---
Влада / Суспільство

На території області залишаються не паспортизованими більше 60% сміттєзвалищ

На території області залишаються не паспортизованими більше 60% сміттєзвалищ
Про це під час апаратної наради повідомив директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Олександр Ковтунов.
Інформуючи учасників наради про стан паспортизації місць видалення відходів в області, директор профільного департаменту повідомив, що до обласного реєстру місць видалення відходів включено 184 об'єкти, з яких 42 об'єкти – місця видалення промислових відходів та 142 – місця видалення побутових відходів, або сміттєзвалища.

Стосовно місць видалення промислових відходів, то за словами посадовця, проблемних питань тут практично не виникає, оскільки їх власники – діючі промислові підприємства, що забезпечують не лише своєчасну паспортизацію, а також щорічну ревізію та надання відомостей моніторингу щодо їхнього впливу на довкілля.

У той же час, навколо місць видалення побутових відходів на сьогодні склалась досить складна ситуація. Протягом останніх кількох років паспортизація місць видалення відходів знаходиться на постійному контролі облдержадміністрації, однак попри ці зусилля, процес паспортизації цих звалищ просувається досить повільно.

Найменший відсоток паспортизованих місць видалення твердих побутових відходів на сьогодні спостерігається в Олександрійському (3,8%), Вільшанському (5,3%), Благовіщенському (колишній Ульяновський) (5,6%), Знам’янському (7,7%) та Петрівському (13,3%) районах. –

Найгірша ситуація у цьому питанні – у Світловодську та у Світловодському районі, де не паспортизоване жодне місце видалення твердих побутових відходів, – констатував Олександр Ковтунов.

Наразі, найвищий відсоток паспортизації відходів досягнуто у Кіровоградсьому (51,4%), Компаніївському (58,8%), Долинському (60%), Голованівському (71,4%) та Новоукраїнському ( 79,2%) районах.

Враховуючи нещодавні сумні події, що мали місце навколо сміттєзвалища на Львівщині, в області також було проведено перевірку місць видалення побутових відходів. За її результатами виявлено 402 сміттєзвалища, з яких 260 (близько 65% від загальної кількості) залишаються й досі не паспортизованими та, відповідно, не включені до обласної системи моніторингу довкілля.

– Не паспортизовані звалища жодним чином не контролюються на предмет відповідності санітарному та природоохоронному законодавству, що створює значні ризики для безпечної життєдіяльності людей, які проживають поблизу місць їхнього розташування.

Отже, існує необхідність вжиття дієвих заходів для досягнення стовідсоткової паспортизації звалищ побутових відходів, для чого слід суттєво прискорити та посилити роботу в цьому напрямку, – наголосив посадовець.
Олександр Ковтунов звернувся до керівників органів місцевого самоврядування, наголосивши, що для суттєвих зрушень у цьому питанні необхідна більш активна робота сільських, селищних та міських рад, які у переважній більшості і є власниками відповідних сміттєзвалищ.

– У зв'язку з цим, органам місцевого самоврядування критично важливо передбачити у своїх бюджетах кошти на виготовлення паспортів місць видалення відходів, а для вже паспортизованих звалищ – кошти для проведення їх ревізій та виконання щорічних лабораторних досліджень, – зазначив директор профільного департаменту.
Він також закликав й керівників райдержадміністрацій активізувати співпрацю з органами місцевого самоврядування та громадами на місцях у питанні паспортизації сміттєзвалищ.

Олександр Ковтунов також відзначив, що на сьогодні погодження паспорту місця видалення відходів здійснюється департаментом повністю на безоплатній основі. – Вартість розроблення паспорту складається лише із вартості замовлення та проведення лабораторних досліджень щодо впливу відходів на стан повітря, водних ресурсів та ґрунтів у місці розташування звалища, – підкреслив посадовець.

Голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко, у контексті порушеної теми, відзначив наступне: Питання утилізації побутових відходів є тим показником, що демонструє, наскільки розвиненим є наше суспільство. Адже у всіх цивілізованих країнах це питання є одним із пріоритетних, оскільки саме від його вирішення залежить стан навколишнього середовища та здоров'я людей. Я переконаний у тому, що на сьогодні наша держава має усі можливості для розв’язання питання із побутовими відходами. І якщо ми сьогодні говоримо про системне вирішення цієї проблеми на території нашої області, то маємо на увазі будівництво сміттєпереробного заводу, де перероблятиметься основна частина твердих побутових відходів області. Лише за цих умов ми зможемо зберегти екологію нашого краю, а головне, ми будемо чесними по відношенню до наших дітей стосовно того, у якому стані залишимо їм Кіровоградщину, – наголосив очільник області.

"ВК" у PDF