---
Влада

4 тисячі порушень виявлено на підприємствах області цього року

Про це під час апаратної наради повідомив перший заступник начальника управління Держпраці у Кіровоградській області Ігор Зябліков.
Інформуючи про стан охорони праці та промислової безпеки, посадовець повідомив, що у першому півріччі поточного року на піднаглядних управлінню суб’єктах господарювання рівень загального травматизму, порівняно з аналогічним періодом минулого року, зріс в 1,6 рази (було травмовано 40 працівників проти 24 за аналогічний період 2015 року).

При цьому, кількість смертельних випадків на виробництві цього року, на превеликий жаль, також збільшилась – до 10 чоловік. Зокрема, у місті Кропивницькому загинули 3 людей, по 2 працівників загинули у Голованівському районі та у місті Світловодську, по одному – у Долинському, Маловисківському та Олександрівському районах.

Серед найбільш поширених причин, що призводять до нещасних випадків на виробництві, посадовець назвав порушення правил техніки безпеки працівниками, а також недостатній контроль за їх дотриманням з боку керівників підприємств.

З тим, аби попередити у подальшому виникнення нещасних випадків на виробництві, спеціалістами обласного Управління Держпраці здійснено планові перевірки 301 об’єкта 60 суб’єктів господарювання. У результаті, було виявлено 3929 порушень, з яких на сьогодні усунуто 2723.

До адміністративного суду було направлено 5 позовних заяв щодо призупинення виробництва, де були виявлені факти порушення техніки безпеки. Наразі, роботу 21 об’єкта господарювання призупинено.

– На працівників, які допустили порушення правил безпеки на виробництві, накладено штрафи – на суму більше 23 тис. грн., з яких оштрафовано 27 керівників – на загальну суму 10,3 тис. грн., – повідомив Ігор Зябліков.

Окрім того, за звітний період спеціалістами обласного управління Держпраці на підприємствах області було проведено 367 превентивних заходів з охорона праці.

Також начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Олена Чеченіна поінформувала учасників наради про заходи з профілактики виробничого травматизму, що були здійснені нинішнього року страховими експертами на підприємствах та в установах області.

"ВК" у PDF