---
Влада

Як депутати-мажоритарники працюють на Кіровоградщині

Як депутати-мажоритарники працюють на Кіровоградщині
На виборах до Верховної Ради у жовтні 2014 року Кіровоградська область делегувала до Парламенту п’ятьох народних депутатів-мажоритарників. В одномандатних виборчих округах №№99 і 103 перемогли кандидати від «Блоку Петра Порошенка» Костянтин Яриніч та Анатолій Кузьменко, а в решті — самовисуванці: Станіслав Березкін (№100), Михайло Поплавський (№101) та Олесь Довгий (№102). Відтоді минуло майже два роки.
Депутати встигли призвичаїтися до нового місця, вивчити особливості законодавчої роботи, і тепер саме час запитати: а що вони встигли зробити для своїх безпосередніх виборців?

На підставі інформації з відкритих джерел і власних спостережень «Вісник Кіровоградщини» проаналізував діяльність народних обранців і був приємно вражений. Для більшості з них мандат довіри виборців став початком сотень добрих справ на округах.

Як депутати-мажоритарники працюють на Кіровоградщині

Костянтин Яриніч

Активність народного депутата Костянтина Яриніча найчастіше проявляється через його громадську приймальню. У парламентаря вона одна, суміщена з партійною приймальнею «Блоку Петра Порошенка» у Кропивницькому. «Дуже багато людей звертається до нас з проханням пояснити ту чи іншу норму законодавства. Наприклад щодо пільг, децентралізації... Спеціально для того, аби це були не відповіді зі стелі, а ґрунтовні і фахові дані, у нас в приймальні працює юрист. Окрім пояснень і трактувань закону він займається і практичною допомогою тим, хто цього потребує», — розповіла керівник громадської приймальні Тамара Тишко.

Як народний депутат, Костянтин Яриніч постійно зустрічається з виборцями і застосовує заходи депутатського реагування для вирішення їхніх проблем та потреб. Зокрема, відома активна позиція Костянтина Яриніча стосовно перейменування його рідного міста в Кропивницький. Народний депутат позивався до Верховної Ради у Вищий адміністративний суд України, оскаржуючи процедуру перейменування міста, яка, за його переконанням, відбулася з численними порушеннями. На його думку, вирішувати, як називатиметься місто мали б його жителі, а не парламентарі.

А ще окреме депутатське звернення представник 99-го округу у Парламенті адресував міському голові Кропивницького щодо цвітіння тополь із пропозицією замінити їх на зелені насадження, які не спричиняють шкоди мешканцям міста.

Медичні питання постійно у фокусі народного депутата. Зокрема, за його сприяння у Кропивницькому у червні 2015 року на базі Кіровоградського обласного онкологічного диспансеру відкрито «Український центр томотерапії». Він також зустрічався з головами РДА, представниками медичної галузі, керівництвом області, екс-міністром охорони здоров’я Грузії, щоб обговорити можливості реформування медицини області за грузинським прикладом.

Громадська приймальня К.Яриніча:

Адреса: м.Кропивницький, вул.Велика Перспективна, 3/5.

Телефон: (095) 025-12-78, (068) 746-24-41, (0522) 27 37 46.

Графік роботи: 09:00-18:00 — понеділок-п’ятниця.

Як депутати-мажоритарники працюють на Кіровоградщині

Михайло Поплавський

На наш запит про роботу Михайла Поплавського у виборчому окрузі з приймальні народного депутата не відповіли. Не володіють інформацією щодо активності обранця 101 виборчого округу й у Громадянській мережі «ОПОРА», яка прискіпливо вивчає діяльність мажоритарників по всій країні.

«Народний депутат Михайло Поплавський узагалі не проявляє активності — ні законодавчої, ні в роботі з громадянами, — зазначила у коментарі «Віснику Кіровоградщини» представник Громадянської мережі «ОПОРА» Зоя Лебідь. —Це єдиний депутат, з яким жодного разу не вдалось знайти зв’язок за останні півтора року».

Важко сказати, як саме спілкується зі своїми виборцями Михайло Поплавський — у населених пунктах, які входять до меж виборчого округу, не відкрито жодної громадської приймальні цього депутата.

«Вісник Кіровоградщини» намагався дослідити, скільки грошей виділено з держбюджету на соціально-економічний розвиток територій і громад округу за ініціативи народного депутата, але інформації не знайшов.

Громадські приймальні М.Поплавського відсутні.

Як депутати-мажоритарники працюють на Кіровоградщині

Станіслав Березкін

Переважна більшість звернень виборців до народного депутата Станіслава Березкіна з громадських приймалень перенаправляється до центральних органів виконавчої влади. Стосуються вони питань перегляду вартості тарифів на житлово-комунальні послуги, порушення прав на отримання у власність земельних ділянок, транспортних перевезень, протидії проявам корупції у сфері освіти, надання допомоги у позачерговому лікуванні важкохворих громадян та ін.

За сприяння Станіслава Березкіна в окрузі відновлено перевезення пасажирів між Помічною та Добровеличківкою. Спільно з громадою села Мар’ївки Компаніївського району відбудовується спортивний шкільний зал, а в Новоукраїнці —центральний стадіон. У школах сіл Семенасте та Мар’янопіль проведено заміну старих вікон на сучасні енергозберігаючі. Семеро обдарованих студентів Національного технічного університету у Кропивницькому отримують іменні стипендії депутата за особливі успіхи у навчанні (за умов середнього балу навчання за весь період не нижче «4»).

