---
Влада

Освітні заклади області на 98% готові до нового навчального року

Освітні заклади області на 98% готові до нового навчального року
Про це поінформував начальник управління освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації Володимир Таборанський під час щотижневої апаратної наради очільника області Сергія Кузьменка.
За словами посадовця, процес підготовки до нового навчального року розпочався ще в травні. Відтоді й до сьогодні у закладах освіти проводили капітальні та поточні ремонти, здійснювали протипожежні заходи, покращували матеріально-технічну базу, заготовляли паливо. Разом з цим тривав процес модернізації мережі закладів – створювалися навчально-виховні об'єднання з опорними школами та їх філіями.

На сьогодні, за інформацією Володимира Таборанського, косметичні та поточні ремонти, зокрема, побілку, фарбування та заміну шпалер, проведено в усіх навчальних закладах області. Капітально відремонтовано 38 приміщень закладів освіти, серед яких – Липнязький ДНЗ Добровеличківського району, Гурівський ДНЗ Долинського району, ДНЗ “Світлячок” Новгородківського району, Григорівська ЗШ Світловодського району. Також здійснено капремон 21 покрівлі навчальних закладів, 17 котелень та котлів, 10 теплових мереж та систем опалення, 6 водоканалізаційних мереж.

Як зазначив начальник профільного управління, на проведення усіх ремонтних робіт в області використано 43 мільйона гривень, що на 23% більше ніж минулого року. Найбільший обсяг ремонтних робіт виконано у Бобринецькому, Добровеличківському, Кіровоградському, Новгородківському, Петрівському, Благовіщенському районах та містах Кропивницькому і Олександрії. Нині продовжуються ремонтні роботи на 8 об'єктах, які виконуються за кошти Державного фонду регіонального розвитку, а також тривають роботи з відновлення після пожежі будівлі ПТУ №36.

Володимир Таборанський також повідомив, що в рамках підготовки до опалювального сезону ще 15 закладів освіти області буде переведено на альтернативні види палива, усього таких буде 88. Уже сьогодні в навчальних закладах створено нормативний запас твердого палива — 49,5%.
Посадовець наголосив, що цього літа значно поліпшено матеріально-технічну базу навчальних закладів. Так, 1 вересня в області на маршрути вийдуть 25 нових шкільних автобусів, які підвозитимуть учнів з філій до опорних шкіл. Ще 3 автобуси буде придбано у вересні. На закупівлю цього транспорту залучено 37,9 мільйона гривень, у тому числі і 18 мільйонів з місцевих бюджетів. Таким чином, кількість шкільних автобусів зросте з 193 до 221.

Навчальні заклади Кіровоградщини додатково забезпечено комп'ютерною технікою. Зокрема, у вересні буде введено в експлуатацію 33 нових навчально-комп'ютерні комплекси у складі 11 комп'ютерів, мультимедійного проектора, інтерактивної дошки, сучасних меблів. Вартість кожного — 197 тисяч гривень. У рамках міжнародної допомоги 60 навчальних закладів області до кінця року отримають ще 732 комп'ютери з КНР. Також триває робота із забезпечення учнів 4, 7, 8 класів підручниками.

Під час виступу Володимир Таборанський окремо наголосив, що в області проведено значну роботу зі створення навчально-виховних об'єднань. Відповідно до рейтингу профільного Міністерства, Кіровоградщина посіла 1 місце в Україні за темпами створення опорних шкіл. В області будуть працювати 23 опорні школи, до яких підвозитимуть 287 учнів із 43 філій. Таким чином, з вересня цього року розпочнуть роботу по 5 НВО у Новоархангельському та Олександрівському районах, 3 – у Голованівському, по 1 – у Петрівському та Олександрійському. Заплановано, що 1 січня та 1 вересня 2017 року буде створено решту НВО.

За матеріалами офіційного сайту Кіровоградської ОДА

"ВК" у PDF