Знам’янський район
Влада

У Знам’янському районі буде посилено заходи з недопущення занесення збудника африканської чуми свиней

У Знам’янському районі буде посилено заходи з недопущення занесення збудника африканської чуми свиней
9 серпня під керівництвом керівника апарату райдержадміністрації Олени Слюсаренко відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Знам’янській районній державній адміністрації.
Члени комісії обговорили питання щодо посилення заходів з недопущення занесення збудника африканської чуми свиней (АЧС) на територію району через погіршення епізоотичної ситуації щодо даного захворювання у сусідніх областях.

Про ситуацію щодо АЧС на території району та стан виконання профілактичних заходів з недопущення АЧС доповів виконуючий обов’язки начальника управління Держпродспоживслужби України у Знам’янському районі О.Хуторний.

Зокрема, він зазначив, що з початку року на території України зареєстровані випадки захворювання тварин на АЧС у Полтавській, Житомирській, Кіровоградській, Одеській, Хмельницькій, Сумській, Чернівецькій, Чернігівській, Миколаївській, Черкаській областях. Через сусідство з Черкаською областю, де вже у цьому році траплялися випадки спалаху АЧС, та реєстрацію випадків захворювання у господарствах Кіровоградської області, Знам’янщина потрапляє до загрозливої зони.

З метою забезпечення контролю за виконанням заходів з профілактики АЧС постійно проводяться перевірки господарств, ведеться роз’яснювальна робота серед населення про небезпеку АЧС та заходи з недопущення занесення збудника захворювання в індивідуальні господарства.

Зупинилися члени комісії й на питанні щодо здійснення контролю за мисливськими угіддями з виявлення диких тварин та заходах щодо недопущення міграції диких кабанів.

По завершенні засідання комісії її члени прийняли ряд важливих рішень щодо:

- забезпечення контролю за дотриманням суб’єктами господарювання вимог ветеринарно-санітарного законодавства, зокрема, щодо «закритого» режиму роботи;
- забезпечення виконання заходів з контролю за популяцією дикого кабана в мисливських угіддях району; посилення контролю за переміщенням вантажів з продукцією тваринного походження та сільськогосподарських тварин на автошляхах району;
- активізації роботи з ліквідації місць стихійної торгівлі харчовими продуктами тваринного походження, живими тваринами;
- продовження проведення роз’яснювальної роботи серед населення та власників тварин про небезпеку АЧС та заходи з біозахисту приватних господарств громадян та підприємств, діяльність яких пов’язана з обігом свиней.

"ВК" у PDF