---
Влада / Суспільство / Інтерв’ю

Лише десять відсотків українців здатні "потягнути" нові тарифи

Лише десять відсотків українців здатні "потягнути" нові тарифи
Верховна Рада України повинна створити тимчасову слідчу комісію (ТСК), яка б розслідувала питання прозорості нарахування тарифів та системи субсидій. Про це заявив народний депутат від 102-го округу Олесь Довгий.
За його словами, наразі ні народні депутати, ні громадськість не володіють інформацією про принципи нарахування тарифів, а паливно-енергетичні підприємства взагалі не надають відповіді на запити щодо цього.

"Сьогодні всі говорять про прозорість влади, – зауважив нардеп. – Якщо влада така прозора, то чому ми вже півроку говоримо про ТСК, яка б пролила світло на тіньові оборудки з тарифами та субсидіями, і ніяк її не створимо?"

Як повідомив Олесь Довгий, вже сьогодні оплата за газ по субсидіям майже на 41% перевищила вартість фактично спожитого газу населенням. В минулому опалювальному сезоні держава переплатила 18,1 млрд. грн. Чим це спричинено? Урядом Яценюка було прийнято популістське рішення: розраховувати субсидії, виходячи тільки з соціальних норм споживання газу для населення без лічильника, які виявилися в кілька разів більшими фактичного споживання газу домогосподарствами України. Це призвело до того, що при середньому реальному споживанні газу одним домогосподарством в 184 куб. м газу на місяць, органи соціального захисту нараховували субсидії, які в півтора-два рази перевищують потреби.

"Більше того, експертні підрахунки вражають: видатки з бюджету України на енергетичні субсидії у 2017 році сягнуть 10% ВВП країни – 97 млрд.грн.! Це крах для економіки, – вважає Довгий – А за поновлення цих коштів в бюджеті платитимуть ті, хто не отримує субсидій. Ті, хто сьогодні сплачує податки, а потім їх ще раз обкладають податком за рахунок тіньових схем українського видобувника газу – "Укргазвидобування", де більше половини ціни газу становлять податки, щоб перекрити видатки на субсидії".

Серед інших чинників завищених бюджетних видатків на субсидії Олесь Довгий назвав відсутність лічильників з постачання газу у 20% споживачів та з постачання теплової енергії – у 60%. Нардеп наголосив, що ТСК з питань тарифів має бути створена у найближчі дні, щоб по закінченню двох сесійних тижнів вона могла відзвітувати громадськості про свою роботу.

"Як зазначають експерти, лише 10% українців здатні "потягнути" нові тарифи. І восени перед мільйонами людей постане питання – як вижити? У моєму розумінні політика – це створення образів майбутнього. Важко навіть уявити, який образ майбутнього пропонує нинішня влада", – зазначив він.

"ВК" у PDF