---
Влада

За півтора року мережа дошкільної освіти області збільшилася на 273 місця

За останні півтора року мережу дошкільної освіти області збільшено на 273 додаткових місця, до кінця поточного року планується відкрити ще 592. Про це повідомив під час апаратної наради в облдержадміністрації начальник управління освіти, науки, молоді та спорту Володимир Таборанський, інформуючи про розвиток дошкільної освіти в області.
Відповідні завдання, за його словами, визначені обласною цільовою програмою розвитку дошкільної освіти на 2014-2017 роки, що затверджена обласною радою 20 вересня 2013 року, а на нараді було проаналізовано здобутки на даному етапі, конкретизовано завдання, з якими слід впоратись до кінця 2016 року та виокремлено проблемні моменти, що вимагають особливої уваги.

Розвиток дошкільної освіти визначається насамперед тенденціями в демографічній сфері області. За останні роки народжуваність в області зростала, відповідно, зросла й кількість дітей дошкільного віку (від народження до 6 років). З початку дії програми, за два з половиною роки, дошкільнят на Кіровоградщині побільшало на півтори тисячі, а загалом на сьогодні кількість дітей до шестилітнього віку становить 73,5 тисячі.

Оскільки процес урбанізації (переміщення сільського населення до міської місцевості) триває, відповідно, ще більше посилюється питання розвитку дошкільної освіти саме в міській місцевості, тобто є нагальна потреба у створенні додаткових місць в дошкільних навчальних закладах.

На сьогодні в області функціонує 508 дошкільних установ, у тому числі 124 навчально-виховні комплекси, до складу яких паралельно із школою входить дошкільний навчальний заклад.

Як зазначив Володимир Таборанський, маємо позитивну динаміку відкриття таких закладів в області. За останні півтора року 11 територій, де дошкільних установ не було, тепер їх мають. Зокрема, відкрито два дитсадки – у селі Червонопіллі Бобринецького та селі Котовському Вільшанського районів. Крім того, дошкільні відділення відкрито при 9 навчально-виховних комплексах: три з них – у Кіровоградському районі (в селах Олено-Косогорівці, Червоному Яру, Гаївці), по одному – у Компаніївському (в Сасівці), Світловодському (у Подорожньому), Онуфріївському (в Павлиші), Новоархангельському (у селі Розсохуватець), Новгородківському (в Новгородці) та Новомиргородському (у Дібрівці) районах.

Паралельно з новими дитсадками та дошкільними відділеннями у НВК, відкриваються також додаткові групи у діючих ДНЗ. За 2015 та першу половину 2016 року таких груп відкрито 7 (у дошкільних установах Кіровограда, Добровеличківського, Новомиргородського та Компаніївського районів). Таким чином, загалом за півтора року у мережі дошкільної освіти Кіровоградщини створено 273 додаткових місця.

Що планується здійснити для подальшого збільшення місць у дитсадках до кінця поточного року? А, за словами начальника управління, їх, передбачається створити ще 592. Відповідно до завдань, визначених обласною цільовою програмою та поставлених головою обласної державної адміністрації, у 2016 році планується відкриття двох дитячих садків – у Новгородківському районі (на 70 місць) та Бобринецькому (на 150 місць). Дошкільні відділення мають розпочати функціонувати при навчально-виховних комплексах у селах Злинці та Якимівці Маловисківського району, селі Омельник Онуфріївського та селі Андріївці Добровеличківського районів.

Окрім цього, передбачається відкрити 13 додаткових груп у нині діючих ДНЗ (найбільше в Долинському та Онуфріївському районах). Відповідна робота в цьому напрямі проводиться і в дошкільних закладах Добровеличківського, Кіровоградського, Новоархангельського, Новомиргородського, Олександрівського, Петрівського та Світловодського районів.

Володимир Таборанський також повідомив, що постійно зростає обсяг коштів для фінансування дошкільної освіти. Зокрема, у нинішньому році, порівняно з минулим, обсяг фінансування зріс більш як на 20 мільйонів гривень, що дає можливість здійснювати не лише поточні видатки, а й спрямовувати кошти на капітальні ремонти.

Дошкільні установи, як зазначалось на нараді, активно працюють над виконанням завдань, поставлених перед ними. Зокрема, це стосується створення належних умов для адаптації та інтегрування в дитячий колектив дітей з родин вимушених переселенців. У 2015-2016 навчальному році до ДНЗ міст і районів області влаштовано 193 таких дитини, проблемних питань на сьогодні немає.

Крім того, в дошкільних установах виховуються та навчаються більше 1200 дітей, батьки яких є учасниками АТО, у тому загиблі чи поранені в ході антитерористичної операції. Такі діти стовідсотково забезпечені безкоштовним харчуванням, дане питання перебуває на постійному контролі керівників територій, і начальник обласного управління освіти подякував їм за це.
У переліку вихованців дитсадків також 100 дітей, потерпілих від наслідків Чорнобильської катастрофи, 166 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Таким дітям теж приділяється значна увага.

Завдяки виконаній територіями роботі, вжитим, згідно з обласною програмою, заходам – насамперед, щодо розширення мережі дошкільних установ, що дає можливість відвідувати їх більшій чисельності дітей, маємо, в результаті, позитивну динаміку. На сьогодні рівень охоплення дітей дошкільною освітою в Кіровоградській області на 7% перевищує середньоукраїнський показник (в Україні – 56%, в області – 63%).

Також за результатами моніторингу Кабінету Міністрів України по такому із критеріїв, як чисельність дітей у дошкільних закладах на 100 місць, Кіровоградщина посідає 6 місце серед інших регіонів держави.

"ВК" у PDF