Спільно з громадою Кіровоградського, Добро-величківського та Бобринецького районів Станіслав Березкін встановив пам’ятні дошки загиблим в зоні АТО воїнам. А до Велокодня військовослужбовці і родини загиблих отримали паски.

Громадські приймальні С.Березкіна:

Адреса: м.Кропивницький, вул.Архітектора Паученка, 12.

Телефон: (0522) 30 50 15.

Адреса: смт Компаніївка.

Як депутати-мажоритарники працюють на Кіровоградщині

Олесь Довгий

Найповніше на запит «Вісника Кіровоградщини» відповів народний депутат Олесь Довгий. Інформацію про його діяльність також можна легко знайти у відкритих джерелах.

В окрузі вже діють чотири громадські приймальні Олеся Довгого. Остання відкрилася 25 вересня 2016 року у Знам’янці поруч з автовокзалом та залізничним вокзалом. За весь період каденції у приймальні звернулися близько 10 тис. осіб, у середньому по 8 щодня. Зареєстровано 3337 письмових звернень.

Для вирішення проблемних питань жителів округу працюють юристи, які на постійній основі проводять консультації громадян та роботу з місцевою владою для захисту інтересів та прав виборців.

Олесь Довгий тісно співпрацює з місцевою владою та бізнесменами. Разом відновили три стратегічно важливі автобусні маршрути, відремонтували дороги в смт Власівка та школу в Петрокорбівці. Спільними зусиллями забезпечили Новгородківську лікарню автомобілем невідкладної допомоги, відкрили дитяче відділення Світловодської ЦРЛ. Також виділено кошти на реконструкцію стадіону у Знам’янці та очисних споруд стічних вод у селі Володимирівка, на усунення аварійності житлових будівель у десятках населених пунктів в окрузі.

Позитивні результати принесли депутатські запити: на 7%, порівняно з 2014 роком, збільшились державні субвенції на медицину й освіту для Світловодська, на 10 та 11% — для Олександрівського та Онуфріївського районів відповідно. А так звана «оптимізація» (читай — закриття) сільських фельдшерсько-акушерських пунктів знята з порядку денного. Навпаки — в багатьох із них замінили вікна і провели поточний ремонт. Сільські лікарі отримали велосипеди і аптечки з необхідним набором ліків. А в районні лікарні у Світловодську, Знам’янці, Онуфріївці, Новгородці та Олександрівці завезли 22 німецькі функціональні ліжка зі спеціальними ортопедичними матрацами.

У співпраці з громадою за підтримки депутата в окрузі було побудовано понад 50 дитячих майданчиків. Підтримку від народного депутата отримують і спортивні починання юних громадян Кіровоградщини, а це організація і проведення змагань, забезпечення інвентарем.

Зокрема Олесь Довгий веде і культурно-соціальний напрям. До прикладу, відремонтовано підлогу в реабілітаційному відділенні Знам’янського дитячого будинку-інтернату. У Світловодську разом із місцевою громадою висадили в парку ім. Т.Г. Шевченка 250 саджанців, а близько двох десятків бібліотек округу отримали понад 2000 книжок. І це лише незначний відсоток зробленого.

Громадські приймальні О.Довгого:

Адреса: м.Світловодськ, вул.Героїв України, 21.

Графік роботи: 9:00-18:00 — по буднях.

Адреса: м.Знам’янка, вул.Привокзальна, 7.

Графік роботи: 9:00-18:00 — понеділок, четвер.

Адреса: смт Олександрівка, вул.Незалежності України, 78.

Графік роботи: 9:00-12:00 — вівторок, середа.

Адреса: смт Новгородка, вул.Криворізька, 11.

Графік роботи: 9:00-13:00 — вівторок, середа.

Багатоканальний телефон: (097) 594 49 58.

Як депутати-мажоритарники працюють на Кіровоградщині

Анатолій Кузьменко

Дещо менше уваги роботі в окрузі приділяє Анатолій Кузьменко. До громади, яка обрала його у Верховну Раду, народний депутат навідується зрідка. Але хорошими справами теж може похизуватися. Ось у лютому 2016 року відкрив виставку художниці Тетяни Осики у м. Олександрія, а в травні — дитячий майданчик до Дня міста і Дня захисту дітей.

Цього року жителі Олександрії отримали в безкоштовну оренду приміщення непрацюючого кінотеатру в центрі міста, який наразі стоїть на балансі групи компаній «УкрАгроКом», якою до депутатства керував Анатолій Кузьменко. «Ми віддаємо безкоштовно, ніяких дивідендів.

Але тільки не під гральний бізнес. За умовами там повинен бути кінотеатр, ми хочемо додатково бачити дитячу ігрову зону, а решта — кафе, магазин — це на розсуд орендаря», — зазначив народний депутат Анатолій Кузьменко, передаючи приміщення.

Громадські приймальні А.Кузьменка:

Адреса: м.Олександрія, вул.Свято-Миколаївська, 20, офіс 1.

Телефон: (050) 344 71 44.

Адреса: м.Долинська, вул.Соборності, 24.

Телефон: (050) 488 83 83.

"ВК" у PDF