---
Влада / Суспільство

Покращення показників якості шкільної освіти – серед пріоритетних завдань

Покращення показників якості шкільної освіти – серед пріоритетних завдань
Питання результативності навчальних досягнень учнів шкіл Кіровоградщини, зокрема, підсумків проведення зовнішнього незалежного оцінювання, було розглянуте під час щотижневої апаратної наради голови облдержадміністрації Сергія Кузьменка.
За інформацією начальника управління освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації Володимира Таборанського, Кіровоградська область у загальнодержавному рейтингу, укладеному в Кабінеті Міністрів України, за напрямком доступності та якості послуг у сфері освіти посідає 7 місце. Проте, якщо за доступністю освіти (забезпечення позашкільною і дошкільною освітою, послугами Інтернет та підвезенням дітей), Кіровоградщина серед лідерів, то якість освіти бажає бути кращою і потребує подальшого удосконалення. Основні показники, за якими оцінюється результативність і якість освіти, – участь учнів у конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт Малої Академії наук учнівської молоді, участь у Всеукраїнських предметних олімпіадах, отримання випускниками атестатів з відзнакою та результати незалежного оцінювання знань учнів.

Покращення показників якості шкільної освіти – серед пріоритетних завдань

– Загалом констатуємо позитивну динаміку – сьоме місце в Україні, але разом з тим розуміємо, що питання якості освіти залишаються актуальними і нам є над чим працювати, – зауважив Володимир Таборанський.

Проаналізувавши здобутки Кіровоградської Малої Академії наук на всеукраїнському рівні, начальник профільного управління зауважив, що наша область у рейтингу за 2016 рік, порівняно з попередніми роками, покращила свою позицію і посідає 13 місце в Україні – 23 переможці цього року, коли в минулому було лише 16.

Стосовно результативності участі учнів шкіл області у Всеукраїнських предметних олімпіадах, Володимир Таборанський зазначив, що цього року 12 представників Кіровоградщини нагороджені дипломами І-ІІІ ступенів ІV етапу таких олімпіад, а це – лише 21 % від кількості учнів, які брали участь.

Цього року значно зменшилась кількість медалістів в області - на 83 особи, порівняно з минулим роком. Загалом атестати з відзнакою отримали 227 випускників 2016 року, з них золотими медалями нагороджено 125 випускників, срібними медалями нагороджено 102 випускники. Зменшення кількості медалістів пов'язане насамперед з проведенням державної підсумкової атестації у 11-х класах з трьох предметів (українська мова, математика, історія) у формі зовнішнього незалежного оцінювання, що засвідчило високий рівень суб'єктивності педагогічних працівників, зокрема завищення ними оцінок.

– Основний критерій, за яким оцінюються якість освіти, – зовнішнє незалежне оцінювання. Це найоб'єктивніший на сьогодні показник, – підкреслив Володимир Таборанський.

Цього року, за словами посадовця, в області відбулося ЗНО з 12 предметів, участь в зовнішньому оцінюванні взяли 6270 учнів. Порушень, які б завадили проведенню ЗНО, або вплинули на його результат, зафіксовано не було. Однак, за наявність мобільних телефонів та навушників з аудиторій були вилучені 16 абітурієнтів.

Дані про ЗНО-2016 від Українського центру оцінювання освіти поки що наявні лише з трьох основних предметів. За цими даними, тільки один випускник на Кіровоградщині показав свої знання на найвищому рівні й отримав максимальний бал на ЗНО. Неодноразовий переможець обласних та Всеукраїнських предметних олімпіад, володар золотої медалі, випускник Богданівської ЗШ №1 імені І.Г.Ткаченка Знам’янського району Анатолій Шестаков став кращим за результатами написання ЗНО з української мови та літератури, отримавши найвищу кількість балів – 200 (вчитель української мови та літератури Ковальова Олена Володимирівна).

Володимир Таборанський відзначив, що за результатами зовнішнього незалежного оцінювання 2016 року вищу якість надання освітніх послуг встановлено у загальноосвітніх навчальних закладах міської місцевості.

Проаналізувавши цьогорічні результати ЗНО з трьох предметів, фахівці профільного управління облдержадміністрації уклали загальний рейтинг територій за якістю освіти. Перше місце у цьому рейтингу займає місто Олександрія, друге – Світловодськ, третє – Кіровоград, четверте – Знам’янка, а п’яте – Бобринецький район. Серед аутсайдерів – Добровеличківський, Олександрійський, Маловисківський, Вільшанський та Онуфріївський райони.

– Створення навчально-виховних об'єднань якраз дозволить нам підвищити надання освітніх послуг, зокрема, у сільській місцевості. На сьогодні у нас є всі можливості для цього, – наголосив Володимир Таборанський.

Голова облдержадміністрації у свою чергу зауважив, що майбутнє області і загалом країни – за якісною освітою і саме на виконання цього завдання мають бути спрямовані спільні зусилля влади, педагогів, учнів та їх батьків. Він спростував загальнопоширену думку про те, що якщо в селі не буде школи, то в подальшому не стане і села:

– Не буде в нас якісної освіти – не буде в нас ні села, ні міста, нічого не буде в цій країні.

Очільник області також підкреслив, що послуги із догляду за дітьми держава надає у кожному населеному пункті. Однак якісні знання діти зможуть здобути лише в опорних та спеціалізованих школах.

– Дитячий садок і молодша школа будуть у кожному селі, а що стосується середньої та старшої школи – це мають бути заклади, де є відповідні фахівці, необхідна техніка, де наші діти отримають високий рівень знань і зможуть стати у майбутньому конкурентоспроможними, – наголосив Сергій Кузьменко. – Якщо ми хочемо, щоб країна була успішною, то потрібно давати дітям якісну освіту, щоб вони змогли потім працювати і розбудовувати нашу державу.

"ВК" у PDF