Світловодський район
Влада

Все про добровільне об’єднання громад розповідали світловодцям фахівці з області

Все про добровільне об’єднання громад розповідали світловодцям фахівці з області
Відбувалося це в рамках координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові районної ради відбулася 22 липня 2016 року у сесійній залі адмінбудинку.
В президії – Роман Домбровський та голова РДА Сергій Твердовський, у залі – 10 з 12 сільських голів, депутати районної та міської рад, керівники підприємств і установ, представники міських медіа та фахівці з обласного центру: Володимир Нижник – радник голови обласної ради, експерт з правових питань офісу реформ в Кіровоградській області; Анатолій Абрамов – експерт з бюджетних питань; Валентина Ільюшкіна – виконавчий директор Кіровоградського регіонального відділення Асоціації міст України.

Одним з чотирьох питань порядку денного було "Про добровільне об’єднання територіальних громад та децентралізацію влади в Україні." Голова райради Роман Домбровський після короткого вступного слова про наше життя в епоху реформ, про роботу у справі децентралізації влади, надав слово куратору цього направлення роботи в області Володимиру Нижнику.

Ключовими повідомленнями в його промові стали такі: розглядаються зміни до затвердженого перспективного плану об’єднання громад, а саме створення Глинської і Світловодської громад; територія Глинської ради не дозволяє створити всю необхідну інфраструктуру, щоб стати центром об’єднаної громади; Велико-Андрусівська об’єднана громада (разом з селом Подорожнє) – це перша громада, яка розпочала об’єднання, і на думку Володимира Нижника, і за його словами, на думку ОДА та облради – це те перше об’єднання, яке повинно показати, що таке об’єднана громада; найближчим часом світловодська районна робоча група надасть інші пропозиції – не один район – одна громада на базі Глинська, а більш реальні пропозиції; єдина потенційно успішна, повноцінна об’єднана громада, яка може приєднувати до себе села району – з центром у місті Світловодську, таким чином сільські громади отримають більше можливостей для розвитку; Володимир Нижник має надію, що Велико-Андрусівська громада створиться і це дасть можливість реально отримати живі кошти на розвиток інфраструктури, принаймні, ця громада серед тих, хто встиг подати всі необхідні документи.

Сільський голова Глинська Аріф Різаєв зробив спробу заперечити неможливість створення об’єднаної громади з центром у Глинську, адже потрібної інфраструктури немає в жодному селі області і за її межами. Подорожненський сільський голова Володимир Воропаєв повідомив, що село розділилося навпіл у справі об’єднання з Андрусівкою і запросив доповідача на зустріч з селянами.

Володимир Нижник пообіцяв приїхати і переконати мешканців села об’єднатися, бо це реальний розвиток. Є можливість вийти на вибори восени цього року. Ані Глинська, ані Світловодська об’єднані громади не створяться в короткий термін, це можливо лише у наступному році. "Отримайте кошти на розвиток, це ваше право! – закликав фахівець сільських голів. – Не захочете бути окремою громадою, пізніше об’єднаєтеся зі Світловодськом."

Ніна Іващенко – Велико-Андрусівський сільський голова сказала: "Я взяла на себе відповідальність і 15 квітня 2016 року підписала розпорядження про створення об’єднаної громади. Ще минулого року я була категорично проти будь-якого об’єднання, бо не мала тієї інформації, яку я маю сьогодні. Коли повчилася на курсах, семінарах, я дійшла висновку: об’єднання з Подорожнім – це найкращий варіант для наших громад."

А насамкінець Володимир Нижник закликав усіх присутніх розробити перспективні плани і внести свої пропозиції на розгляд сесії обласної ради, яка відбудеться 12 серпня.
Все про добровільне об’єднання громад розповідали світловодцям фахівці з області
Все про добровільне об’єднання громад розповідали світловодцям фахівці з області
Все про добровільне об’єднання громад розповідали світловодцям фахівці з області

"ВК" у PDF