---
Влада

1700 демобілізованих учасників АТО звернулися до центрів зайнятості Кіровоградщини

Протягом першого півріччя до центрів зайнятості області звернулися близько 1700 демобілізованих учасників АТО. Про це повідомив директор обласного центру зайнятості Юрій Слоневський, інформуючи на апаратній нараді в облдержадміністрації про стан реалізації Програми зайнятості населення Кіровоградської області на період до 2017 року (Програма затверджена обласною радою у червні 2013 року).
Перед розглядом даного питання голова обласної державної адміністрації нагадав, що днями Президент України підписав прийнятий на початку липня Верховною Радою Закон про внесення зміни до статті 14 Закону України "Про зайнятість населення" щодо додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню учасників бойових дій, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції.

– Оскільки служба зайнятості і є тією структурою, яка має допомагати громадянам з працевлаштуванням, – зазначив голова облдержадміністрації, – прошу при обговоренні ситуації на Кіровоградщині акцентувати увагу на двох напрямках. Перше – служба зайнятості має сприяти тому, аби в нашій області створювалися нові робочі місця, у тому числі і в Збройних силах України. Адже служба в армії – це також робота, і служба зайнятості має допомагати сьогодні військовим комісаріатам у проведенні роз’яснювальної роботи серед населення щодо того, що можна отримати досить високооплачувану роботу у Збройних силах. Другий аспект – це безпосередньо додаткові гарантії для учасників антитерористичної операції, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, в отриманні свого робочого місця – як тим, котрі його мали, так і тим, які стоять на обліку у службі зайнятості.

Звітуючи про піврічні підсумки роботи очолюваної ним служби, у тому числі щодо надання послуг з допомоги у працевлаштуванні учасникам бойових дій на сході України, Юрій Слоневський зазначив, що із загальної кількості демобілізованих АТОвців, які звернулися у січні-червні до міських і районних центрів зайнятості, за цей час вдалося працевлаштувати 220 осіб, 34 особам надано одноразову допомогу по безробіттю, вони відкрили власну справу і працюють на даний час, 70 безробітних учасників АТО пройшли професійне навчання та підвищення кваліфікації з метою подальшого працевлаштування, ще 84 особи були залучені до громадських робіт.

Внесені до законодавства зміни забезпечують додаткові соціальні гарантії для даної категорії громадян, що передбачено статтею 14 Закону України "Про зайнятість населення", де визначено перелік осіб, які мають преференції при влаштуванні на роботу. Тобто, під цю категорію громадян будуть бронюватися робочі місця і, відповідно, здійснюватиметься їх працевлаштування.

– Зазначена норма закону набрала чинності, – зазначив Юрій Слоневський. – На даний час ми очікуємо детальне роз’яснення щодо організації роботи служби зайнятості в цьому плані.
Разом з тим, аналізуючи ситуацію в області щодо наявності робочих місць та структури ринку праці, керівник обласного центру зайнятості акцентував увагу учасників апаратної наради на досить важливих аспектах. Це, зокрема, зменшення протягом першого півріччя на Кіровоградщині рівня економічно активного населення (віком 15-70 років) – з 60,8% до 60,5%, зменшення рівня зайнятого населення – з 53,7% до 52,8%, збільшення чисельності безробітних в області (віком 15-70 років) – з 51,2 до 55,3 тисячі осіб та збільшення рівня безробіття населення у даному віці – з 11,8% до 12,9% (два попередні показники розраховані за методологією Міжнародної організації праці).

Щодо структури ринку праці, то якщо частка безробітної молоді (до 35 років), як і жінок, котрі не мають роботи, порівняно з відповідним періодом 2015 року, залишилась без змін, то, приміром, чисельність безробітних осіб, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштування (сюди відносяться учасники АТО) – зросла з 27% до 31,8%. Зросли також безробіття у сільській місцевості (з 41% до 43,5%) та загалом частка довготривалого безробіття в області – з 8,8% до 11,8%.

Така ситуація свідчить про те, що на ринку праці області відбулися структурні зміни, у тому числі у зв’язку з поповненням лав безробітних за рахунок колишніх працівників органів державної влади та місцевого самоврядування, податкової чи фіскальної служби, міліції (поліції), банківських та інших установ. За перше півріччя поточного року чисельність таких осіб у структурі безробітних зросла майже у 8 разів (якщо торік їх було 680, то нині близько 5 тисяч). На жаль, цей процес не зупиняється. За словами Юрія Слоневського, станом на 1 серпня міські та районні центри зайнятості мають попередження про скорочення загалом майже 4,9 тисячі осіб, з огляду на реорганізацію, ліквідацію чи оптимізацію структури підприємств, установ, організацій області.

Стосовно залучення безробітних громадян до лав Збройних сил України для служби на контрактній основі, то, як зазначив директор обласного центру зайнятості, практично зі ста відсотками чоловіків, які звернулися до служби зайнятості, проведені відповідні бесіди. На сьогодні 20 осіб дали згоду і підписали контракт, ще 90 мешканців Кіровоградщини готові його підписати.

– У цьому питанні ми плідно співпрацюємо з військовими комісаріатами, – повідомив Юрій Слоневський. – У кожному центрі зайнятості організовано робоче місце для представника від комісаріату, є відповідні інформаційні стенди (їх наповненість забезпечена). Окрім того, щотижня, а то й частіше, в окремих центрах зайнятості, насамперед міських, проводяться відповідні семінари.

Разом з тим, служба зайнятості області, за словами її керівника, почала працювати в даному аспекті і з безробітними жінками, пропонуючи їм контрактну службу, аби укомплектувати ті вакантні посади та ті контрактні замовлення, які на сьогодні є.

Щодо загальної картини з безробіттям в Кіровоградській області, то впродовж січня-червня до центрів зайнятості звернулися за соціальними послугами 35,2 тисячі осіб, що на 3,7% менше, ніж у минулому році. Станом на 1 липня на обліку з виплатою допомоги по безробіттю перебувають 10,9 тисячі громадян. Середній розмір виплати складає 1323 гривні 30 копійок.

"ВК" у PDF