---
Влада / Суспільство

Форум з енергозбереження відбувся в Кіровограді

Форум з енергозбереження відбувся в Кіровограді
7 липня в обласному центрі відбувся форум з питань енергозбереження та впровадження енергоефективних заходів під керівництвом голови облдержадміністрації Сергія Кузьменка. У форумі взяли участь голова обласної ради Олександр Чорноіваненко, керівники територій, фахівці у сфері енергозбереження та науковців, які досліджують зазначені питання.
На початку засідання Сергій Кузьменко наголосив, що енергоефективність – це не лише використання альтернативних видів палива, а в першу чергу – збереження тепла за рахунок утеплення приміщень.

– Справжня енергоефективність – це коли ми не будемо гріти повітря, а почнемо вживати заходи, які дають нам можливість зберігати тепло: встановлення енергозберігаючих вікон, утеплення стін. Ми змогли реалізувати такий проект в обласній дитячій лікарні і вже цього року, коли там ще працювали будівельники, було використано значно менше гігакалорій тепла. У дитсадках, де було встановлено енергозберігаючі вікна, використання газу на обігрів приміщень було скорочено на тридцять відсотків, – зауважив очільник області.
Про стан впровадження енергозберігаючих та енергоефективних заходів в області учасників форуму поінформував перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко.

– У приміщеннях, де розміщені об’єкти бюджетної сфери України, використовується теплової енергії втричі більше, ніж у приміщеннях, де розміщені бюджетні організації та заклади країн Європейського Союзу, – зазначив посадовець на початку виступу.

Форум з енергозбереження відбувся в Кіровограді

Зважаючи на таку статистику та енергетичну залежність держави від російського газу, за словами Сергія Коваленка, потрібно невідкладно проводити заходи з енергозбереження. Посадовець також наголосив, що це мають бути не разові заходи, а кроки, які потрібно робити постійно і послідовно. Також він повідомив, що у рейтингу соціально-економічного розвитку регіонів у першому кварталі 2016 року за напрямом "Відновлювана енергетика та енергоефективність" Кіровоградщина посіла 18 місце з 25, тому цей показник потрібно поліпшувати. Перший заступник голови облдержадміністрації окреслив конкретні заходи, які вживаються в області із впровадження енергоефективних заходів.

Так, у травні цього року укладено Меморандум про партнерство щодо запровадження енергосервісу для підвищення енергетичної ефективності будівель бюджетних установ між Держагентством з енергоефективності та енергозбереження України та Кіровоградською облдержадміністрацією. Цей документ передбачає укладання відповідних енергосервісних договорів, що дасть можливість бюджетним установам зекономити 20% коштів, які витрачаються на енергоносії.

Також Сергій Коваленко відзначив, що минулого року в області було здійснено заходи з переходу на альтернативні газовому види палива на 130 об'єктах теплопостачання. Робота в цьому напрямі продовжується і цього року. За рахунок переходу на альтернативні види палива в області споживання природного газу цього року має бути зменшено мінімум на 5%. У 2015 році, порівняно з 2014 роком, вдалося зменшити загальний обсяг споживання газу на 14%.

За показником оснащення багатоквартирних будинків приладами обліку теплової енергії наша область з показником 51% знаходиться на 12 позиції в загальнодержавному рейтингу. Цього року кошти на придбання таких приладів обліку в місцевому бюджеті передбачено лише в місті Долинська.

Сергій Коваленко також повідомив, що за перше півріччя цього року в області видано 1519 енергокредитів, які частково компенсує держава. Активізувати роботу стосовно оформлення таких кредитів необхідно у Вільшанському, Знам'янському, Кіровоградському, Компаніївському, Олександрійському, Петрівському та Світловодському районах.

Що стосується впровадження енергозберігаючих джерел світла для зовнішнього освітлення населених пунктів, то Кіровоградщина за цим показником серед лідерів – 5 місце. На цей рік для реалізації таких заходів у місцевих бюджетах передбачено близько 12 мільйонів гривень, тому роботи з відновлення мереж зовнішнього освітлення та заміни світлоточок на енергоефективні в області тривають.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF