежно-рятувальні підрозділи розташовані лише у районних центрах. Через те що значна кількість проїзних шляхів перебуває у незадовільному стані, практично кожна друга пожежа у сільській місцевості гаситься із запізненням. Тому постає нагальна потреба створити у сільських населених пунктах розвинуту мережу підрозділів місцевої та добровільної пожежної охорони. Це питання також було винесено на розгляд комісії. З урахуванням наявних підрозділів ДСНС України, в районах повинні функціонувати 100 місцевих пожежно-рятувальних частин. Фактично у готовності до гасіння пожеж на теперішній час перебувають 79 місцевих пожежних команд. Утримання цих підрозділів має лягти на плечі майбутніх об'єднаних територіальних громад.

З-поміж іншого під час засідання комісії також йшлося про нетехнічну розвідку територій області, ймовірно забруднених вибухонебезпечними предметами і про стан функціонального навчання з питань цивільного захисту у 2016 році.

"ВК" у PDF