---
Влада

Аграрний форум у Кропивницькому

Аграрний форум у Кропивницькому
27 вересня у Кропивницькому проходив «Форум аграріїв Кіровоградщини», участь у якому взяли фермери з усієї області, голова фракції ВО «Батьківщина» у Верховній Раді України Юлія Тимошенко, народні депутати Вадим Івченко, Іван Кириленко та голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко.
Про те, які проблеми існують у Кіровоградській області, у форматі живої бесіди розповіли керівники фермерських господарств, селяни та навіть вчителі. За словами селян, основними причинами, які сприяють знищенню села та сільгоспвиробника, є рейдерські захоплення фермерських господарств, тиск з боку контролюючих та фіскальних органів та відсутність підтримки від влади. 

Аграрний форум у Кропивницькому

Шокуючу статистику рейдерства на Кіровоградщині навів правозахисник та депутат від фракції «Батьківщина» у Кіровоградській обласній раді Олександр Чумак. 

— За останній рік на Кіровоградщині відбулося близько 3000 рейдерських захоплень. З них 2600 — вдалих. Це і Вільшанка, і Бобринець, і Злинка. Рейдерство торкається усього, оренди землі, зміни керівництва, корпоративних прав. Причинами та наслідками цього є, перше, — це привабливість аграрного та сільськогосподарського ринку, друге — провальна реформа правоохоронних органів, — зазначив Чумак. 
Вислухавши всі проблеми та пропозиції, лідер «Батьківщини» наголосила на необхідності об’єднання представників аграрного сектору задля захисту своїх інтересів та заради збереження сільськогосподарських земель в руках селян. 

— Протягом 25 років в Україні не було створено умов для розвитку сільського господарства. Весь цей час влада очищала українські землі від фермерів. В Європі величезна підтримка аграрної сфери. У нас кредитна політика для фермерів під 20-30% — це утопія. Сьогодні такий безцінний скарб, як українські землі, вже давно оцінені як вітчизняними мільярдними корпораціями, так і міжнародними. Ні для кого не секрет, що у президента України — сотні тисяч гектарів сільськогосподарської землі. Хіба це секрет, що у його близького оточення, яке складається з десятка родин, як мінімум 25% всіх сільськогосподарських угідь вже накопичено. І тому, сьогодні вони намагаються задовольнити свої власні інтереси та інтереси тих, хто ними кукловодить, — наголосила Тимошенко. 

Аграрний форум у Кропивницькому

Серед кроків «Батьківщини», спрямованих на підтримку селян, Юлія Тимошенко назвала створення стратегії розвитку сімейного фермерства, вимогу до Уряду щодо продовження мораторію на продаж землі та ніякого емфітевзису, завдяки якому латифундисти і банкіри, в обхід мораторію, вдосконалять та легалізують злочинну схему захоплення землі та ухилятимуться від сплати податків. 

Крім того, Юлія Тимошенко заявила про створення штабу протидії рейдерству, до складу якого увійдуть депутати, колишні силовики та фермери, та наголосила на необхідності створення нового закону, який передбачатиме реальне покарання за рейдерство.

"ВК" у PDF